ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ερντογάν σε διπλό ταμπλό προσβλέποντας σε ανταλλάγματα

Ερντογάν σε διπλό ταμπλό προσβλέποντας σε ανταλλάγματα

Ως ιδιαίτερα σημαντικό αξιολογείται από την Αθήνα και τη Λευκωσία το επόμενο διάστημα στα εθνικά θέματα και ιδιαίτερα στα ελληνοτουρκικά, αφού θα διαφανούν οι πραγματικές προθέσεις του Ταγίπ Ερντογάν, τόσο σε σχέση με το διάλογο Αθηνών-Αγκυρας όσο και στο Κυπριακό.

Η πρόσφατη παράνομη επίσκεψη του Ταγίπ Ερντογάν στα κατεχόμενα, ανήμερα της επετείου της τουρκικής εισβολής, και κυρίως όσα είπε, θεωρούνται από την Αθήνα και τη Λευκωσία ως στοιχεία που επιβάλλουν συντονισμό στο μέγιστο δυνατό βαθμό για αντιμετώπιση των τουρκικών σχεδιασμών. Η αλλαγή ρητορικής της Τουρκίας έναντι της Ελλάδας μετά τους φονικούς σεισμούς του περασμένου Φεβρουαρίου, κάθε άλλο παρά επιτρέπει εφησυχασμό. Οι τουρκικές διακηρύξεις σε ό,τι αφορά την απαίτηση για αναγνώριση του ψευδοκράτους ως προϋπόθεσης για επανέναρξη του διαλόγου θεωρείται ένδειξη της σκληρής διαπραγματευτικής γραμμής που χαράζει ο Ερντογάν. Προφανώς επειδή αντιλαμβάνεται ότι κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει δεκτό, θα ακολουθήσει αναδίπλωση έναντι ανταλλαγμάτων και αφού εξασφαλίσει τα εύσημα για την… προσήλωσή του στο διάλογο. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενημέρωσε τον Νίκο Χριστοδουλίδη για την πρόσφατη συνάντηση που είχε με τον Ταγίπ Ερντογάν στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους της Λιθουανίας. Ελλάδα και Τουρκία εμφανίζονται έτοιμες να αρχίσουν το διάλογο για την υιοθέτηση Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης. Κυριάκος Μητσοτάκης και Νίκος Χριστοδουλίδης μετέθεσαν την προγραμματισμένη για σήμερα συνάντηση, η οποία ματαιώθηκε εξαιτίας της συντριβής του πυροσβεστικού αεροσκάφους στην Κάρυστο.

Η κατ΄αρχήν εκτίμηση διπλωματικών αναλυτών είναι ότι ο Τούρκος Πρόεδρος θα επιδιώξει βελτίωση των σχέσεων του ιδίου αλλά και της χώρας του με τη Δύση, ένεκα των σοβαρών οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η Τουρκία. Την ίδια όμως ώρα, θα συντηρεί την εθνική «αλήθεια» σε ευαίσθητα ζητήματα όπως είναι το Κυπριακό. Λευκωσία και Αθήνα εκτιμούν πάντως ότι το επόμενο διάστημα θα πρέπει να αναμένονται κινήσεις από πλευράς ΟΗΕ, τόσο με την αποστολή αξιωματούχου στην Κύπρο για διερευνητικές επαφές, όσο και με τον διορισμό απεσταλμένου του γενικού γραμματέα, Αντόνιο Γκουτέρες για το Κυπριακό. Ως ιδιαίτερα σημαντική, περισσότερο από πλευράς συμβολισμών, θεωρείται η συνάντηση που θα έχουν την Παρασκευή οι Νίκος Χριστοδουλίδης και Ερσίν Τατάρ. Οι ηγέτες των δύο πλευρών έδωσαν ραντεβού στο ανθρωπολογικό εργαστήρι της Διερευνητικής Επιτροπής για τους Αγνοουμένους, το οποίο λειτουργεί στο χώρο του κλειστού αεροδρομίου Λευκωσίας. Την πρόσκληση για συνάντηση απηύθυνε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης και την αποδέχθηκε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ερντογάν σε διπλό ταμπλό προσβλέποντας σε ανταλλάγματα

Τίγκα στην πολυτέλεια τα γραφεία του Γενικού και Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα στο νέο κτίριο της Νομικής Υπηρεσίας – Πόσα θα κοστίσει και τι θα περιλαμβάνει

Απαγορεύεται η ρίψη πυροτεχνημάτων σε γάμους; Τι ισχύει με την έκδοση άδειας

Εξαπάτησε εταιρεία στη Λεμεσό και έκλεψε πέραν των 93 χιλιάδων ευρώ - Χειροπέδες σε 60χρονο

«Καμίνι» η Κύπρος: Στους 42 βαθμούς η θερμοκρασία - Kίτρινη προειδοποίηση από τη Μετεωρολογική Υπηρεσία

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Χειροπέδες σε έξι πρόσωπα - Εντοπίστηκαν από την Αστυνομία να διαμένουν παράνομα στη Δημοκρατία

Eurovision 2024: Απόψε ο δεύτερος ημιτελικός - Διαγωνίζεται η Ελλάδα με την Μαρίνα Σάττι και το Zari

Μονή Αββακούμ: Κλητεύθηκαν όλοι οι μοναχοί στην Ανακριτική Επιτροπή - Ανεβαίνουν σήμερα τα σκαλιά της Αρχιεπισκοπής - Ποιος ο λόγος

Χειροπέδες σε ζευγάρι για ναρκωτικά - Σακουλάκια και κάνναβη σε σπίτι 70χρονου - Φωτογραφία

Μπήκαν οι αυξήσεις στο χοιρινό - «Ξεπούλησε» το αρνάκι το Πάσχα παρά τις υψηλές τιμές

Κέντρα αναψυχής: Η νέα τάση που «εκπλήσσει» τους ιδιόκτητες - «Καμπανάκι» για την βιωσιμότητα αρκετών επιχειρήσεων



ΠτΔ για «όχι» Τατάρ: «Δεν αντιλαμβάνομαι γιατί δεν κάθεται στο τραπέζι των συζητήσεων»

ΠτΔ για «όχι» Τατάρ: «Δεν αντιλαμβάνομαι γιατί δεν κάθεται στο τραπέζι των συζητήσεων»

Την απόρριψη του κατοχικού ηγέτη Ερσίν Τατάρ, κλήθηκε να σχολιάσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, αναφορικά την πρόταση της Ειδική Αντιπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) για την Κύπρο, Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ, για τριμερή συνάντηση.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top