ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στην Πορτογαλία για… αναβάθμιση το προεδρικό αεροσκάφος – Πόσα θα κοστίσει στον φορολογούμενο πολίτη - Πώς απαντά η Ελεγκτική

Στην Πορτογαλία για… αναβάθμιση το προεδρικό αεροσκάφος – Πόσα θα κοστίσει στον φορολογούμενο πολίτη - Πώς απαντά η Ελεγκτική

Στην Πορτογαλία για αναβάθμιση, προκειμένου να επαναβεβαιωθεί ότι μπορεί να πραγματοποιεί με ασφάλεια ταξίδια, βρίσκεται το προεδρικό αεροσκάφος.

Το αεροσκάφος μεταφέρθηκε στις εγκαταστάσεις της αεροναυπηγικής εταιρείας ΟGΜΑ, θυγατρική της κατασκευαστικής εταιρείας Embraer, από τις 10 Ιουλίου και μέχρι στιγμής δεν έχει ξεκαθαριστεί μέχρι πότε θα βρίσκεται εκεί.

Όπως πληροφορείται το ThemaOnline, η αναβάθμιση του προεδρικού σκάφους θα γίνει σε δύο φάσεις, με την πρώτη να αφορά προγραμματισμένη επισκευή-συντήρηση (σέρβις) που πρέπει να γίνει στο αεροσκάφος μετά τη συμπλήρωση 252 μηνών (21 χρόνων) από τη χρήση του, όπως προβλέπει και η κατασκευάστρια εταιρεί.

Η δεύτερη φάση αφορά αναβάθμιση στο σύστημα πλοήγησης και απογείωσης, προκειμένου να εναρμονιστεί με τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς για τέτοιου είδους αεροσκάφη.

Το κόστος για την εν λόγω αναβάθμιση αναμένεται να ανέλθει, σύμφωνα με προκαταρκτικούς υπολογισμούς, περί το 1 εκατομμύριο ευρώ.

Δεν αποκλείεται περαιτέρω αναβάθμιση – Θέμα το επιπρόσθετο κόστος

Πάντως, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το προεδρικό αεροσκάφος δεν αποκλείεται κατά την παραμονή του στην Πορτογαλία να τύχει και περαιτέρω αναβάθμισης, προκειμένου να μπορεί να εκτελεί απευθείας και με ασφάλεια υπερατλαντικά ταξίδια, π.χ. στις ΗΠΑ και στην Αυστραλία.

Όπως εξήγησε πηγή του Υπουργείου Άμυνας στην ιστοσελίδα μας, το προεδρικό αεροσκάφος με τους κινητήρες που διαθέτει μπορεί να κάνει μεν υπερατλαντικά ταξίδια, όμως, έχει περισσότερο βάρος απ’ ό,τι προβλέπεται για να πραγματοποιεί τέτοιου είδους ταξίδια με ασφάλεια.

Για να μπορεί, ωστόσο, να ταξιδέψει με ασφάλεια, εξήγησε, πρέπει να αλλάξει ο εξοπλισμός που διαθέτει για να γίνει ελαφρύτερο, σημειώνοντας ότι δεν θα αλλάξει η χωρητικότητα του, αλλά το υλικό που είναι φτιαγμένο το σαλόνι και ο τρόπος που είναι κατανεμημένες οι θέσεις.

Η ίδια πηγή ξεκαθάρισε, ακόμη, πως δεν έχει αποφασιστεί τελεσίδικα εάν θα προχωρήσει η εν λόγω αναβάθμιση, αφού αυτό θα εξαρτηθεί καθαρά από το κόστος που θα απαιτηθεί για να ολοκληρωθεί μία τέτοια αναβάθμιση.

Σημειώνεται πως, σήμερα το προεδρικό αεροσκάφος μπορεί να μεταφέρει έως και τέσσερα άτομα πλήρωμα και 15 επιβάτες.

Απάντηση Ελεγκτικής

Απάντηση για το ζήτημα έδωσε με ανάρτηση της η Ελεγκτική Υπηρεσία.

«Για το προεδρικό αεροσκάφος έχουμε περιλάβει αναφορές στην τελευταία έκθεσής μας για ΥπΑμ ημερ. 19/12/2022 και παρακολουθούμε το θέμα. Για κάθε δαπάνη συντήρησης θα πρέπει να υπάρχουν διαθέσιμες πιστώσεις και να τηρείται η νομοθεσία δημοσίων συμβάσεων», σημείωσε.

Σε τοποθέτηση του, ο Γενικός Ελεγκτής, Οδυσσέας Μιχαηλίδης ανέφερε ότι «αν μάλιστα θα γίνουν εργασίες αναβάθμισης, αυτό πρέπει να περιληφθεί με ρητή αναφορά στον προϋπολογισμό ώστε να τύχει της έγκρισης της ΒτΑ».

 

 

Ειδήσεις σήμερα:Δημοσκόπηση Sigma: «Κονταροχτυπιούνται» ΔΗΣΥ-ΑΚΕΛ- Ποια πρόσωπα προηγούνται στις Ευρωεκλογές και Δημοτικές

Δημοσκόπηση Sigma: «Κονταροχτυπιούνται» ΔΗΣΥ-ΑΚΕΛ- Ποια πρόσωπα προηγούνται στις Ευρωεκλογές και Δημοτικές

Την τελευταία του Δημοσκόπηση για τις εκλογές της 9ης Ιουνίου, παρουσίασε το βράδυ της Πέμπτης 30 Μαΐου η τηλεόραση Sigma, στο πλαίσιο της εκπομπής «Χωρίς Περιστροφές».

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top