ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τι πρέπει να γνωρίζει κανείς όταν αγοράζει ακίνητο - Τι να ρωτήσει για υπό κατασκευή ή Resale ακίνητα

Τι πρέπει να γνωρίζει κανείς όταν αγοράζει ακίνητο - Τι να ρωτήσει για υπό κατασκευή ή Resale ακίνητα

Η αγορά ενός ακινήτου είναι μια σημαντική και μεγάλη απόφαση η οποία θα πρέπει να ληφθεί με τα πιο ασφαλή κριτήρια, προκειμένου να μην βρεθεί ο αγοραστής μπροστά σε εκπλήξεις ή λανθασμένη επιλογή.

Η απόφαση και επιλογή ακινήτου, απαιτεί προσεκτικούς χειρισμούς από την πλευρά του αγοραστή ώστε να αποφευχθούν τυχόν δυσάρεστες καταστάσεις.

Ειδικά για τους πρώτους αγοραστές είναι μια διαδικασία που προκαλεί πολλά ερωτήματα και προβληματισμούς. Ποιες είναι οι ερωτήσεις που πρέπει να κάνετε όταν αγοράζετε ένα νέο σπίτι εκτός από τα βασικά στοιχεία όπως “πόσο κοστίζει;”, “πόσα υπνοδωμάτια έχει;” , "πόσα τετραγωνικά είναι;", "τι ηλικίας είναι".

Για αυτό όσο περισσότερες ερωτήσεις υποβάλλει ο αγοραστής κατά τη διάρκεια της διαδικασίας επιλογής αγοράς ακινήτου, τόσο λιγότερες πιθανότητες θα έχει να βρεθεί αντιμέτωπος με εκπλήξεις αργότερα.

Ο Βασίλης Αρτεμίου, Διευθύνων Σύμβουλος Seven Property Group , αναφέρει στο ThemaOnline, τις κύριες ερωτήσεις και βασικές έρευνες που πρέπει να κάνει ένας αγοραστής προτού αποφασίσει ή προχωρήσει σε αγορά.

Τι να προσέξεις εάν πρόκειται για ακίνητο υπό ανέγερση

Η αγορά ενός ακινήτου υπό ανέγερση, έχει εξίσου πολλούς κινδύνους αλλά και πολλά θετικά. Αναμφισβήτητα θα πρέπει να γίνει έρευνα εάν η μονάδα στην υπό κατασκευή ανάπτυξη διαθέτει τις απαιτούμενες άδειες και αν ο η εταιρεία - Developer είναι αξιόπιστη.

Σύμφωνα με τον κ.Αρτεμίου «Εάν είναι ακίνητο υπό ανέγερση, θα πρέπει ο ενδιαφερόμενος αγοραστής να μελετήσει από ποιον το αγοράζει, να μάθει την ιστορία της εταιρείας του Developer όπως για παράδειγμα εάν έχει καλό όνομα, πότε παραδίδει, την ποιότητα κατασκευής , αν εκδίδει τίτλους. Επίσης πρέπει να μελετηθεί αν έχουν εκδοθεί τόσο οι πολεοδομικές άδειες όσο και οι άδειες οικοδομής, καθώς έχουμε δει φαινόμενα στο παρελθόν όπου ανεγείρονταν κτίρια χωρίς απαιτούμενες άδειες και στο τέλος βρέθηκαν πολλοί αγοραστές εκτεθειμένοι»

Τι να προσέξεις εάν πρόκειται για ένα ακίνητο resale

Σε περίπτωση που πρόκειται ο αγοραστής να επιλέξει ένα ακίνητο resale, θα πρέπει πέρα από το αν υπόκειται σε "ΦΠΑ", να μελετήσει και άλλα στοιχεία και χαρακτηριστικά.

Όπως εξηγεί ο κ.Αρτεμίου «Εάν ο αγοραστής πρόκειται να προχωρήσει στην αγορά ενός resale ή μεταχειρισμένου ακινήτου, τότε πρέπει δει τόσο τα φυσικά όσο και τα νομικά χαρακτηριστικά. Στα νομικά χαρακτηριστικά θα πρέπει να δούμε αν το ακίνητο έχει ξεχωριστό τίτλο ιδιοκτησίας. Δεν λέμε να υπάρχει τίτλος ιδιοκτησίας γης ή να του μεταβιβάσει μερίδιο ή όλο χωρίς να είναι πάνω το ακίνητο. Πρέπει να δώσουμε ιδιαίτερη προσοχή και αν δεν γνωρίζουμε, καλό είναι να συμβουλευτούμε κάποιο ειδικό έτσι ώστε να δούμε αν υπάρχει τίτλος ιδιοκτησίας, τι αναγράφεται πάνω σε αυτόν τον τίτλο ιδιοκτησίας. Διότι πολλές φορές υπάρχουν κάποια βάρη ή άλλοι περιορισμοί. Εάν δεν υπάρχει τίτλος ιδιοκτησίας θα πρέπει να προσέξουμε εάν έχει εκδοθεί πολεοδομική άδεια ή άδεια οικοδομής. Καλό είναι να μάθουμε μέχρι που είναι η διαδικασία έκδοσης και αν υπάρχει κάποιο πρόβλημα, καθώς υπάρχουν περιπτώσει που δεν εκδίδονται τίτλοι διότι υπάρχουν προβλήματα».

Είναι σημαντικό να ζητήσει ο αγοραστής από τον πωλητή να τον εφοδιάσει με Πιστοποιητικό Έρευνας του ακινήτου. Ακόμα και ο ίδιος ο αγοραστής μπορεί να αναζητήσει, στη Διαδικτυακή Πλατφόρμα «Πύλη Κτηματολογίου», όλα τα χαρακτηριστικά του ακινήτου που τον ενδιαφέρουν. Τα χαρακτηριστικά όλων των ακινήτων διατίθενται ελεύθερα στο κοινό, ενώ στην Πύλη Κτηματολογίου υπάρχει σχετικό βίντεο που επεξηγεί τον τρόπο αναζήτησής τους.

Από την άλλη υπάρχουν και τα φυσικά χαρακτηριστικά ενός ακινήτου τα οποία είναι εξίσου σημαντικά στην επιλογή αγοράς. «Σίγουρα πρέπει να δούμε, τον τρόπο κατασκευής, δηλαδή πως έχει κατασκευαστεί, την ποιότητα κατασκευής, με απλά λόγια τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν και αν υπάρχουν κάποια προβλήματα. Καλό είναι να κάνουμε μια μελέτη με ένα ειδικό εμπειρογνώμονα έτσι ώστε να κάνει την έρευνα του και να μας πει την άποψη του.

Επιπρόσθετα κάτι που το τελευταίο καιρό παίζει σημαντικό ρόλο, είναι να ελέγξουμε την ενεργειακή απόδοση του ακινήτου, έτσι ώστε να δούμε σε ποια κατηγορία είναι διότι πολλές φορές ξεγελιόμαστε καθώς μπορεί να είναι πιο φθηνό το ακίνητο, αλλά αν λάβουμε υπόψη τα νέα δεδομένα τα νέα ακίνητα είναι πολύ πιο αποδοτικά και γλιτώνουμε πάρα πολλά λεφτά».

Σημαντικό να αναφερθεί είναι ότι οποιεσδήποτε ενεργειακά αποδοτικές αναβαθμίσεις που έχουν γίνει σε ένα ακίνητο θα εξοικονομήσουν χρήματα μακροπρόθεσμα στον αγοραστή.

«Είναι αρκετοί οι παράγοντες που πρέπει να λάβουμε υπόψη πριν αγοράσουμε ένα ακίνητο»

Ζήτησε τίτλο ιδιοκτησίας του ακινήτου

Σε προηγούμενο άρθρο του ThemaOnline αναλύθηκε η σημασία του τίτλου ιδιοκτησίας για ένα ακίνητο.

Η ύπαρξη τίτλου ιδιοκτησίας του ακινήτου διασφαλίζει την εγγραφή του στο Μητρώο Εγγραφής του Τμήματος Κτηματολογίου και Χωρομετρίας (ΤΚΧ). Για πλήρη ενημέρωση, θα πρέπει να ζητηθεί από τον πωλητή πρόσφατος τίτλος ιδιοκτησίας, στον οποίο αναγράφονται σημαντικές πληροφορίες σε σχέση με το είδος και την υφιστάμενη κατάσταση του ακινήτου.

Σε περίπτωση μη ύπαρξης τίτλου ιδιοκτησίας, ο ενδιαφερόμενος αγοραστής χρειάζεται να προβεί σε περαιτέρω διερεύνηση και ενδεχόμενα να ζητήσει τη συμβουλή κάποιου ειδικού σε θέματα ακινήτων, έτσι ώστε να μη βρεθεί εκτεθειμένος σε μια κατάσταση "εγκλωβισμένου αγοραστή".

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Πόσο προσβάσιμες είναι πραγματικά οι παραλίες σε ΑμεΑ; Πόσες υπάρχουν και ποιες ξεχωρίζουν;

Σάνεν Ντόχερτι: Πέθανε στα 53 της, η πρωταγωνίστρια του «Χτυποκάρδια στο Μπέβερλι Χιλς»

Στη Γαλλία μεταφέρεται ο εθνοφρουρός που νοσηλευόταν διασωληνωμένος στην Εντατική του ΓΝ Λευκωσίας

Αγία Νάπα: Υποβλήθηκε σε έπεμβαση ο 23χρονος - Η κατάσταση της υγείας - Ενώπιον δικαστηρίου ο 42χρονος

«Ο ένοπλος εξουδετερώθηκε, έτοιμοι να φύγουμε; - Περιμένετε να πάρω τα παπούτσια μου» - Ακούστε τους διαλόγους του Τραμπ με τους πράκτορες

Υπόθεση Metamax: Επιμένει ότι έπεσε θύμα απάτης ο 54χρονος - Στο κελί για άλλες πέντε μέρες

Άνοια: Πέντε μικρά σημάδια που προμηνύουν έναν μεγάλο κίνδυνο«Η βία δεν έχει θέση στις δημοκρατικές κοινωνίες» - Τρομοκρατημένος ο ΠτΔ με την απόπειρα κατά Τραμπ

«Η βία δεν έχει θέση στις δημοκρατικές κοινωνίες» - Τρομοκρατημένος ο ΠτΔ με την απόπειρα κατά Τραμπ

Τρομοκρατημένος δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφορικά με την απόπειρα δολοφονίας του Ντόναλντ Τραμπ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top