ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Έχει πυρκαγιά στην περιοχή σας; Τα μέτρα προστασίας από τον καπνό και τα συμπτώματα που πρέπει να ανησυχήσουν – Ο Δρ. Αρμεύτης απαντά

Έχει πυρκαγιά στην περιοχή σας; Τα μέτρα προστασίας από τον καπνό και τα συμπτώματα που πρέπει να ανησυχήσουν – Ο Δρ. Αρμεύτης απαντά

Οδηγίες για την προστασία των πολιτών, που κατοικούν ή εργάζονται σε περιοχές οι οποίες πλήττονται από πυρκαγιές αλλά και σε αυτούς που εκτίθενται στον καπνό και τα αιωρούμενα σωματίδια, έδωσε σε δηλώσεις του στο ThemaOnline, ο Πνευμονολόγος, Χάρης Αρμεύτης.

«Όταν υπάρχει έντονη έκθεση σε καπνό πρέπει να απομακρυνθούμε από την περιοχή τουλάχιστον για το διάστημα που παραμένει έντονα το φαινόμενο. Σε περίπτωση όμως που δεν μπορούμε να απομακρυνθούμε από την περιοχή, τότε θα πρέπει να κρατήσουμε τα παράθυρα και τις πόρτες κλειστά», είπε συγκεκριμένα.

«Η χρήση κλιματισμού ανακυκλώνει τον αέρα του δωματίου και ενθαρρύνεται σε συνθήκες υψηλής θερμοκρασίας περιβάλλοντος, με την προϋπόθεση ότι το δωμάτιο είναι και μπορεί να παραμείνει προστατευμένο από τον εξωτερικό αέρα», εξήγησε.

Παράλληλα, τόνισε πως «θα πρέπει να αποφεύγουμε τις εξωτερικές δραστηριότητες, την άθληση καθώς και τη σωματική καταπόνηση γενικότερα για όσο διάστημα υπάρχει καπνός στην περιοχή, ενώ πρέπει να λαμβάνουμε ικανοποιητική ποσότητα υγρών, ειδικά τις μέρες που θα είναι έντονο το φαινόμενο των καπνών στην ατμόσφαιρα»

Όσο αφορά, τους ανθρώπους με σοβαρά υποκείμενα νοσήματα, τους ηλικιωμένους, τα παιδιά και τις εγκύους, θα πρέπει να αποφεύγεται πλήρως η μετακίνηση.

Εφ΄ όσον η μετακίνηση κρίνεται απαραίτητη, θα πρέπει να γίνεται χρήση μάσκας υψηλής αναπνευστικής προστασίας, αφού σύμφωνα με τον κύριο Αρμεύτη, «δεν αρκούν οι χειρουργικές ή υφασμάτινες μάσκες. Οι μάσκες υψηλής αναπνευστικής προστασίας βοηθούν στο να μην εισπνεύσουμε τα σωματίδια που θα υπάρχουν στην ατμόσφαιρα τα οποία είναι ιδιαίτερα ερεθιστικά για το αναπνευστικό σύστημα»

Μεταξύ άλλων, ο Πνευμονολόγος, ανέφερε τα συμπτώματα που μπορεί να παρατηρήσουμε σε συνθήκες επιβάρυνσης της ατμόσφαιρας από καπνό σε πυρκαγιά.

«Τα συμπτώματα που μπορεί να παρατηρήσουμε είναι ο έντονος βήχας, η δυσκολία στην αναπνοή, η απόφραξη των βρόγχων δηλ, θόρυβο στην αναπνοή, η ταχυκαρδία, η ναυτία και η ζαλάδα», σημείωσε.  

«Εάν εμφανίσουμε κάποιο από αυτά τα συμπτώματα, θα πρέπει να ζητήσουμε ιατρική βοήθεια ενώ, αν κάποιος πάσχει από κάποιο νόσημα του αναπνευστικού δηλ, άσθμα ή χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια ή καρδιοαγγειακά νοσήματα, τότε πρέπει να είναι διπλά προσεκτικός αφού εντάσσεται στις ευάλωτες ομάδες», πρόσθεσε.

Τα συμπτώματα αυτά μπορεί να εμφανισθούν και σε υγιή άτομα, αλλά είναι σαφές ότι η συχνότητα και η ένταση είναι μεγαλύτερη σε άτομα με υποκείμενα νοσήματα.

Ο Πνευμονολόγος τόνισε ότι «ακόμα και στις περιοχές που εκδηλώθηκαν πυρκαγιές, ακόμα και αν έχει περάσει αρκετό χρονικό διάστημα, άτομα που έχουν αναπνευστικά προβλήματα μπορεί να εμφανίσουν έντονο ερεθισμό και σε μεγάλο χρονικό διάστημα μετά»

«Πάντα στον καπνό υπάρχουν τοξικές ουσίες και σωματίδια τα οποία απελευθερώνονται στην καύση. Περιβάλλον το οποίο πέρασε πυρκαγιά, ο ερεθισμός στην ατμόσφαιρα θα υπάρχει για μεγάλο χρονικό διάστημα μετά, μπορεί και 5 χρόνια αργότερα», συμπλήρωσε.

Καταλήγοντας, επισήμανε ότι αυτό που μπορεί να συμβεί και να επιβαρύνει την υγεία μας είναι ότι «ζώντας για μεγάλο χρονικό διάστημα σε ένα περιβάλλον που κάηκε, είτε μπορεί να μας απορρυθμίσει ένα υπάρχον νόσημα π.χ άσθμα, είτε να βγάλει στην επιφάνεια κάποιο νόσημα το οποίο είχαμε».

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Ανάλυση - Απειλές Χεζμπολάχ: Πώς μια πολεμική σύρραξη θα μας επηρεάσει οικονομικά - Οι πτυχές και τα ακραία σενάρια

Κατακλυσμός 2024: Όλες οι εκδηλώσεις της Κύπρου – Αυτοί είναι οι τραγουδιστές –έκπληξη- που θα έρθουν στο νησί

«Χρυσό» το καρπούζι: Αυτός είναι ο λόγος που πήραν «φωτιά» οι τιμές - Αναμένεται νέα άνοδος και σε άλλα προϊόντα

Καλπάζει η ακρίβεια – Αυξήσεις στις πλείστες κατηγορίες τροφίμων – Ποια προϊόντα θα βρούμε φθηνότερα

Μετεκλογικό… ξύλο: Επιτέθηκαν κατά στελέχους του επιτελείου του Φ. Φαίδωνος για μια… ανάρτηση

Άννα Βίσση: Μας δείχνει στο Instagram το νέο της κούρεμα - Δείτε φωτογραφίαΣτελέχη κομμάτων του κέντρου πετάνε το γάντι στις ηγεσίες τους - Στο στόχαστρο η συνεργασία με την Κυβέρνηση

Στελέχη κομμάτων του κέντρου πετάνε το γάντι στις ηγεσίες τους - Στο στόχαστρο η συνεργασία με την Κυβέρνηση

Σε μία προσπάθεια να ξανασυστηθούν στους πολίτες που τους γύρισαν την πλάτη, βρίσκονται οι πολιτικές δυνάμεις, οι οποίες μέσα από τα συλλογικά όργανα προβαίνουν σε απολογισμό του αποτελέσματος των εκλογών της 9ης Ιουνίου. Μπορεί για τον ΔΗΣΥ και το ΑΚΕΛ οι απώλειες σε ψήφους να ήταν μεγάλες, όμως όπως έχουμε γράψει ξανά, το καθένα από τα δύο μεγάλα κόμματα κρύφτηκαν προς το παρόν πίσω από τις «νίκες» τους.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top