ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Έκλεισε στόματα ο Μητσοτάκης, μίλησε για Ερντογάν, Χριστοδουλίδη και…ζιζάνια

Έκλεισε στόματα ο Μητσοτάκης, μίλησε για Ερντογάν, Χριστοδουλίδη και…ζιζάνια

Για το φθινόπωρο τοποθετούνται πλέον τα νεότερα στο Κυπριακό, καθώς οι όποιες εξελίξεις θα πρέπει να αναμένονται υπό το φως της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ, που θα πραγματοποιηθεί τον Σεπτέμβριο στη Νέα Υόρκη, όπως διεφάνη από τις συνομιλίες που είχε στη Λευκωσία ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κυριάκος Μητσοτάκης, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη.

Από τις δημόσιες δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη ξεχωρίζουν δύο στοιχεία με τη δική τους σημασία: Τη συγκρατημένη αισιοδοξία του για τη διαφαινόμενη βελτίωση και στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και την συμφωνία του με την πολιτική του Προέδρου Χριστοδουλίδη για επένδυση στην ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας για επίλυση του Κυπριακού. Άξια αναφοράς είναι η κατηγορηματική διάψευση από τον Έλληνα πρωθυπουργό περί διαφορετικών αντιλήψεων μεταξύ Αθηνών και Λευκωσίας.

Σε ό,τι αφορά τη διαφαινόμενη βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων, ο Κυριάκος Μητσοτάκης κλήθηκε από δημοσιογράφους να αναφέρει τι προσλαμβάνει ο ίδιος από τον διάλογο που είχε στο Βίλνιους με τον Τούρκο Πρόεδρο, Ταγίπ Ερντογάν σε σχέση με το Κυπριακό. Ρωτήθηκε επίσης αν υπάρχει πρόθεση της Αθήνας να προχωρήσει σε υποβοηθητικές πρωτοβουλίες αυτής του Προέδρου Χριστοδουλίδη. Αφού ξεκαθάρισε ότι «ήδη, η στήριξη της Ελλάδας σε οποιαδήποτε πρωτοβουλία αναληφθεί από τον Πρόεδρο και από την ελληνοκυπριακή πλευρά είναι δεδομένη και αυτονόητη», είπε ότι μετέφερε στον Ταγίπ Ερντογάν ότι μια βελτίωση, η διαφαινόμενη βελτίωση των ευρωτουρκικών σχέσεων δεν μπορεί να μη συμπεριλαμβάνει και το Κυπριακό, δεν μπορεί να είναι ένα περιχαρακωμένο πρόβλημα, το οποίο το αφήνουμε. στην άκρη, διότι πολύ απλά είναι τόσο σημαντικό και για τους δυο μας, αλλά πιστεύω και για την Ευρωπαϊκή Ένωση, ώστε να πρέπει να είναι πάντα στο τραπέζι των συζητήσεων. «Η επιμονή για λύση δύο κρατών οδηγεί μόνο σε αδιέξοδο. Πρέπει να επανέλθουμε στο αρχικό σκεπτικό. Πηγαίνουμε να ξαναπιάσουμε το νήμα από εκεί που σταματήσαμε, στο Κραν Μοντανά, να διαφυλάξουμε το κεκτημένο όσων είχαν συμφωνηθεί για να προχωρήσουμε από εκεί, αλλά δεν πρόκειται να αλλάξουμε τους κανόνες του παιχνιδιού, τους όρους μιας λύσης όπως αυτή έχει διαμορφωθεί από πολλαπλές αποφάσεις του Συμβουλίου των ΗΕ», ανέφερε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Κοινή αντίληψη

Ειδικά για το θέμα της αξιοποίησης της ευρωπαϊκής πορείας της Τουρκίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε ότι Λευκωσία και Αθήνα, θα συνεχίσουν σε απόλυτο συντονισμό, είτε σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης είτε σε επίπεδο ΟΗΕ είτε σε επίπεδο των όποιων όποιων διμερών και πολυμερών επαφών μας, να διεκδικούμε μια δίκαιη και αμοιβαία αποδεκτή λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, πάντα στο πλαίσιο των αποφάσεων του Συμβουλίου του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Αυτές οι αποφάσεις και το διεθνές δίκαιο είναι ο οδηγός μας, ήταν, είναι και θα παραμείνουν ο οδηγός μας (…) Είναι καιρός να ισχύσει σε ολόκληρο το νησί το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Στόχος είναι να ξεκινήσουμε διαπραγματεύσεις και πάλι υπό την αιγίδα του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών. Οι διαπραγματεύσεις επαναβεβαίωσαν σήμερα στον Πρόεδρο την ακλόνητη μας προσήλωσή σε αυτόν τον δρόμο, αλλά συμφωνήσαμε επίσης να εργαστούμε ακόμη πιο στενά και για την εφαρμογή των Συμπερασμάτων του τελευταίου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Ένα κείμενο το οποίο για πρώτη φορά εκφράζει την ετοιμότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης να αναλάβει ενεργό ρόλο, στηρίζοντας αυτή τη διαπραγματευτική διαδικασία σε όλα τα στάδια και με όλα τα κατάλληλα μέσα, όπως ρητά αναφέρει».

Τα ζιζάνια

Ερωτηθείς αν μπορεί να διαβεβαιώσει ότι γνωρίζει, επί της ουσίας των θέσεων για το Κυπριακό ενόψει διαπραγματεύσεων, τι ακριβώς θέλει η Λευκωσία ή αν γνωρίζει τι δεν θέλει η Λευκωσία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν έχασε την ευκαιρία για να δώσει τέλος στη φιλολογία που αναπτύσσεται το τελευταίο διάστημα, κυρίως στη Λευκωσία. «Μιλάτε στον Έλληνα Πρωθυπουργό, ο οποίος είναι τέσσερα χρόνια πια σε αυτή τη θέση. Έχουμε απόλυτο συντονισμό και δεν υπάρχουν στεγανά στην πληροφόρηση μεταξύ Ελλάδος και Κύπρου. Λευκωσίας και Αθήνας. Και πιστεύω ότι γνωρίζω όλα όσα πρέπει να γνωρίζω. Και ο Κύπριος Πρόεδρος γνωρίζει όλα αυτά τα οποία πρέπει να γνωρίζει. Και το λέω αυτό, διότι είναι πάρα πολύ σημαντικό, το τόνισε ο Νίκος, να σταματήσουμε διάφορους οι οποίοι επιμένουν, ευτυχώς είναι πολύ λίγοι, με μεθοδικό τρόπο να σπείρουν διάφορα ζιζάνια στις σχέσεις μεταξύ των δύο κρατών. Δεν θα τους κάνουμε το χατίρι», είπε χαρακτηριστικά.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Διαχειρίσιμη η πυρκαγιά στη Λεμεσό: Σοβαρός ο κίνδυνος αναζωπύρωσης - Θα επιχειρούν ολονύχτια δυνάμεις πυρόσβεσης

Δεύτερη τραγωδία στις Φυλακές: Απεβίωσε Κύπριος κατάδικος - Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο όμως δεν τα κατάφερε

Ανείπωτη θλίψη – Έφυγε για το μεγάλο ταξίδι ο Παναγιώτης «Η μέρα δεν ξημέρωσε πολύ καλά»

Παραιτήθηκε από τους Οικολόγους η Έφη Ξάνθου - «Δεν μετανιώνω για τα 23 χρόνια που αφιέρωσα στο Κίνημα»

Καραγιάννης και Κωστρίκκης στο «Τ»: Να ανησυχούμε από την απόσυρση του AstraZeneca; - Όσα αναφέρουν



ΠτΔ: Υποχρέωση της ΕΕ να συμβάλει ενεργά σε οριστική διευθέτηση του Κυπριακού

ΠτΔ: Υποχρέωση της ΕΕ να συμβάλει ενεργά σε οριστική διευθέτηση του Κυπριακού

Το Κυπριακό είναι κατεξοχήν ευρωπαϊκό ζήτημα και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει κάθε συμφέρον, αλλά και υποχρέωση, να συμβάλει ενεργά μέσα από ένα πρωταγωνιστικό ρόλο για την οριστική διευθέτησή του, χρησιμοποιώντας, αξιοποιώντας όλα τα πολιτικοοικονομικά μέσα και εργαλεία που έχει στη διάθεσή της στο πλαίσιο και των ευρωτουρκικών σχέσεων, δήλωσε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης σε χαιρετισμό σε επετειακή εκδήλωση το βράδυ της Πέμπτης για τα 20χρονα της ένταξης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top