ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μέχρι €700 η επιχορήγηση διακοπών για ΑμεΑ - Η αύξηση του προϋπολογισμού και το πρόβλημα προσβασιμότητας

Μέχρι €700 η επιχορήγηση διακοπών για ΑμεΑ - Η αύξηση του προϋπολογισμού και το πρόβλημα προσβασιμότητας

Για ακόμα μια χρονιά έχει εγκριθεί το Σχέδιο Επιχορήγησης Διακοπών για τα Άτομα με Αναπηρίες.

Το Σχέδιο Επιχορήγησης Διακοπών για τα Άτομα με Αναπηρίες, εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο στις 10.5.2022 και θα λειτουργήσει για το 2023 .

Πρόκειται για διακοπές που θα πραγματοποιηθούν εντός του 2023, ενώ σύμφωνα με το Τμήμα Κοινωνικής Ενσωμάτωσης Ατόμων με Αναπηρίες, η παραλαβή αιτήσεων ξεκινά από τις 2 Μαΐου 2023 μέχρι τις 30 Νοεμβρίου 2023.

Οι διακοπές μπορούν να διενεργούνται από την ημερομηνία λήψης του Πιστοποιητικού Επιχορήγησης Διακοπών από το δικαιούχο μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του ίδιου έτους.

Ο κ.Λαμπριανίδης Δημήτρης, Πρόεδρος Οργάνωσης Παραπληγικών Κύπρου μίλησε στο ThemaOnline κάνοντας αναφορά στην αύξηση του προϋπολογισμού του Σχεδίου αλλά και σε δυο σημαντικά θέματα που προβληματίζουν.

Το ένα θέμα αφορά Άτομα με Αναπηρίες που σε προηγούμενη χρονιά αιτήθηκαν και εγκρίθηκαν αλλά δεν αξιοποίησαν το Σχέδιο με αποτέλεσμα να στερήσουν την θέση από άλλα άτομα που θα μπορούσαν και ήθελαν να λάβουν την επιχορήγηση για διακοπές.

«Καλούμε τον κόσμο να κάνει την αίτηση του εφόσον είναι σίγουρος ότι μπορεί να αξιοποιήσει και ξοδέψει τα χρήματα, διαφορετικά να αφήσουν το Σχέδιο να λειτουργήσει για άτομα, τα οποία μπορούν και θα πάνε διακοπές».

Όπως εξήγησε ο κ.Λαμπριανίδης πέρσι «Έμειναν λεφτά στα αζήτητα».

Όσον άφορα την αύξηση του προϋπολογισμού του Σχεδίου δήλωσε «Θεωρούμε πολύ σημαντική την αύξηση του προϋπολογισμού, θεωρούμε όμως απαραίτητο τα επόμενα χρόνια να αυξηθεί και η κατά κεφαλήν χορηγία. Χαιρετίζουμε τέτοιες δράσεις διότι πραγματικά βοηθούν άτομα με χαμηλά εισοδήματα ή άτομα με αναπηρίες που έχουν εισοδήματα αλλά η αναπηρία τους δημιουργεί ένα μεγάλο κόστος στη ζωή τους. Το Σχέδιο βοηθά ώστε να έχουν ένα βαθμό οικονομικής βοήθειας για να μπορέσουν να πάνε διακοπές».

Το πρόβλημα προσβασιμότητας σε ξενοδοχεία

Παρότι το Σχέδιο Επιχορήγησης Διακοπών για τα Άτομα με Αναπηρίες είναι μια οικονομική βοήθεια, ωστόσο παραμένει άλυτος ένας σημαντικός παράγοντας για τα άτομα ΑμΕΑ και αυτό δεν είναι άλλο από το θέμα προσβασιμότητας. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο κ.Λαμπριανίδης «Θέλω να θίξω ένα πολύ σοβαρό θέμα για τα άτομα με βαριές κινητικές αναπηρίες. Δυστυχώς όσοι χρησιμοποιούν τροχοκάθισμα είναι και δύσκολο να βρουν ξενοδοχεία με σωστές προδιαγραφές και συνήθως πρόκειται για ακριβά ξενοδοχεία».

Αξίζει να αναφερθεί ότι οι διακοπές αφορούν στη διαμονή και διατροφή σε εγκεκριμένα ξενοδοχεία και τουριστικά καταλύματα στην Κύπρο.

Ο κάθε δικαιούχος θα έχει την επιλογή και την ευθύνη για τη διοργάνωση των διακοπών του. Η επιλογή του εγκεκριμένου ξενοδοχείου ή τουριστικού καταλύματος στην Κύπρο αποτελεί αποκλειστική ευθύνη του δικαιούχου. Ο κατάλογος των εγκεκριμένων ξενοδοχείων/τουριστικών καταλυμάτων βρίσκεται στην ιστοσελίδα του Υφυπουργείου Τουρισμού (www.tourism.gov.cy).

Δικαιούχοι Σχεδίου

Δικαιούχοι του Σχεδίου είναι κύπριοι και ευρωπαίοι πολίτες, οι οποίοι έχουν μόνιμη διαμονή στις περιοχές που ελέγχονται από την Κυπριακή Δημοκρατία για τουλάχιστον δώδεκα (12) συνεχείς μήνες, καθώς και αλλοδαποί με καθεστώς αναγνωρισμένου πρόσφυγα ή συμπληρωματικής ή προσωρινής προστασίας, οι οποίοι είναι:

(α) Λήπτες μηνιαίου επιδόματος του Τμήματος Κοινωνικής Ενσωμάτωσης Ατόμων με Αναπηρίες (Επιδόματος Φροντίδας Ατόμων με Τετραπληγία ή Παραπληγία ή Επιδόματος Βαριάς Κινητικής Αναπηρίας ή Χορηγίας Τυφλών ή Επιδόματος Διακίνησης) που είτε είναι και λήπτες του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος - Αναπηρικού Επιδόματος της Υπηρεσίας Διαχείρισης Επιδομάτων Πρόνοιας, είτε έχουν, σύμφωνα με Πιστοποιητικό Ετήσιων Αποδοχών του προηγούμενου έτους που θα προσκομίζουν από τις Υπηρεσίες Κοινωνικών Ασφαλίσεων, ετήσιο ακαθάριστο ατομικό εισόδημα από μισθό ή σύνταξη χαμηλότερο των €20.000,

ή

(β) Λήπτες του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος - Αναπηρικού Επιδόματος της Υπηρεσίας Διαχείρισης Επιδομάτων Πρόνοιας ή Δημοσίου Βοηθήματος-Αναπηρικού Επιδόματος των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας.

Σύμφωνα με τον κ.Λαμπριανίδη, το γεγονός ότι υπάρχει εισοδηματικό κριτήριο είναι κάτι για το οποίο θα γίνει διάβημα να τροποποιηθεί : «Θα ζητήσουμε να αυξηθεί το εισοδηματικό κριτήριο για άτομα σε τροχοκάθισμα, καθώς είναι πιο ακριβό να βρουν προσβάσιμα ξενοδοχεία»

Ύψος Επιχορήγησης

1. Η επιχορήγηση καλύπτει μέρος ή το σύνολο του κόστους διαμονής και διατροφής του δικαιούχου ή μαζί με συνοδό ή φροντιστή του ή μαζί με σύζυγο ή / και τα ανήλικα παιδιά του, σε εγκεκριμένο ξενοδοχείο / τουριστικό κατάλυμα στην Κύπρο με ανώτατο συνολικό ποσό επιχορήγησης €300 για ένα άτομο ή €500 για δύο άτομα ή €700 για περισσότερα των δύο ατόμων.

Νοείται ότι: (α) σε καμιά περίπτωση το ύψος της επιχορήγησης δεν μπορεί να ξεπερνά τα πραγματικά έξοδα διαμονής και διατροφής στο ξενοδοχείο / τουριστικό κατάλυμα και (β) οποιαδήποτε διαφορά δαπάνης πέραν του ποσού επιχορήγησης καλύπτεται από τον δικαιούχο.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Ανάλυση - Επίθεση Ισραήλ: Τι να περιμένουμε μετά το χτύπημα - Το Ιράν ενεργοποίησε συστήματα αεράμυνας

Ανάλυση - Επίθεση Ισραήλ: Τι να περιμένουμε μετά το χτύπημα - Το Ιράν ενεργοποίησε συστήματα αεράμυνας

Στη Μέση Ανατολή και στις σχέσεις Ισραήλ και Ιράν είναι στραμμένα τα βλέμματα της διεθνούς κοινότητας για ακόμη μία φορά μετά το χτύπημα στο έδαφος της Τεχεράνης που αποδίδεται στο Τελ Αβίβ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top