ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Επ. Περιβάλλοντος: Εργαστήρια για ανάπτυξη πράσινων δεξιοτήτων και αρχών βιώσιμης ανάπτυξης στις ΜμΕ

Επ. Περιβάλλοντος: Εργαστήρια για ανάπτυξη πράσινων δεξιοτήτων και αρχών βιώσιμης ανάπτυξης στις ΜμΕ

Η ανάπτυξη των πράσινων δεξιοτήτων και των αρχών βιώσιμης ανάπτυξης αποτελούν κοινό στόχο του Γραφείου Επιτρόπου Περιβάλλοντος και του Κυπριακού Δικτύου Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης - CSR Cyprus, το οποίο αποτελεί το εθνικό επιχειρηματικό Δίκτυο για την Εταιρική Βιωσιμότητα και Υπευθυνότητα στην Κύπρο.

Με αυτό ως δεδομένο και με αφορμή την εκλογή του νέου Διοικητικού Συμβουλίου του Δικτύου, πραγματοποιήθηκε συνάντηση ανάμεσα στην Επίτροπο Περιβάλλοντος Δρ Μαρία Παναγιώτου και το CSR Cyprus. Κατά τη συνάντηση καθορίστηκαν οι επόμενες συνέργειες και δράσεις του Γραφείου Επιτρόπου Περιβάλλοντος και του Δικτύου.

Πιο συγκεκριμένα, αποφασίστηκε η σύναψη Μνημονίου Συναντίληψης και η διοργάνωση εργαστηρίων εντός του 2023, σε όλες τις επαρχίες, με θέμα «Πράσινες δεξιότητες και αρχές βιώσιμης ανάπτυξης στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις: σχεδιασμός και υλοποίηση».

Τα εργαστήρια θα ξεκινήσουν τον Οκτώβριο και θα είναι ανοικτά προς το κοινό. Συγκεκριμένα, τα εργαστήρια θα περιλαμβάνουν παρουσιάσεις από ειδικούς ή/και από επιχειρήσεις που ήδη εφαρμόζουν στην πράξη τις θεματικές που θα αναπτυχθούν, καλύπτοντας έτσι τη σχετική πληροφόρηση, καθώς και τις καλές πρακτικές εφαρμογής μέσα από βιωματικές εμπειρίες.

Ο στόχος είναι να βοηθηθούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις ως προς την ανάπτυξη πράσινων δεξιοτήτων και αρχών βιώσιμης ανάπτυξης, για να μπορέσουν να ανταποκριθούν στο νέο πλαίσιο που διαμορφώνεται μέσω της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας.

Οι θεματικές των εργαστηρίων είναι οι εξής:

-Πώς μπορώ να στήσω την επιχείρησή μου με αρχές κυκλικής οικονομίας: σχεδιασμός και υλοποίηση.
-Μικρομεσαίες επιχειρήσεις και εταιρική κοινωνική ευθύνη. Πώς να αποφύγω το «Greenwashing».
-Πώς μετρώ και πώς μειώνω το περιβαλλοντικό αποτύπωμα της επιχείρησής μου.
-Εφαρμογή αρχών ESG (Environmental, Social and Governance/Περιβαλλοντική, Κοινωνική και εταιρική Διακυβέρνηση) στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
-Πράσινες υποδομές και ενεργειακή αναβάθμιση κτηρίων.

Περισσότερες λεπτομέρειες για τα εργαστήρια θα ανακοινωθούν βραχυπρόθεσμα.

Με την ολοκλήρωση της συνάντησης η Επίτροπος Περιβάλλοντος δήλωσε: «Πρωτίστως θα ήθελα να συγχαρώ το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του Δικτύου και να ευχηθώ κάθε επιτυχία στο έργο που αναλαμβάνει. Η συνεργασία Γραφείου Επιτρόπου Περιβάλλοντος και CSR Cyprus που υπήρχε από την πρώτη στιγμή ίδρυσης του Δικτύου, συνεχίζεται μέσα από τη σύναψη Μνημονίου Συναντίληψης και τη διεξαγωγή των εργαστηρίων, ώστε να συνδράμουμε εμπράκτως τη συλλογική προσπάθεια για ανάπτυξη πράσινων δεξιοτήτων. Στόχος μας είναι να ενημερώσουμε τους πολίτες και εν προκειμένω τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις για το πώς μπορούν να ανταποκριθούν, πρακτικά και άμεσα, στο νέο περιβάλλον που έχει ήδη δημιουργηθεί, ώστε να έχουν μειωμένο περιβαλλοντικό αντίκτυπο, ανεπτυγμένες πράσινες δεξιότητες και να αντιληφθούν τα πολλαπλά οφέλη από την εναρμόνισή τους με τις αρχές βιώσιμης ανάπτυξης».

Ακολούθως, ο Πρόεδρος του CSR Cyprus Δρ Μαρίνος Βουκής δήλωσε: «Ευχαριστούμε πολύ την αξιότιμη Επίτροπο Περιβάλλοντος και το προσωπικό στο Γραφείο της για τη θερμή υποδοχή και τις ευχές. Με χαρά συναντηθήκαμε ως νέο ΔΣ του CSR Cyprus μαζί τους και ουσιαστικά εγκαινιάσαμε την έναρξη του κύκλου επαφών με τους δημόσιους φορείς τους οποίους θεωρούμε σημαντικούς μας εταίρους. Οι δράσεις εκπαίδευσης που έχει αναφέρει η κα Επίτροπος βρίσκονται ψηλά στις προτεραιότητες του Δικτύου μας, αφού εξ ορισμού μέσω της εκπαίδευσης μπορεί να επιτευχθεί η αλλαγή. Συμφωνήσαμε να ενώσουμε δυνάμεις και να εφαρμόσουμε στην πράξη τον 17ο στόχο Αειφόρου Ανάπτυξης του ΟΗΕ «Συνεργασία για τους Στόχους», ώστε να συμβάλουμε ενεργά και θετικά στην πρόοδο της χώρας μας. Θα είμαστε σε διαρκή επαφή και τα καλύτερα έπονται».

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Το αδιαχώρητο σε κρεοπωλεία και υπεραγορές για τα πασχαλινά ψώνια - Αναμένεται αύξηση της κίνησης - Διστακτικοί οι καταναλωτές λόγω ακρίβειας

Καύσιμα: Με αυτές τις τιμές θα βγάλουμε τις μέρες του Πάσχα - Δείτε τα φθηνότερα και τα ακριβότερα πρατήρια Παγκύπρια

Ξεσπά πατέρας στο «T»: Απέρριψαν κατ'οικον φροντίδα σε βρέφος με SMA και μηχανική υποστήριξη - «Κινδυνεύει το παιδί και ο ΟΚΥπΥ μας αγνοεί»

Ομάδα νεαρών επιτέθηκε σε αστυνομικούς με πέτρες και μολότοφ - Συνελήφθη 25χρονος με εκρηκτικά στην κατοχή του

Θανατηφόρο στα κατεχόμενα: Ο 79χρονος Φώτης Φωτίου το θύμα του τροχαίου - Πήρε εξιτήριο η σύζυγός του



Επιβεβαιώνει ο ΟΗΕ: Στην Κύπρο την Τρίτη η Ολγκίν - Βλέπει Χριστοδουλίδη και Τατάρ

Επιβεβαιώνει ο ΟΗΕ: Στην Κύπρο την Τρίτη η Ολγκίν - Βλέπει Χριστοδουλίδη και Τατάρ

«Η Προσωπική Απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα για την Κύπρο, Μαρία Άνχελα Ολγκίν, θα πραγματοποιήσει την τρίτη επίσκεψή της στην Κύπρο, στις 7 και θα παραμείνει έως τις 14 Μαΐου», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ, Στεφάν Ντουζαρίκ κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης Τύπου ξένων ανταποκριτών στην έδρα του διεθνούς οργανισμού, στη Νέα Υόρκη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top