ΔΙΕΘΝΗ

Χειροτερεύει η κατάσταση στη Λευκορωσία, ανησυχία ΕΕ για Wagner δηλώνει ο Μπορέλ

Χειροτερεύει η κατάσταση στη Λευκορωσία, ανησυχία ΕΕ για Wagner δηλώνει ο Μπορέλ

Η κατάσταση για την αντιπολίτευση στη Λευκορωσία είναι σήμερα χειρότερη από ποτέ, τόνισε, εκφράζοντας παράλληλα την ανησυχία της ΕΕ για την ανάπτυξη δυνάμεων της Wagner στο εσωτερικό της χώρας, ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής Ζοζέπ Μπορέλ σε δήλωσή του για τη συμπλήρωση τριών χρόνων από τις προεδρικές εκλογές του 2020 και την βίαιη καταστολή των διαδηλώσεων εκατοντάδων χιλιάδων πολιτών κατά του καθεστώτος του Αλεξάντερ Λουκασένκο.

«Σήμερα, τρία χρόνια μετά η κατάσταση είναι χειρότερη από ποτέ για αυτούς που τολμούν να εκφράσουν την όποια κριτική κατά του συστήματος», σημείωσε ο κ. Μπορέλ, εκφράζοντας την ανησυχία της ΕΕ για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Λευκορωσία, όπου σχεδόν 1500 πολιτικοί κρατούμενοι υπόκεινται σε κακομεταχείριση και πρακτικές βασανισμού.

«Πολλοί από αυτούς τους φυλακισμένους κρατούνται εδώ και μήνες χωρίς επαφή με τους δικηγόρους και τους συγγενείς τους, οι οποίοι δεν γνωρίζουν που βρίσκονται σήμερα και την κατάσταση της υγείας τους» επεσήμανε, υπενθυμίζοντας πως σε πρόσφατη έκθεση του ο Ύπατος Αρμοστής των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα εκτίμησε πως ορισμένες από τις παραβιάσεις, που καταγράφονται στη Λευκορωσία ενδεχομένως αποτελούν εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Ο κ. Μπορέλ πρόσθεσε ακόμα πως το καθεστώς Λουκασένκο έχει εξελιχθεί επίσης σε απειλή για την περιφερειακή και τη διεθνή ασφάλεια, αναφερόμενος στην καταναγκαστική προσγείωση επιβατικής πτήσεις στη Λευκορωσία τον Μάιο του 2021 και την εργαλειοποίηση της παράτυπης μετανάστευσης στα ανατολικά σύνορα της ΕΕ. Το καθεστώς, συνέχισε, αποτελεί επίσης από τις 24 Φεβρουαρίου του 2022 «συνένοχο στον ρωσικό επιθετικό πόλεμο κατά της Ουκρανίας, θέτοντας την κυριαρχία και ανεξαρτησία της ίδιας της Λευκορωσίας σε κίνδυνο», μεταξύ άλλων επιτρέποντας την παράνομη παιδιών από την Ουκρανία, και υπογράφοντας συμφωνία με την οποία επιτρέπεται δυνητικά η ανάπτυξη ρωσικών πυρηνικών όπλων στο έδαφος της χώρας.

«Η ΕΕ ανησυχεί για την πρόσφατη ανάπτυξη στη Λευκορωσία των μισθοφόρων της Wagner, τις αποσταθεροποιητικές επιπτώσεις στην περιοχή και τον κίνδυνο, που αποτελούν για την κυριαρχία της Λευκορωσίας», υπογράμμισε ο κ. Μπορέλ.

Αναφερόμενος στο πιο πρόσφατο πακέτο κυρώσεων κατά του καθεστώτος, ο κ. Μπορέλ επεσήμανε πως αυτό εστιάζει στις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, καθώς και το πρόβλημα της παράκαμψης των κυρώσεων. «Η ΕΕ θα συνεχίσει να ασκεί πίεση στο καθεστώς της Λευκορωσίας για όσο χρειάζεται», τόνισε.

Χαιρετίζοντας τον αγώνα του δημοκρατικού κινήματος στη Λευκορωσία, ο κ. Μπορέλ σημείωσε πως η ΕΕ συνεχίζει να στηρίζει τα θύματα της καταστολής, τους υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, την κοινωνία των πολιτών, τα ανεξάρτητα ΜΜΕ, τους εξόριστους φοιτητές και επιχειρήσεις, καθώς και πρωτοβουλίες που αποσκοπούν στη διαφύλαξη της ταυτότητας, του πολιτισμού και της γλώσσας της Λευκορωσίας.

«Καλούμε τις αρχές της Λευκορωσίας να συμμετάσχουν σε έναν γνήσιο και χωρίς αποκλεισμούς διάλογο με όλα τα στοιχεία της κοινωνίας που θα οδηγήσει σε ελεύθερες και δίκαιες εκλογές. Μόλις η Λευκορωσία ξεκινήσει τη δημοκρατική μετάβαση, η ΕΕ δεσμεύεται να βοηθήσει τη Λευκορωσία να σταθεροποιήσει την οικονομία της και να μεταρρυθμίσει τους θεσμούς της», σημείωσε.

«Στόχος μας είναι να συμβάλουμε στην οικοδόμηση ανθεκτικότητας και σε πιο δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις, στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και στη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των ανθρώπων, μεταξύ άλλων μέσω ενός ολοκληρωμένου σχεδίου οικονομικής στήριξης ύψους έως 3 δισεκατομμυρίων ευρώ για μια δημοκρατική Λευκορωσία», κατέληξε.

Πηγή: KYΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Υπό οκταήμερη κράτηση και ο 28χρονος που συνελήφθη στη Λάρνακα

Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Υπό οκταήμερη κράτηση και ο 28χρονος που συνελήφθη στη Λάρνακα

Υπό οκταήμερη κράτηση τέθηκε και ο 28χρονος που συνελήφθη στη Λάρνακα, για την απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top