ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ξεκίνησαν οι θερινές εκπτώσεις: Εώς και 30% πιο κάτω οι τιμές - Τι πρέπει να προσέξετε για να μην σας εξαπατήσουν

Ξεκίνησαν οι θερινές εκπτώσεις: Εώς και 30% πιο κάτω οι τιμές - Τι πρέπει να προσέξετε για να μην σας εξαπατήσουν

Αγαπημένη περίοδος για πολλούς Κύπριους είναι η περίοδος των εκπτώσεων, στην οποία μπορούν να βρουν σε χαμηλές τιμές πολλά είδη προϊόντων, με την τιμητική να έχουν κυρίως τα προϊόντα ένδυσης και υπόδησης.

Οι καλοκαιρινές εκπτώσεις του 2023 πάντως έχουν μόλις ξεκινήσει, με τον κόσμο να σπεύδει να τις «εκμεταλλευτεί».

Ξεκίνησαν οι εκπτώσεις - «Δεν υπάρχει νομοθετική ρύθμιση»

Μιλώντας στο ThemaOnline, η Νομική Λειτουργός του Κυπριακού Συνδέσμου Καταναλωτών, Βιργινία Χρήστου, ανέφερε ότι έχουν ήδη ξεκινήσει οι εκπτώσεις σε επιχειρήσεις.

«Κάποιες επιχειρήσεις έχουν επιλέξει να προχωρήσουν σε εκπτώσεις, δεν υπάρχει όμως νομοθετική ρύθμιση όπως υπάρχει στην Ελλάδα, η οποία καθορίζει την περίοδο την οποία υποχρεούνται οι επιχειρήσεις να προχωρήσουν σε εκπτώσεις», επεσήμανε.

Άρα, η διάρκεια των εκπτώσεων εξαρτάται από τον κάθε καταστηματάρχη, ωστόσο σημειώνεται ότι η συντριπτική πλειοψηφία επιλέγει να τις 3 βδομάδες.

Εώς και 30% πιο κάτω οι τιμές - Σε ποια προϊόντα

Μιλώντας στο ThemaOnline, ο Γενικός Γραμματέας του Παγκύπριου Συνδέσμου Λιανικού Εμπορίου (ΠΑΣΥΛΕ) Μάριος Αντωνίου, ανέφερε ότι οι εκπτώσεις κυμαίνονται γύρω στο 20%-30%.

«Εκπτώσεις πάνω από 30% αφορούν λίγα τεμάχια, κυρίως απόθεμα που έμεινε σε λίγες ποσότητες είτε πιο παλιό απόθεμα το οποίο οι λιανέμποροι θέλουν να πουλήσουν», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς σχετικά με το ποια προϊόντα αφορούν κυρίως οι εκπτώσεις, ο κ. Αντωνίου ανέφερε ότι αφορούν κυρίως προϊόντα ένδυσης και υπόδησης.

«Αυτό ωστόσο δε σημαίνει ότι δεν μπαίνουν εκπτώσεις σε ηλεκτρικές ή ηλεκτρονικές συσκευές καθώς δε υπάρχει νομοθεσία που να αφορά ποιοι βάζουν και ποιοι όχι. Ο καθένας είναι ελεύθερος να πράξει αναλόγως αλλά ως πρακτική προηγούμενων ετών μπαίνουν εκπτώσεις στην ένδυση και υπόδηση, είναι το καλοκαιρινό ξεπούλημα», επεσήμανε.

Προβληματισμός μετά τον τερματισμό της επιδότησης σε καύσιμα και ρεύμα

Την ίδια στιγμή, ο κ. Αντωνίου εξέφρασε τον προβληματισμό του σχετικά με τον τερματισμό της επιδότησης σε καύσιμα και ρεύμα, αφού αποτελεί απόφαση που θα επηρεάσει αναπόφευκτα το λιανεμπόριο.

«Οι τελευταίες αποφάσεις της Κυβέρνησης για τερματισμό των επιδοτήσεων σε καύσιμα και ηλεκτρισμό είναι κάτι που μας προβληματίζει με την έννοια ότι περιορίζουν το διαθέσιμο εισόδημα των καταναλωτών για αγορές αφού θα σπαταλούν πολύ περισσότερα λεφτά στα καύσιμα και στο ρεύμα. Η κατανάλωση είναι συνυφασμένη με την ψυχολογία και ο κόσμος για να ψωνίσει πρέπει να έχει θετική ψυχολογία», σημείωσε.

Ώθηση στο λιανεμπόριο από τουρισμό

Επιπλέον, σύμφωνα με τον ΓΓ του ΠΑΣΥΛΕ, θετικό παράγοντα και ώθηση στο λιανεμπόριο έδωσε και η έναρξη της τουριστικής περιόδου στην Κύπρο.

«Είμαστε αισιόδοξοι αφού γενικά η χρονιά πάει πάρα πολύ καλά και αναπόφευκτα πάει καλά και ο όγκος κύκλου εργασιών μας. Μας έδωσε πολύ σοβαρή ανάσα από τον Απρίλιο ο τουρισμός κυρίως σε παράλιες περιοχές. Ευχόμαστε να συνεχίσει έτσι γιατί ο τουρισμός είναι πολύ σημαντικός όχι μόνο για το λιανεμπόριο αλλά για όλη την οικονομία», είπε καταληκτικά.

Τι να προσέξετε στις εκπτώσεις

Συμβουλές προς τους καταναλωτές για το τι να προσέξουν κατά τις θερινές εκπτώσεις είχε δώσει με ανακοίνωση του ο Κυπριακός Σύνδεσμος Καταναλωτών.

Ειδικότερα, ο Κυπριακός Σύνδεσμος Καταναλωτών καλεί τους καταναλωτές να δείξουν ιδιαίτερη προσοχή στα εξής σημεία:

1. Πριν από την απόφαση συναλλαγής κάνετε έρευνα για το προϊόν που σας ενδιαφέρει. Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε ότι τα καταστήματα μπορούν να πραγματοποιούν εκπτώσεις καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου και συνεπώς δεν υπάρχει λόγος να αγοράζουμε προϊόντα υπό πίεση.

2. Το μεγάλο ποσοστό έκπτωσης δεν σημαίνει κατ’ ανάγκη και χαμηλότερη τελική τιμή. Κριτήριο για την αγορά σας να είναι η τελική τιμή της αγοράς και όχι το ποσοστό έκπτωσης.

3. Η αναγραφή διπλής τιμής, δηλαδή της αρχικής (που συνήθως είναι διαγραμμένη) και της νέας τιμής είναι υποχρεωτική. Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουν ότι τα καταστήματα μπορούν να πραγματοποιούν εκπτώσεις καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου και συνεπώς δεν υπάρχει λόγος να αγοράζουν υπό πίεση. Ο πωλητής όμως διατηρεί το δικαίωμα να αναγράφει μόνο το ποσοστό έκπτωσης το οποίο όμως θα πρέπει να είναι απόλυτα κατανοητό και σαφές από τον απλό καταναλωτή.

4. Δείξτε ιδιαίτερη προσοχή σε καταστήματα που διαφημίζουν μεγάλα ποσοστά εκπτώσεων σε ένα ή ελάχιστα είδη τους. Αυτό δεν σημαίνει ότι και τα υπόλοιπα είδη των καταστημάτων αυτών είναι φθηνότερα σε σχέση με αντίστοιχα είδη άλλων καταστημάτων.

5. Ενημερωθείτε για την πολιτική επιστροφών του καταστήματος, πριν προβείτε σε αγορά. Να θυμάστε ότι για αγορές από το κατάστημα δεν υπάρχει νομική υποχρέωση και επαφίεται στην πολιτική του κάθε καταστήματος αν θα αποδεχτεί επιστροφές ή αλλαγές.

6. Αν σκοπεύετε να αγοράσετε κάποιο προϊόν αξίας (πχ. κινητό τηλέφωνο, υπολογιστή), είναι σημαντικό να αξιολογήσετε την αξιοπιστία και την ποιότητα εξυπηρέτησης του συγκεκριμένου πωλητή. Ρωτήστε άλλους καταναλωτές για τις εμπειρίες τους, όπως για παράδειγμα η ανταπόκριση του πωλητή σε θέματα εγγυήσεων και η εξυπηρέτηση μετά την πώληση.

7. Έχετε δικαίωμα νόμιμης εγγύησης δύο (2) ετών για καινούργια προϊόντα και ενός έτους (1) για μεταχειρισμένα προϊόντα.

8. Αν το προϊόν που αγοράσετε παρουσιάσει σοβαρό ελάττωμα τις πρώτες τριάντα (30) ημέρες, έχετε δικαίωμα αντικατάστασης ή επιστροφής των χρημάτων σας.

9. Έχετε δικαίωμα επισκευής εντός εικοσιπέντε (25) ημερών, αν το προϊόν που αγοράσατε παρουσιάσει ελάττωμα.

10. Στη περίπτωση αγορών μέσω διαδικτύου, οι καταναλωτές έχουν δικαίωμα υπαναχώρησης μέχρι και δεκατέσσερις (14) ημέρες μετά την παραλαβή του προϊόντος.

11. Ενημερωθείτε κατά πόσο το κατάστημα που σας ενδιαφέρει συμμετέχει στο μηχανισμό Εναλλακτικής Επίλυσης Καταναλωτικών διαφορών ή άλλο παρόμοιο μηχανισμό, όπως είναι ο μηχανισμός επίλυσης καταναλωτικών διαφορών που προσφέρει ο Κυπριακός Σύνδεσμος Καταναλωτών.

Σημειώνεται ότι σε περίπτωση διαπίστωσης παραβάσεων, οι καταναλωτές μπορούν να επικοινωνούν με την Γραμμή του Καταναλωτή στο 1429 αλλά και με τον Κυπριακό Σύνδεσμο Καταναλωτών στο 22516112.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Συνεχίζεται η διαμάχη στη Δρομολοξιά - «Χτύπησε τη σύζυγό μου» - «Όλα όσα ακούστηκαν δεν ευσταθούν στην πραγματικότητα»

Στην Αστυνομία για κατάθεση με τους γονείς του ο 10χρονος για τις ζημιές στο Δημοτικό Λιβαδιών - Ψάχνουν και άλλα πρόσωπα

Απεβίωσε Κύπριος κατάδικος των Φυλακών - Ποια η αιτία

«Μίλησε» η νεκροτομή του 30χρονου Ευτύχιου Χαρίτου – Τα ευρήματα

Δίκη για το Μάτι: Ασκήθηκε έφεση από την Εισαγγελία για την απόφαση

Eurovision 2024: Ξεπέρασε το 50% στην τηλεθέαση το ΡΙΚ - Το εντυπωσιακό ποσοστό την ώρα της ανακοίνωσης



Το μήνυμα της Ολγκίν σε ΠτΔ και Τατάρ -  «Εύχομαι να δουν την υποστήριξη που έχουν και να προχωρήσουν μπροστά»

Το μήνυμα της Ολγκίν σε ΠτΔ και Τατάρ - «Εύχομαι να δουν την υποστήριξη που έχουν και να προχωρήσουν μπροστά»

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Χριστοδουλίδη με την προσωπική απεσταλμένη του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών, Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top