ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εγκρίθηκε από την Κομισιόν το Σχέδιο «Ενοίκιο έναντι Δόσης» - Οι εν δυνάμει δικαιούχοι και πώς θα λειτουργεί

Εγκρίθηκε από την Κομισιόν το Σχέδιο «Ενοίκιο έναντι Δόσης» - Οι εν δυνάμει δικαιούχοι και πώς θα λειτουργεί

Υπό συνθήκες πίεσης από τα κόμματα, τόσο της αντιπολίτευσης όσο και της συμπολίτευσης, για το θέμα των εκποιήσεων βρίσκεται η Κυβέρνηση, την ώρα που η Κομισιόν άναψε κι επίσημα το «πράσινο φως» για το Σχέδιο «Ενοίκιο έναντι Δόσης».

Η μεγαλύτερη πίεση που ασκείται στην Κυβέρνηση αφορά τη σύσταση ειδικού Δικαστηρίου για τις εκποιήσεις. Προκειμένου, όμως, να καθησυχάσει τις ανησυχίες και να αποφύγει η Κύπρος νέες περιπέτειες, το Υπουργικό Συμβούλιο αναμένεται σήμερα (5/7) να εγκρίνει πακέτο μέτρων για το όλο θέμα.

Έρχεται το «Ενοίκιο Έναντι Δόσης» - Οι εν δυνάμει δικαιούχοι

Σε ό,τι αφορά το Σχέδιο «Ενοίκιο Έναντι Δόσης», το οποίο εγκρίθηκε από την Κομισιόν, ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Οικονομικών, Γιώργος Παντελή, με επιστολή του προς τη Βουλή προειδοποιεί ότι, «τυχόν σημαντική αποδυνάμωση του πλαισίου εκποιήσεων θα συμβάλει στη μείωση των κινήτρων των δανειοληπτών για συμμετοχή στο Σχέδιο».

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει ο κ. Παντελή, βασικός σκοπός του Σχεδίου είναι η προστασία της κυριότητας της κύριας κατοικίας και διευθέτηση των στεγαστικών μη εξυπηρετούμενων δανείων ευάλωτων ομάδων πληθυσμού με χαμηλά ή καθόλου εισοδήματα, με φορέα υλοποίησης την ΚΕΔΙΠΕΣ.

Με βάση τις πρόνοιες του Σχεδίου, όπως αυτό εγκρίθηκε από τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις 28 Ιουνίου, δικαιούχοι για ένταξη στο Σχέδιο θα είναι:

1/ λήπτες κοινωνικών παροχών οι οποίοι είχαν μη εξυπηρετούμενα δάνεια στις 31/12/2021, και τα οποία παρέμειναν μη εξυπηρετούμενα στις 31/12/2022, με εξασφάλιση την κύρια κατοικία αγοραίας αξίας μέχρι 250.000 ευρώ.
*Σημειώνεται πως, σύμφωνα με τις πρόνοιες του Σχεδίου, στους δικαιούχους περιλαμβάνονται όσοι λαμβάνουν:
• Δημόσιο Βοήθημα
• Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα
• Επίδομα Βαριάς Κινητικής Αναπηρίας
• Επίδομα Φροντίδας σε Παραπληγικά και Τετραπληγικά Άτομα
• Χορηγία σε Τυφλούς
• Επίδομα Διακίνησης σε Αιμοκαθαιρόμενους Νεφροπαθείς και σε Άτομα με Θαλασσαιμία
• Επίδομα Τέκνου με ετήσιο μεικτό οικογενειακό εισόδημα μέχρι 19.500 ευρώ και αξία λοιπής ακίνητης ιδιοκτησίας μέχρι 100.000 ευρώ
• Επίδομα τέκνου για πολύτεκνη ή τρίτεκνη οικογένεια για τρία εξαρτώμενα παιδιά και άνω
• Επίδομα μονογονεϊκής οικογένειας
• Επίδομα Συνταξιούχου με Χαμηλά Εισοδήματα
• Σύνταξη Ανικανότητας

2/ όλοι οι αιτητές στα Σχέδια Εστία και Οικία, οι οποίοι αξιολογήθηκαν ως επιλέξιμοι αλλά μη βιώσιμοι με αγοραία αξία κύριας κατοικίας μέχρι 350.000 ευρώ, και

3/ πρόσωπα που έχουν ενταχθεί στα Σχέδια Εστία και Οικία και των οποίων η ένταξη στη συνέχεια τερματίστηκε λόγω μη συμμόρφωσης με τα εν λόγω Σχέδια.

Σημειώνεται ότι, οι αιτήσεις που πληρούν τα πιο πάνω βασικά κριτήρια, και νοουμένου ότι υπάρχει διαθέσιμος τίτλος ιδιοκτησίας, θα μεταβιβάζουν τον τίτλο στην ΚΕΔΙΠΕΣ η οποία ταυτόχρονα θα υπογράφει σύμβαση ενοικίασης με το φυσικό πρόσωπο διάρκειας 14 ετών.

Η ΚΕΔΙΠΕΣ θα καταβάλει αντίτιμο για την κύρια κατοικία προς τους πιστωτές και το δάνειο στο οποίο αποτελούσε εξασφάλιση η κύρια κατοικία θα διαγράφεται από τον πιστωτή και θα παύει να είναι απαιτητό, ενώ το κράτος θα καλύπτει πλήρως το απαιτούμενο ενοίκιο εκ μέρους του φυσικού προσώπου και η κατοικία θα δύναται να επαναγοραστεί μετά την πάροδο 5 ετών σε ευνοϊκή τιμή.

Όπως αναφέρει περαιτέρω ο ΓΔ του Υπουργείου Οικονομικών, η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού θα εκδώσει εντός Ιουλίου τροποποιητική απόφαση με την οποία θα κρίνει ως συμβατή με τους κανόνες των κρατικών ενισχύσεων την μετεξέλιξη της ΚΕΔΙΠΕΣ σε φορέα υλοποίησης του Σχεδίου, χωρίς παράλληλα να αίρεται η υποχρέωση για διαχείριση του υφιστάμενου χαρτοφυλακίου της με σκοπό την πλήρη αποπληρωμή της κρατικής ενίσχυσης που έλαβε το 2018.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Αυτά είναι τα επικίνδυνα έθιμα του Πάσχα – Πώς μπορούμε να προστατευθούμε; - Οι ενέργειες για πρόληψη από την Αστυνομία

Από πυρκαγιά σε πυρκαγιά έτρεχε η Πυροσβεστική - Το επιχειρησιακό πλάνο ενόψει καλοκαιριού

Έπιασε «λαυράκι» η ΥΚΑΝ - Συγκάτοικοι έκρυβαν ναρκωτικά μέσα στα δωμάτιά τους

Στις φλόγες οχήματα στο Τραχώνι – Καταστράφηκαν ολοσχερώς τα περισσότερα – Αποκλείστηκε η σκηνή

Γιώργος Θεοφάνους: «Έχω ξεκάθαρες μνήμες, ακόμα και τώρα όταν οδηγώ και ακούω βροντές, παρκάρω και κλείνω τα αυτιά μου»



Κυβερνητικός Εκπρόσωπος: Αναχώρησε χθες βράδυ για την Γάζα το πλοίο Jennifer

Κυβερνητικός Εκπρόσωπος: Αναχώρησε χθες βράδυ για την Γάζα το πλοίο Jennifer

Το πλοίο Jennifer αναχώρησε χθες βράδυ από το λιμάνι της Λάρνακας για την Γάζα, επιβεβαίωσε στο ΚΥΠΕ ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης διευκρινίζοντας ότι μεταφέρει ανθρωπιστική βοήθεια μόνο από τα ΗΑΕ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top