ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Με σύστημα fast track και ειδικευόμενους ιατρούς θα καταπολεμήσουν τις καθυστερήσεις στις Πρώτες Βοήθειες – Τα άλλα μέτρα

Με σύστημα fast track και ειδικευόμενους ιατρούς θα καταπολεμήσουν τις καθυστερήσεις στις Πρώτες Βοήθειες – Τα άλλα μέτρα

Οκτώ, τουλάχιστον, δράσεις για αντιμετώπιση σειράς προβλημάτων που ταλανίζουν για χρόνια τα Τμήματα Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών στα νοσηλευτήρια του ΟΚΥπΥ, φαίνεται να προωθεί ο Οργανισμός σε συνεννόηση με το Υπουργείο Υγείας.

Όπως αναφέρει σε επιστολή της προς την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Υγείας η αρμόδια Υπουργός, ο ΟΚΥπΥ φαίνεται πως έχει θέσει στο πλαίσιο των προτεραιοτήτων του το θέμα της βελτίωσης της λειτουργίας των ΤΑΕΠ παγκυπρίως.

Προς αυτή την κατεύθυνση, ο Οργανισμός εντόπισε τα σημαντικότερα ζητήματα που αφορούν στις διαδικασίες λειτουργίας τους και εφαρμόζει μια σειρά δράσεων με στόχο την εξομάλυνση των προβλημάτων που έχουν επισημανθεί.

Σύμφωνα με την αρμόδια Υπουργό, ανάμεσα στις κυριότερες δράσεις του ΟΚΥπΥ, οι οποίες έχουν ήδη αρχίσει να υλοποιούνται, είναι η θεσμοθέτηση των ιατρείων ταχείας εξυπηρέτησης (fast track) όλο το 24ωρο για τα περιστατικά 4 και 5, ώστε να εξυπηρετούνται άμεσα οι ασθενείς και να αποδεσμεύονται οι κλίνες για τα πιο επείγοντα περιστατικά.

Το εν λόγω μοντέλο, μάλιστα, εφαρμόζεται ήδη στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας από την 1η Ιουνίου 2023 και καλύπτεται από 1 βάρδια (14:45 – 22:15), ενώ αναμένεται επιπρόσθετη στελέχωση σε Ιατρικό και Νοσηλευτικό Προσωπικό με σκοπό την επέκταση της εφαρμογής του επί 24ώρου βάσεως.

Την ίδια ώρα, ο ΟΚΥπΥ προχώρησε και στον ορισμό ειδικευόμενου ιατρού σε ώρες αιχμής σε κάθε βάρδια για να υποβοηθά στην άμεση αντιμετώπιση του προβλήματος του ασθενούς ή/και να ζητά την παρέμβαση του ειδικού ιατρού, ο οποίος θα έχει την υποχρέωση να ανταποκρίνεται άμεσα εκτός σοβαρής αιτιολογίας.

Άλλες δράσεις

Πέραν των πιο πάνω δράσεων, προχώρησε και η ανάπτυξη Πρωτοκόλλων και Διαδικασιών για ΤΑΕΠ, ενώ η έκδοση εξιτηρίων γίνεται μετά την πρωινή επίσκεψη των ιατρών στους θαλάμους και όχι μετά το μεσημέρι και δημιουργήθηκε επιπρόσθετα δωμάτιο εξιτηρίου.

Επιπρόσθετα, ο ΟΚΥπΥ προχωρά με την ενίσχυση της νυχτερινής βάρδιας με επιπλέον ιατρό που θα συντονίζει το ΤΑΕΠ και θα κατανέμει τους ασθενείς στους Ιατρικούς Λειτουργούς του ΤΑΕΠ και στην τοποθέτηση γραμματειακού λειτουργού σε 24ωρη βάρδια για συντονισμό της πορείας των ασθενών εντός του ΤΑΕΠ σε συνεργασία με τον υπεύθυνο ιατρό της βάρδιας (π.χ. έλεγχο της πορείας των εργαστηριακών και άλλων εξετάσεων, εξεύρεση κλίνης).

Ακόμη, προωθείται η τοποθέτηση έμπειρων νοσηλευτών με εκπαίδευση, η οποία θα τους δοθεί σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα για τη διαλογή των ασθενών, η λειτουργία εξωτερικών ιατρείων σε όλα τα Νοσοκομεία και το απόγευμα, ώστε να αποσυμφορηθούν τα ΤΑΕΠ και η βελτίωση του συντονισμού των ακτινογραφικών και εργαστηριακών τμημάτων με τα ΤΑΕΠ, με στόχο την ταχύτερη διεκπεραίωση και γνωμάτευση των εξετάσεων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Νεκρός ποδηλάτης: Στη δημοσιότητα τα στοιχεία του άτυχου 43χρονου - Έτσι φαίνεται να έγινε το μοιραίο

Aυτός είναι ο ποινικολόγος στην Ελλάδα που χτύπησε τη σύζυγό του - Βίντεο από την άφιξη του στην Ευελπίδων

Τριήμερο Κατακλυσμού: Θα ξεπεράσει το 80% η πληρότητα στα ξενοδοχεία – «Τίμησαν» τα πακέτα οι Κύπριοι – Πόσα πάει η διαμονή

Φουσκωμένος λογαριασμός ρεύματος: Τι να κάνεις εάν ο μετρητής δείχνει διαφορετική κατανάλωση

Θλίψη στον Δήμο Λεμεσού: Πέθανε ο Γαβριήλ Ψαρά - «Διακρίθηκε για την ακεραιότητα του χαρακτήρα του»

Αναστάτωσε ολόκληρο ξενοδοχείο 46χρονη: Μέθυσε και παρενοχλούσε τον κόσμο, επιτέθηκε και έβρισε αστυνομικούςΦόνος στην Πάφο: Εξετάστηκε από ψυχίατρο ο φερόμενος συζυγοκτόνος – Θα μεταφερθεί στο Νοσοκομείο Αθαλάσσας για νοσηλεία

Φόνος στην Πάφο: Εξετάστηκε από ψυχίατρο ο φερόμενος συζυγοκτόνος – Θα μεταφερθεί στο Νοσοκομείο Αθαλάσσας για νοσηλεία

Στο Νοσοκομείο Αθαλάσσας αναμένεται να μεταφερθεί εντός της ημέρας ο 48χρονος ύποπτος για την υπόθεση φόνου με θύμα 41χρονη στην Πάφο.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top