ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Υπηρεσιακή κυβέρνηση με συμμετοχή των Κούρδων;

Τουρκία: Υπηρεσιακή κυβέρνηση με συμμετοχή των Κούρδων;

Εντολή για σχηματισμό υπηρεσιακής κυβέρνησης αναμένεται να λάβει σήμερα ή αύριο ο Τούρκος Πρωθυπουρπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου από τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για να οδηγήσει τη χώρα σε νέες εκλογές την 1η Νοεμβρίου

Ωστόσο πληροφορίες του τουρκικού τύπου κάνουν λογο για αποκλεισμό του φιλικουρδικού HDP, ενώ και τα άλλα δύο κόμματα της αντιπολίτευσης δηλώνουν ότι δεν θα συμμετάσχουν.

Η υπηρεσιακή κυβέρνηση αναμένεται να σχηματιστεί σε πέντε μέρες από την ημέρα που θα δοθεί η εντολή. Η υπηρεσιακή κυβέρνηση δεν χρειάζεται ψήφο εμπιστοσύνης ενώ οι Υπουργοί Δικαιοσύνης, Εσωτερικών και Συγκοινωνιών θα είναι ανεξάρτητοι. Αναμένεται ότι οι νυν τρεις Υπουργοί θα συνεχίσουν τα καθήκοντά τους ως ανεξάρτητοι. Οι υπόλοιπες 23 θέσεις θα διαμοιραστούν στα κόμματα. Στο Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) 11, στο Ρεπουπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) 6,  στο Κόμμα Εθνικής Δράσης (MHP) και το φιλοκουρδικό HDP από τρεις.

Τα κόμματα θα καθορίσουν από μόνα τους τα ονόματα των Υπουργών τους χωρίς να ζητήσουν την έγκριση του Αχμέτ Νταβούτογλου. Στο φιλοκουρδικό κόμμα HDP αναμένεται να δοθούν το Υπουργείο Νέων και Αθλητισμού, το Υπουργείο ΕΕ και το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Υπουθέσεων Νερού. Τα Υπουργεία Εθνικής Παιδείας, Υγείας, Οικονομικών, Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας αναμένεται να παραμείνουν στο ΑΚΡ. Όσο για τα κόμματα CHP και MHP, παρόλο που έχουν δηλώσει ότι δεν θα συμμετάσχουν στην υπηρεσιακή κυβέρνηση, στελέχη τους τα οποία έχουν διαφορετική άποψη αναμένεται να δώσουν ονόματα. Στην περίπτωση που δεν συμμετάσχουν τελικά τα κόμματα CHP και ΜΗΡ τότε θα διοριστούν εννέα ανεξάρτητοι Υπουργοί.

Πάντως πηγές του τουρκικού τύπου αναφέρουν ότι και το HDP ενδέχεται να μην συμμετάσχει στην υπηρεσιακή κυβέρνηση λόγω αποκλεισμού του. Υπάρχουν φόβοι πως αν το φιλοκουρδικό κόμμα συμμετάσχει τότε θα τεθεί σε κίνδυνο η συμφωνία μεταξύ ΗΠΑ και Τουρκίας εναντίον του ΙSIS. Συγκεκριμένα ο κίνδυνος είναι να εμποδίσει την ανανέωση της συμφωνίας που επιτρέπει τη χρήση της βάσης Ιντζιρλίκ για τις αεροπορικές επιθέσεις του συνασπισμού και να περιορίσει το περιθώριο των στρατιωτικών ελιγμών στον αγώνα κατά του ΡΚΚ.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Τραγωδία στην άσφαλτο - Έχασε τη ζωή του ο Πολύκαρπος Μιχαήλ από την Κοκκινοτριμιθιά

Πέρασαν χειροπέδες σε δεσμοφύλακα: Τον έπιασαν με τις πιτζάμες του ενώ έφερε κουκούλα και γάντια

Καταγγελία για απαγωγή και κακοποίηση Σύρου - «Η αστυνομία δεν ενήργησε άμεσα» - Δείτε φωτογραφίες

Μονή Αββακούμ: Επανέρχονται οι δικηγόροι των μοναχών - Τι ζητούν από τον Μητροπολίτη Ησαΐα

Νηστεία: Ποιες τροφές μπορούμε να φάμε την Μεγάλη Εβδομάδα - Προτάσεις γευμάτων



Σύγκρουση Γενικού Εισαγγελέα - Γενικού Ελεγκτή - Η επόμενη μέρα

Σύγκρουση Γενικού Εισαγγελέα - Γενικού Ελεγκτή - Η επόμενη μέρα

Ενώπιον μιας πρωτοφανούς σύγκρουσης θεσμών βρίσκεται η κυπριακή κοινωνία η οποία παρακολουθεί με μεγάλο ενδιαφέρον για το ποιο θα είναι το αποτέλεσμα της δικαστικής διαμάχης μεταξύ του Γενικού Εισαγγελέα Γιώργου Σαββίδη και του Γενικού Ελεγκτή Οδυσσέα Μιχαηλίδη. Ενδιαφέρον Συνταγματικό, Πολιτειακό και Πολιτικό.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top