ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ν. Χριστοδουλίδης: Μεγάλης σημασίας η στήριξη ΗΒ στις προσπάθειες στο Κυπριακό

Ν. Χριστοδουλίδης: Μεγάλης σημασίας η στήριξη ΗΒ στις προσπάθειες στο Κυπριακό

Η στήριξη και η αλληλεγγύη από το Ηνωμένο Βασίλειο στις προσπάθειες για το Κυπριακό είναι ουσιώδης και μεγάλης σημασίας, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης.

Μιλώντας στη δεξίωση του Ύπατου Αρμοστή του Ηνωμένου Βασιλείου, με την ευκαιρία των γενεθλίων του Βασιλιά Καρόλου Γ’, ο Πρόεδρος υπογράμμισε ότι «η εξεύρεση μιας βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό παραμένει η ύψιστη προτεραιότητα της θητείας μου και προτίθεμαι να κάνω κάθε προσπάθεια για σπάσιμο του αδιεξόδου και για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων».

«Θα συνεχίσω να εργάζομαι άοκνα για την επίτευξη μιας συνολικής λύσης που θα οδηγήσει στην επανένωση της Κύπρου, του λαού της, των θεσμών και της οικονομίας της. Η στήριξη και η αλληλεγγύη από το Ηνωμένο Βασίλειο σε αυτές τις προσπάθειες είναι ουσιώδης και μεγάλης σημασίας, ιδιαίτερα με δεδομένη τη θέση της ως Μόνιμο Μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ», τόνισε.

Στον χαιρετισμό του στην εκδήλωση, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε, μεταξύ άλλων, ότι οι σχέσεις μεταξύ Κύπρου και Ηνωμένου Βασιλείου χαρακτηρίζονται από αμοιβαία στήριξη στη δημοκρατία και την ειρήνη, όπως και από τις κοινές αξίες στην προσήλωση τους στο διεθνές δίκαιο και στην προώθηση της προστασίας των βασικών ελευθεριών και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

«Σήμερα έχουμε την ευκαιρία να επαναλάβουμε την κοινή και σταθερή προσήλωση μας σε μια συνολική λύση του Κυπριακού που θα οδηγήσει σε μια επανενωμένη Κύπρο. Μια κοινή προσήλωση που έχει ως επίκεντρο τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ για επίτευξη μιας δίκαιης, βιώσιμης και διαρκούς λύσης στο Κυπριακό, στη βάση μιας δικοινοτικής, διζωνικής ομοσπονδίας με μια κυριαρχία, μια ιθαγένεια και μια διεθνή προσωπικότητα, με πολιτική ισότητα», ανέφερε.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπογράμμισε ότι «η εξεύρεση μιας βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό παραμένει η ύψιστη προτεραιότητα της θητείας μου και προτίθεμαι να κάνω κάθε προσπάθεια για σπάσιμο του αδιεξόδου και για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων».

Θα συνεχίσω, πρόσθεσε, «να εργάζομαι άοκνα για την επίτευξη μιας συνολικής λύσης που θα οδηγήσει στην επανένωση της Κύπρου, του λαού της, των θεσμών και της οικονομίας της».

Υπογράμμισε ότι «η στήριξη και η αλληλεγγύη από το Ηνωμένο Βασίλειο σε αυτές τις προσπάθειες είναι ουσιώδης και μεγάλης σημασίας, ιδιαίτερα με δεδομένη τη θέση της ως Μόνιμο Μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ».

Επανέλαβε ότι η ΕΕ μπορεί να διαδραματίσει ένα αποφασιστικό και πρωταγωνιστικό ρόλο στις προσπάθειες για επανέναρξη των συνομιλιών και για να παράσχει αποτελεσματική βοήθεια στις συνομιλίες που είναι υπό την αιγίδα των ΗΕ.

Η Κύπρος, είπε, είναι μέλος της ΕΕ και το Κυπριακό είναι ευρωπαϊκό πρόβλημα και ως τέτοιο ζητά ευρωπαϊκές λύσεις, σημειώνοντας ότι η ΕΕ είναι ο μόνος διεθνής παράγοντας που μπορεί να παρέχει απτά κίνητρα προς όλα τα μέρη μέσα από μια σταδιακή και αμοιβαίως επωφελή προσέγγιση.

«Είμαι πεπεισμένος ότι η λύση του Κυπριακού, σύμφωνα με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ, ιδιαίτερα σε χρόνο όπου η διεθνής νομιμότητα δέχεται επίθεση, θα είναι επωφελής όχι μόνο για την ασφάλεια και την ευημερία του νησιού, αλλά και για την Ευρώπη και για την περιοχή», σημείωσε.

Αναφερόμενος στις διμερείς σχέσεις Κύπρου – ΗΒ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα τομέων, όπως, μεταξύ άλλων, στις επιχειρήσεις, στην οικονομία, στην εκπαίδευση, στον τουρισμό, στο εμπόριο, στη ναυτιλία, στην τεχνολογία, στην έρευνα και στην καινοτομία.

Πρόσθεσε, επίσης, ότι δεν έχει αμφιβολία πως η συμφωνία μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Ηνωμένου Βασιλείου που έχει πρόσφατα έρθει σε ισχύ, αναφορικά με τη μη στρατιωτική ανάπτυξη των Βρετανικών Βάσεων αποτελεί ακόμα ένα σημαντικό ορόσημο στις διμερείς σχέσεις.

Είπε ακόμα ότι το Μνημόνιο Συναντίληψης που υπεγράφη πρόσφατα μεταξύ των δύο χωρών, αναφορικά με τη σύσταση στρατηγικής συνεργασίας θα εδραιώσει περαιτέρω τη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών.

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης αναφέρθηκε επίσης στη δραστήρια κυπριακή κοινότητα στο ΗΒ για την οποία εξέφρασε περηφάνεια, χαρακτηρίζοντας την ως την πιο δυναμική πτυχή των διμερών σχέσεων, υπογραμμίζοντας παράλληλα τη συμβολή της Διασποράς στον αγώνα της Κύπρου.

Πηγή: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Ανάλυση - Απειλές Χεζμπολάχ: Πώς μια πολεμική σύρραξη θα μας επηρεάσει οικονομικά - Οι πτυχές και τα ακραία σενάρια

Κατακλυσμός 2024: Όλες οι εκδηλώσεις της Κύπρου – Αυτοί είναι οι τραγουδιστές –έκπληξη- που θα έρθουν στο νησί

«Χρυσό» το καρπούζι: Αυτός είναι ο λόγος που πήραν «φωτιά» οι τιμές - Αναμένεται νέα άνοδος και σε άλλα προϊόντα

Μετεκλογικό… ξύλο: Επιτέθηκαν κατά στελέχους του επιτελείου του Φ. Φαίδωνος για μια… ανάρτηση

Τεράστια απερισκεψία - Έδωσαν λάθος γραπτό σε μαθητές – Έκαναν παρατήρηση στη μαθήτρια που το εντόπισε

Αγγελική Ηλιάδη: Άγνωστος της επιτέθηκε στο δρόμο ενώ δίπλα της βρισκόταν ο γιος της - ΒίντεοΣτελέχη κομμάτων του κέντρου πετάνε το γάντι στις ηγεσίες τους - Στο στόχαστρο η συνεργασία με την Κυβέρνηση

Στελέχη κομμάτων του κέντρου πετάνε το γάντι στις ηγεσίες τους - Στο στόχαστρο η συνεργασία με την Κυβέρνηση

Σε μία προσπάθεια να ξανασυστηθούν στους πολίτες που τους γύρισαν την πλάτη, βρίσκονται οι πολιτικές δυνάμεις, οι οποίες μέσα από τα συλλογικά όργανα προβαίνουν σε απολογισμό του αποτελέσματος των εκλογών της 9ης Ιουνίου. Μπορεί για τον ΔΗΣΥ και το ΑΚΕΛ οι απώλειες σε ψήφους να ήταν μεγάλες, όμως όπως έχουμε γράψει ξανά, το καθένα από τα δύο μεγάλα κόμματα κρύφτηκαν προς το παρόν πίσω από τις «νίκες» τους.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top