ΔΙΕΘΝΗ

Spiegel: Οι επιχειρήσεις διάσωσης στη Μεσόγειο δεν ενθαρρύνουν περισσότερους μετανάστες

Spiegel: Οι επιχειρήσεις διάσωσης στη Μεσόγειο δεν ενθαρρύνουν περισσότερους μετανάστες

Οι επιχειρήσεις διάσωσης στη Μεσόγειο δεν ενθαρρύνουν περισσότερους μετανάστες να ξεκινήσουν το ταξίδι τους μέσω της Μεσογείου προς την Ευρώπη, γράφει δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού Spiegel, που αναφέρεται στα αποτελέσματα έρευνας που δημοσιεύτηκε στο "Scientific Reports". Πολύ περισσότερο καθοριστικοί παράγοντες είναι οι επιδεινούμενες διενέξεις, οι φυσικές καταστροφές και η αύξηση των τιμών των τροφίμων στις χώρες προέλευσης, όπως έδειξε η εν λόγω έρευνα.

«Δεν υπάρχει καμία σύνδεση μεταξύ των επιχειρήσεων διάσωσης στη θάλασσα και του αριθμού των μεταναστών», δήλωσε ο Tζούλια Βουχερπφένιγκ από το Berliner Hertie School, ο οποίος είναι ένας από τους συντάκτες της έκθεσης, ενώ και η Ραμόνα Ρίσκε από το Γερμανικό Κέντρο για την Έρευνα για την Ενσωμάτωση και τη Μετανάστευση, επιβεβαίωσε με δηλώσεις της ότι οι επιχειρήσεις αυτές σώζουν κυρίως ζωές, αλλά δεν προσελκύουν επιπρόσθετους μετανάστες.

Όπως επισημαίνεται στο ρεπορτάζ, οι επιστήμονες ανέλυσαν στοιχεία από την περίοδο 2011-2020 της Frontex, του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης, της Ακτοφυλακής της Τυνησίας και της Λιβύης, καθώς και μιας ΜΚΟ που ερευνά την ταυτότητα μεταναστών που χάνουν τη ζωή τους στη θάλασσα και από αυτά τα στοιχεία ανέπτυξαν ένα μοντέλο σχετικά με τους παράγοντες που ωθούν τους μετανάστες να ταξιδέψουν δια θαλάσσης.

Το εύρος των επιχειρήσεων διάσωσης στη Μεσόγειο, σύμφωνα με τη μελέτη, δεν παίζει κανέναν ρόλο, κάτι που ισχύει και για την περίπτωση της επιχείρησης „Mare Nostrum“, στο πλαίσιο της οποίας η ιταλική Ακτοφυλακή διέσωσε το 2013 και 2014 περίπου 100.000 μετανάστες. Η διαπίστωση αυτή –σημειώνει το Spiegel- έρχεται να αντικρούσει το επιχείρημα πολιτικών, όπως της Ιταλίδας Πρωθυπουργού, Mελόνι, ότι οι επιχειρήσεις διάσωσης αποτελούν „pull factor“ για τους μετανάστες.

Πηγή: ΚΥΠΕ

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Επιβεβαιώνει ο ΟΗΕ: Στην Κύπρο την Τρίτη η Ολγκίν - Βλέπει Χριστοδουλίδη και Τατάρ

Επιβεβαιώνει ο ΟΗΕ: Στην Κύπρο την Τρίτη η Ολγκίν - Βλέπει Χριστοδουλίδη και Τατάρ

«Η Προσωπική Απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα για την Κύπρο, Μαρία Άνχελα Ολγκίν, θα πραγματοποιήσει την τρίτη επίσκεψή της στην Κύπρο, στις 7 και θα παραμείνει έως τις 14 Μαΐου», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ, Στεφάν Ντουζαρίκ κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης Τύπου ξένων ανταποκριτών στην έδρα του διεθνούς οργανισμού, στη Νέα Υόρκη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top