ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μοναστήρι Αποστόλου Ανδρέα: Ο «δήμαρχος» Καρπασίας-Γιαλούσας εξηγεί τι θα κάνουν με το τζαμί

Μοναστήρι Αποστόλου Ανδρέα: Ο «δήμαρχος» Καρπασίας-Γιαλούσας εξηγεί τι θα κάνουν με το τζαμί

Ο λεγόμενος δήμαρχος Γιαλούσας-Καρπασίας, Χαμίτ Μπακιρτζί δήλωσε ότι δεν βρίσκεται εντός του μοναστηριού του Αποστόλου Ανδρέα το δωμάτιο το οποίο προτίθενται να μετατρέψουν σε μικρό τζαμί αλλά απέναντι από αυτό και πρόσθεσε ότι τα δύο κτήρια χωρίζονται μάλιστα και από έναν δρόμο.

Μιλώντας στην Kıbrıs TV, ο Μπακιρτζί είπε ότι εκεί βρίσκονται 12 δωμάτια κατεστραμμένα και ότι σκέφτηκαν να κάνουν μικρό τζαμί το τελευταίο από αυτά και τα υπόλοιπα να τα επιδιορθώσουν και να τα προσφέρουν για τουριστική χρήση.

Σημειώνοντας ότι απαγορεύεται η ανέγερση οικοδομών στην περιοχή, ο Μπακιρτζί είπε ότι είναι γι’ αυτό τον λόγο που στόχο έχουν να διορθώσουν τα κτήρια και να τα προσφέρουν για τουριστική χρήση.

Εξηγώντας πώς προέκυψε η ιδέα για δημιουργία μικρού τζαμιού για προσευχή στην περιοχή, ο Μπακιρτζί επανέλαβε ότι έγιναν δέκτες παραπόνων από μουσουλμάνους που επισκέπτονταν την περιοχή για το γεγονός ότι δεν υπήρχε χώρος να κάνουν προσευχή κατά την εκεί επίσκεψή τους.

Ανέφερε ότι επικοινώνησαν με πωλητές στην περιοχή για να διερευνήσουν το θέμα και ότι οι πωλητές τους είπαν πως τοποθετούν χαρτόνια στο έδαφος ανάμεσα στα περίπτερά τους για να μπορούν να κάνουν την προσευχή τους οι μουσουλμάνοι επισκέπτες. Πρόσθεσε και το εξής:

«Κατόπιν τούτου, χωρίς να κάνουμε διακρίσεις ανάμεσα στους ανθρώπους μας, είπαμε να φτιάξουμε ένα μικρό τζαμί εδώ. Είπαμε να καθαρίσουμε ένα δωμάτιο, να απλώσουμε εδώ ένα χαλί και να κάνουν την προσευχή τους όσοι θέλουν να την κάνουν και να τελέσουν την λατρεία τους. Έτσι άρχισε το γεγονός».

Όταν η δημοσιογράφος του υπενθύμισε ότι ανακοινώθηκε πως σταμάτησαν οι εργασίες αναφορικά με την δημιουργία μικρού τζαμιού, ο Μπακιρτζί απάντησε:

«Δεν έχουμε σταματήσει την εργασία που θα κάναμε εδώ. Εμείς είμαστε ο δήμος με το μεγαλύτερο εμβαδόν στο νησί. Στέλνουμε παντού την οικοδομική μας ομάδα. Επειδή δεν θα μπορέσουμε να προλάβουμε αυτή την τουριστική περίοδο γι’ αυτή την δουλειά που θα κάνουμε, οι συνάδελφοί μας πηγαίνουν πρώτα στις επείγουσες εργασίες και προσπαθούν να ξεπεράσουν αυτή την έλλειψη όταν έχουν ελεύθερο χρόνο».

Επισημαίνοντας πως σε περίπτωση που βρουν χρήματα θα ήθελαν να διορθώσουν και τον περιβάλλοντα χώρο και να δημιουργήσουν ένα οικοδόμημα που θα προσφέρει καλύτερες υπηρεσίες στους «πολίτες», ο Μπακιρτζί χαρακτήρισε θλιβερή την εικόνα που παρουσιάζει το κτήριο στο οποίο βρίσκονται τα εν λόγω 12 δωμάτια και πρόσθεσε:

«Αν βρούμε χρηματοδότηση, θέλουμε να κάνουμε μια πλατεία εδώ. Να μπορούν να κάθονται εδώ οι άνθρωποί μας και να ξεκουράζονται. Θέλουμε να φυτέψουμε δέντρα και να φτιάξουμε πάρκο για παιδιά. Χρειάζεται χρηματοδότηση, ετοιμάσαμε το σχέδιό μας».

Σημειώνοντας ότι ένιωσε θλίψη από τις συζητήσεις που έγιναν για το θέμα του μικρού τζαμιού, ο Μπακιρτζί υποστήριξε ότι η θρησκεία έτυχε πολιτικής εκμετάλλευσης και διερωτήθηκε: «Ο σκοπός είναι να εξηγηθεί σωστά στην κοινότητα ή να εξασφαλιστεί πολιτικό κέρδος; Κάποιοι επισκέφτηκαν αυτό τον χώρο. Αν τηλεφωνούσαν στους συνομιλητές τους, αν γινόταν ένας διάλογος, αν ενημέρωναν, θα πηγαίναμε μαζί και θα εξηγούσαμε την κατάσταση».

Αναφέροντας ότι πηγαίνουν χριστιανοί και τελούν λειτουργίες στο μοναστήρι, ο Μπακιρτζί υποστήριξε ότι ως «δήμος» καθάρισαν το μοναστήρι και διασφάλισαν ότι οι χριστιανοί κάνουν τις λειτουργίες τους με τον καλύτερο τρόπο, όμως πρέπει να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες και των άλλων ανθρώπων.

«Εμείς δεν ανακατευόμαστε στην θρησκευτική πίστη κανενός. Χρησιμοποιούν την θρησκεία για πολιτικό κέρδος. Αυτό είναι πολύ λάθος», υποστήριξε.

«Ερχάν Αρικλί: Το μεγαλύτερο μου όνειρο είναι να γίνει τζαμί δίπλα στο Μοναστήρι του Απ. Ανδρέα»

Κάτω από αυτό τον τίτλο, η Kıbrıs Postası (07.08.23, kibrispostasi.com) γράφει ότι ο λεγόμενος υπουργός συγκοινωνιών και έργων του κατοχικού καθεστώτος Ερχάν Αρικλί δήλωσε ότι το μεγαλύτερο του όνειρο είναι η ανέγερση τζαμιού δίπλα από το Μοναστήρι του Αποστόλου Ανδρέα στην Καρπασία.

Χαρακτηρίζοντας «αντιδημοκρατική προσέγγιση» τις συζητήσεις που γίνονται για το θέμα, ο Αρικλί διερωτήθηκε ποιον ενοχλεί και γιατί η μετατροπή δύο δωματίων εκεί σε μικρό τζαμί [Σημείωση: Η λέξη που χρησιμοποιείται είναι mescit, που σημαίνει μικρό τζαμί χωρίς μιναρέ ή δωμάτιο προσευχής].

«Επιθυμώ να δημιουργηθεί ένας χώρος στον οποίο ζουν με ανοχή οι θρησκείες εκεί», υποστήριξε ο Αρικλί σημειώνοντας ότι μερικοί άνθρωποι βλέπουν την εκκλησία και το τζαμί ως αντίπαλους το ένα με το άλλο.

«Σηκώνεται η τρίχα των ανθρώπων μου όταν ακούσουν την λέξη τζαμί», είπε και πρόσθεσε ότι το μικρό τζαμί θα γίνει μακριά από το μοναστήρι και όχι στο μοναστήρι.

«Δεν εγκαταλείφθηκε η κατασκευή μικρού τζαμιού. Θα γίνει μικρό τζαμί εκεί», κατέληξε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Συγκλονιστικό βίντεο: Οχημα εθελοντών περνά μέσα από τη φωτιά στην Άλασσα για να γλυτώσει

Σε αυτό το κτίριο θα μετακομίσει εντός Σεπτεμβρίου το Υπ. Εργασίας – Το κόστος αγοράς και το πρόβλημα με τους χώρους στάθμευσης

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

AstraZeneca: Πληθαίνουν τα ερωτήματα για την απόσυρση του εμβολίου - Τι λένε οι ειδικοί

ΠτΔ για υπόθεση Θανάση: «Η εκτελεστική εξουσία θα εξετάσει γιατί από το 2005 δεν έγιναν όσα θα έπρεπε να γίνουν»

Σάβια Ορφανίδου στο «Τ»: «Δεν θυμάμαι πως ήμουν πριν την κόρη μου, είναι σαν να μην υπήρχα»

Μαρίνα Σάττι: Πόσους followers πήρε μετά τις εμφανίσεις της στη φετινή Eurovision;

Εγινε και αυτό στην Eurovision: Kύπρος και Ελλάδα δεν αντάλλαξαν 12αρι - Ούτε καν 10αρι - Που έδωσαν βαθμούς

Συγκλονίζει ο Κλεόπας για τη γιορτή της μητέρας: «Με κοίταξες ένα δευτερόλεπτο πριν δεχτείς τη μοιραία σφαίρα »



ΠτΔ: «Δεν διαπραγματευόμαστε λύση δύο κρατών και κυριαρχική ισότητα»

ΠτΔ: «Δεν διαπραγματευόμαστε λύση δύο κρατών και κυριαρχική ισότητα»

Λύση δύο κρατών, με την ασαφή ορολογία της κυριαρχικής ισότητας, ουδέποτε θα τύχει διαπραγμάτευσης από εμάς, τόνισε την Κυριακή ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, υπογραμμίζοντας πως η ε/κ πλευρά δεν έχει «κανένα κρυφό σχέδιο Β’».

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top