ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Προς ραντεβού στη Νέα Υόρκη τον Σεπτέμβριο

Προς ραντεβού στη Νέα Υόρκη τον Σεπτέμβριο

Διεργασίες για την πραγματοποίηση συνάντησης Νίκου Χριστοδουλίδη-Ερσίν Τατάτ στη Νέα Υόρκη, παρουσία του Αντόνιο Γκουτέρες βρίσκονται σε εξέλιξη στο πολιτικό και διπλωματικό παρασκήνιο, με την προσδοκία ότι μπορεί να αποτελέσει την αφετηρία μιας νέας προσπάθειας στο Κυπριακό.

Η δημόσια πρόσκληση που απηύθυνε ο Πρόεδρος της στον Ερσίν Τατάρ να απευθυνθούν από κοινού στον Αντόνιο Γκουτέρες για συνάντηση, γίνεται δεκτή από τα Ηνωμένα Εθνη και από άλλα ενδιαφερόμενα μέρη, ως κίνηση ετοιμότητας της Ελληνοκυπριακής πλευράς για μια νέα προσπάθεια, και την ίδια ώρα, βάζει πίεση στην Τουρκοκυπριακή κοινότητα για να ανταποκριθεί θετικά.

Οπως δήλωσε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, ο Ερσίν Τατάρ εμφανίζεται έτοιμος για τριμερή συνάντηση στη Νέα Υόρκη, ωστόσο δεν απάντησε κατά πόσον αποδέχεται να απευθυνθεί από κοινού με τον Πρέοδρο Χριστοδουλίδη προς τον Αντόνιο Γκουτέρες για τη διευθέτηση της συνάντησης. «Είναι θετικός και ελπίζω αν πραγματοποιηθεί η συνάντηση, που θεωρώ ότι θα είναι καθοριστικής σημασίας, να υπάρξουν αποτελέσματα», ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μετά τη συνάντησή του με τον Ερσίν Τατάρ στο Ανθρωπολογικό Εργαστήρι της ΔΕΑ στο κλειστό αεροδρόμιο Λευκωσίας, την περασμένη Παρασκευή. Σύμφωνα με πληροφορίες του themaonline, άρχισαν οι προετοιμασίες σε πολιτικό και διπλωματικό επίπεδο για το πρώτο ταξίδι του Νίκου Χριστοδουλίδη στη Νέα Υόρκη ως Προέδρου της Δημοκρατίας, όπου θα έχει την ευκαιρία να προσφωνήσει την 78η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου.

Τέλη Αυγούστου αναμένεται στην Κύπρο ο βοηθός Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Μίροσλαβ Γέντζια, για επαφές με τους δύο ηγέτες, ώστε να έχει μια πιο ξεκάθαρη εικόνα των θέσεών τους και κατά πόσον υπάρχει το έδαφος τόσο για μια συνάντηση ουσίας, όσο και με την απόφαση του Αντόνιο Γκουτέρες να ανάψει το πράσινο φως για μια νέα διαδικασία αναζήτησης συνολικής λύσης στο Κυπριακό. Τα Ηνωμένα Εθνη εκτιμούν ότι η νωπή και ισχυρή εντολή που εξασφάλισαν οι ηγέτες Ελλάδας και Τουρκίας, όπως και οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων, δημιουργεί ένα σπάνιο μομέντουμ το οποίο θα πρέπει να τύχει αξιοποίησης.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Ανασκόπησε τις δράσεις για 2024 σε ειδική συνεδρία το Υπουργικό Συμβούλιο - Δείτε βίντεο

Ανασκόπησε τις δράσεις για 2024 σε ειδική συνεδρία το Υπουργικό Συμβούλιο - Δείτε βίντεο

Την εξέλιξη των 88 δράσεων που ανακοίνωσε στις αρχές του χρόνου για το 2024 ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδούλιδης, εξέτασε σε ειδική συνεδρίασή του το Υπουργικό Συμβούλιο, το απόγευμα της Δευτέρας.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top