ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Mεγάλη μέρα αύριο για το νέο ενεργειακό πλάνο της Κύπρου

Mεγάλη μέρα αύριο για το νέο ενεργειακό πλάνο της Κύπρου

Το πρώτο βήμα για την επικαιροποιημένη ενεργειακή πολιτική της Κύπρου θα γίνει αύριο Δευτέρα 29/5 στη Λευκωσία, όπου θα διεξαχθεί το εργαστήρι με τίτλο «The Cyprus Gateway: Natural Gas to Power and Liquefaction», με διοργανωτή το Υπουργείο Ενέργειας και την Εταιρεία Υδρογονανθράκων Κύπρου.

Στόχος είναι η ενημέρωση των εκπροσώπων εταιρειών για το νέο ενεργειακό πρόγραμμα της Κυπριακής Δημοκρατίας, η οποία ιεραρχεί πλέον ως προτεραιότητα τη μεταφορά φυσικού αερίου στην Κύπρο για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας σε χαμηλό κόστος αλλά και για εξαγωγή του σε άλλες αγορές.

Ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Παπαναστασίου αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στο εν λόγω εργαστήρι, στο οποίο οι εταιρείες θα κληθούν να εκδηλώσουν κατ’ αρχήν ενδιαφέρον και θα ακολουθήσουν εξειδικευμένες και λεπτομερέστερες παρουσιάσεις.

Το εργαστήρι θα διεξαχθεί στο ξενοδοχείο Χίλτον και θα αρχίσει με χαιρετισμό από τον Γιώργο Παπαναστασίου, ενώ ενδεχομένως να παραστεί και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, ο οποίος θέτει ψηλά στις προτεραιότητές του την παραγωγή φθηνού ηλεκτρικού ρεύματος.

Οι εταιρείες που προσκλήθηκαν δραστηριοποιούνται σε όλο το φάσμα της ενεργειακής αλυσίδας, από τις υποδομές μέχρι και την πώληση υδρογονανθράκων και παραγωγής και διάθεσης ηλεκτρικής ενέργειας. Το κατ’ αρχήν ενδιαφέρον της αμερικανικής Chevron για ενδεχόμενο τροφοδοσίας της Κυπριακής Δημοκρατίας με φυσικό αέριο από το κοίτασμα «Αφροδίτη» για σκοπούς ηλεκτροπαραγωγής, αξιολογείται ως μια άκρως ενθαρρυντική εξέλιξη.

Ο αντιπρόεδρος της εταιρείας Φρανκ Κασούλο έγινε δεκτός την Παρασκευή από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και όπως δήλωσε μετά ο υπουργός Ενέργειας, παρουσίασε ένα προκαταρκτικό πρόγραμμα ανάπτυξης του «Αφροδίτη», το οποίο θα μελετηθεί τις επόμενες ημέρες και θα αποφασιστεί αν είναι κάτι που επιθυμεί η Κυπριακή Δημοκρατία.

Υπογραφή με Ισραήλ

Ο σχεδιασμός της Λευκωσίας προβλέπει την υπογραφή συμφωνίας με το Ισραήλ για την ένωση των ΑΟΖ των δύο χωρών με υποθαλάσσιο αγωγό, για μεταφορά φυσικού αερίου σε αέρια μορφή στην Κύπρο, όπου ένα μέρος θα μεταφέρεται στον ηλεκτροπαραγωγό σταθμό της ΑΗΚ (και όποιων άλλων προμηθευτών ενδιαφερθούν) ενώ το υπόλοιπο θα υγροποιείται για εξαγωγή με τάνκερς σε άλλες χώρες.

Με τον τρόπο αυτό η κυβέρνηση Χριστοδουλίδη θέλει να μειώσει την τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας, κάτι που θα ανακουφίσει τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις και θα δώσει ώθηση στην οικονομική ανάπτυξη. Με βάση το σχεδιασμό που γίνεται, η όλη υποδομή θα απαιτήσει περίπου 30 μήνες από την ημέρα που θα ληφθεί η απόφαση μιας εταιρείας να επενδύσει στο εν λόγω πρότζεκτ.

Στο παιχνίδι η Αίγυπτος

Το πλάνο μεταφοράς φυσικού αερίου από τα κοιτάσματα του Ισραήλ και της Κύπρου σε αέρια μορφή στην Κύπρο, δεν ανατρέπει τη συμφωνία για μεταφορά φυσικού αερίου στην Αίγυπτο μέσω αγωγών.

Ωστόσο, είναι σαφές ότι η Λευκωσία επενδύει στην παραγωγή φθηνής ηλεκτρικής ενέργειας, κάτι που θα συνδράμει και την προσπάθεια για την ενεργειακή απεξάρτηση και ασφάλεια της Κύπρου. Οι σταθμοί υγροποίησης (Modular LNG Plants) που θα κατασκευαστούν θα είναι νέας τεχνολογίας και μάλιστα θα εργάζονται με Ανανεώσιμη Ενέργεια, ώστε το κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος να μην επιβαρύνεται με πρόστιμο για ρύπους.

Κατά το επικείμενο ταξίδι του υπουργού Ενέργειας στο Ισραήλ στις 14 και 15 Ιουνίου θα υπογραφεί η πολιτική συμφωνία στήριξης του έργου, στη βάση όσων συμφώνησαν πρόσφατα οι ηγέτες των δύο χωρών, Νίκος Χριστοδουλίδης και Βενιαμίν Νετανιάχου.

Ωστόσο για να προχωρήσει το έργο απαιτείται το ενδιαφέρον των εταιρειών, οι οποίες θα προχωρήσουν στις επενδύσεις. Κύπρος και Ισραήλ θα πρέπει να τακτοποιήσουν την εκκρεμότητα γύρω από την κυριότητα του αερίου που βρίσκεται στα συγκοινωνούντα κοιτάσματα «Αφροδίτη» και «Ισάι», στο σύνορο των ΑΟΖ των δύο χωρών.

H κυπριακή πλευρά έχει καταθέσει τα σχόλιά της σε προσχέδιο διακρατικής συμφωνίας, το οποίο υποβλήθηκε στο Ισραήλ πριν περίπου δύο εβδομάδες, με στόχο την παραλαβή προκαταρκτικών σχολίων κατά την επικείμενη επίσκεψή του Υπουργού Ενέργειας στη γειτονική χώρα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Έπεσε από τον δεύτερο όροφο οικίας 56χρονος - Κρίσιμα στο Νοσοκομείο

Κεντρικές Φυλακές: «Τσάκωσαν» το κρατούμενο που είχε αποδράσει – Πού εντοπίστηκε  

Πασχαλινά αυγά από «χρυσάφι» - Γιατί ανεβαίνουν οι τιμές του κακάο; Οι λόγοι, το ποσοστό και η νόσος του μαύρου λοβού

Δρόμος Πάφου-Πόλης: Έμεινε στα χαρτιά η ολοκλήρωση της Α’ φάσης λόγω καθυστερήσεων - Εν αναμονή αποφάσεων

Βόμβα σε club στον Πρωταρά: Στο κελί για 8 ημέρες ο 31χρονος – Οι κατηγορίες που τον βαραίνουν

Κατερίνα Στικούδη: «Κεκλεισμένων των θυρών» η βάφτιση του δεύτερου γιου της



LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

Νέος συναγερμός σήμανε σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή, μετά τις αναφορές αμερικανικών ΜΜΕ για επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν με πυραύλους. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τις εξελίξεις 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top