ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τι είναι η υπερπανσέληνος - Σήμερα η πρώτη για τον Αύγουστο - Έρχεται και δεύτερη

Τι είναι η υπερπανσέληνος - Σήμερα η πρώτη για τον Αύγουστο - Έρχεται και δεύτερη

Σήμερα το βράδυ (1/8), αν κοιτάξεις ψηλά στον ουρανό θα παρατηρήσεις σίγουρα το ολόγιομο φεγγάρι. Όμως, δεν θα είναι απλά μια πανσέληνος. Θα είναι μία "υπέρπανσέληνος" κι αυτό γιατί είναι μία πανσέληνος που είναι πιο μεγάλη και πιο φωτεινή από το συνηθισμένο.

Συνήθως πραγματοποιούνται 3 με 4 υπερπανσελήνους ετήσιως. Τον Αύγουστο, θα δούμε δύο στον ουρανό. Είναι σπάνιο να συμβεί δύο φορές τον ίδιο μήνα, σύμφωνα με το Al Jazeera.

Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα από την αρχή. Πως συμβαίνει το φαινόμενο της υπερπανσελήνου;

Σεληνιακός κύκλος

Η σελήνη έχει 8 φάσεις, οι οποίες επαναλαμβάνονται κάθε 29,5 μέρες.

- Νέα σελήνη (new)
- Αύξων Μηνίσκος (waxing crescent)
- Πρώτο τέταρτο (first quarter)
- Αύξων Αμφίκυρτος (waxing gibbous)
- Πανσέληνος (full moon)
- Φθίνων Αμφίκυρτος (waning gibbous)
- Τελευταίο τέταρτο (last quarter)
- Φθίνων Μηνίσκος (waning crescent)

Όπως αναφέρει το EarthSky, νέα σελήνη είναι η στιγμή που το φεγγάρι βρίσκεται ακριβώς ανάμεσα στην Γη και τον Ήλιο, με την σκιασμένη πλευρά του προς το μέρος μας. Πανσέληνος ονομάζεται η φάση που το φεγγάρι βρίσκεται αντίθετα του ήλιου, στην τροχιά του στην Γη.

Τι προκαλεί την υπερπανσέληνο;

Ο όρος "υπερπανσέληνος" επινοήθηκε για πρώτη φορά το 1979 από τον Richard Nolle, αναφερόμενος στο σημείο όπου η σελήνη βρίσκεται στο πλησιέστερο σημείο της τροχιάς της γύρω από την Γη.

Η τροχιά του φεγγαριού είναι ελλειπτική, καθώς ακολουθεί μια οβάλ πορεία. Αυτό σημαίνει ότι στην πορεία του άλλες φορες θα βρίσκεται πιο κοντά και άλλες φορές πιο μακριά από τον πλανήτη μας.

Σε όλη την τροχιά του, η απόσταση της σελήνης από την Γη κυμαίνεται μεταξύ περίπου 360.000 και 400.000 χλμ, σύμφωνα με τη NASA.

Το απόγειό της, το πιο απομακρυσμένο σημείο στην τροχιά της γύρω απο τον πλανήτη μας, κατά μέσο όρο απέχει περίπου 405.500 χιλιόμετρα. Το περίγειο, το πλησιέστερο σημείο, απέχει σχεδόν 363.300 χιλιόμετρα.

Σήμερα, η υπερπανσέληνος θα απέχει περίπου 357.530 χιλιόμετρα από τη Γη. Θα φαίνεται πιο φωτεινή, γιατί όσο είναι πιο κοντά στην Γη, περισσότερο ηλιακό φως θα αντανακλάται στην επιφάνεια του φεγγαριού, φτάνοντας σε εμάς.

Πηγή: news247.gr

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



ΠτΔ για μεταναστευτικό: «Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε με την κατάσταση ως έχει» - Συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό του Λιβάνου

ΠτΔ για μεταναστευτικό: «Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε με την κατάσταση ως έχει» - Συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό του Λιβάνου

Πακέτο στήριξης ενός δισεκατομμυρίου ευρώ για τον Λίβανο ανακοίνωσε την Μεγάλη Πέμπτη η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία επισκέφθηκε τη Βηρυτό μαζί με τον  Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη, για συνομιλίες σχετικά με το μεταναστευτικό.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top