ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εκτάκτως ενώπιον της Βουλής οι ελλείψεις και οι αυξήσεις στις τιμές των σιτηρών

Εκτάκτως ενώπιον της Βουλής οι ελλείψεις και οι αυξήσεις στις τιμές των σιτηρών

Εκτάκτως στη Βουλή θα συζητηθεί σήμερα Τετάρτη (23/8) το μεγάλο πρόβλημα που προέκυψε το τελευταίο διάστημα με τις ελλείψεις, αλλά και τις αυξήσεις στις τιμές των σιτηρών, συνεπεία του πολέμου μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας.

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Γεωργίας θα συνέλθει στις 10.00 το πρωί, μετά την εγγραφή αυτεπάγγελτου θέματος για τις μεγάλες αυξήσεις της τιμής των σιτηρών και την ανάγκη άμεσης στήριξης του κλάδου της κτηνοτροφίας από Βουλευτές του ΑΚΕΛ και του ΔΗΚΟ

Σύμφωνα με την ατζέντα της Επιτροπής, στη συνεδρίαση της Επιτροπής κλήθηκαν να παραστούν, μεταξύ άλλων, ο Υπουργός Γεωργίας, Πέτρος Ξενοφώντος, ο Γενικός Διευθυντής Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης, Ανδρέας Γρηγορίου, η Διευθύντρια του Τμήματος Γεωργίας, Ανδρούλα Γεωργίου, καθώς επίσης και εκπρόσωποι της Νομικής Υπηρεσίας, των αγροτικών οργανώσεων και εταιρειών παραγωγής ζωοτροφών και εισαγωγής σιτηρών.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίας αναμένεται ότι θα γίνει εκτενής συζήτηση γύρω από το πρόβλημα που ταλανίζει τους τελευταίους μήνες τις αγροτικές οργανώσεις και θα αναζητηθούν άμεσες λύσεις προς αντιμετώπιση του προβλήματος.

Αξίζει να σημειωθεί πως, η σημερινή συζήτηση στη Βουλή γίνεται μία βδομάδα περίπου μετά την έκτακτη συνεδρία της Επιτροπής Σιτηρών, κατά τη διάρκεια της οποίας αποφασίστηκε η αποδέσμευση έως 7.000 τόνων αραβοσίτου, ποσότητας που αντιστοιχεί στο 30% των στρατηγικών αποθεμάτων που διαθέτει η Κυπριακή Δημοκρατία.

Μετά την πιο πάνω απόφαση, ο Υπουργός Γεωργίας προχώρησε αυθημερόν στην έκδοση διατάγματος για διάθεση στην αγορά μέχρι 30% (κατά μέγιστο 7.000 μετρικούς τόνους) των αποθεμάτων αραβοσίτου, ανά φυσικό ή νομικό πρόσωπο, το οποίο έχει συνάψει γραπτή σύμβαση διαχείρισης των αποθεμάτων πρώτων υλών ζωοτροφών με την αρμόδια Αρχή (ακολουθεί κατάλογος), σε τρέχουσα τιμή αντικατάστασης.

Σημειώνεται πως, η περίοδος διάθεσης των αποθεμάτων αραβοσίτου αρχίζει από σήμερα και λήγει την 31η Αυγούστου 2023, ενώ οι διαχειριστές έχουν υποχρέωση για επαναφορά των αποθεμάτων που θα διατεθούν, το αργότερο μέχρι τις 30/9/2023.

Τι ζητούν οι αγροτικές οργανώσεις

Την εν λόγω απόφαση, εξάλλου, χαιρέτισαν οι αγροτικές οργανώσεις, εγείροντας την ίδια ώρα ζήτημα δημιουργίας μιας Αρχής διαχείρισης των στρατηγικών αποθεμάτων των σιτηρών.

Ειδικότερα ο Γενικός Γραμματέας της ΠΕΚ, Μιχάλης Λύτρας, ανέφερε ότι στη συνεδρία εισηγήθηκε τη δημιουργία Αρχής που θα διαχειρίζεται τα στρατηγικά αποθέματα, τα οποία, όπως υπέδειξε, «έχουν ιδιαίτερη σημασία σε περιόδους κρίσεων, όταν παρουσιάζεται πρόβλημα στην επάρκεια των σιτηρών».

Από την πλευρά του, ο Γενικός Γραμματέας της ΕΚΑ, Πανίκος Χάμπας, αφού σημείωσε ότι είναι η πρώτη φορά που αποδεσμεύονται σιτηρά, τόνισε την ανάγκη όπως «τα στρατηγικά αποθέματα επιβάλλεται να τα φυλάσσει ένας οργανισμός που να έχει άμεση σχέση με το κράτος ή τον Συνεργατισμό για να είναι πιο αποτελεσματικός ο έλεγχος, γιατί σήμερα διαπιστώσαμε και μερικά προβλήματα που προέκυψαν από κάποιους εμπόρους».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Εκτάκτως ενώπιον της Βουλής οι ελλείψεις και οι αυξήσεις στις τιμές των σιτηρών

Πήγαν διακοπές και ξέχασαν να υποβάλουν τις φορολογικές τους δηλώσεις οι Κύπριοι - Πότε λήγει η προθεσμία

Οι «θησαυροί» της Κύπρου: Δέκα αξιοθέατα του νησιού μας που πρέπει να επισκεφθείς - Δείτε φωτογραφίες

Θα συναντηθεί με ΠΟΕΔ και ΟΕΛΜΕΚ η Υπουργός Παιδείας - Η εγκατάσταση κλιματιστικών στις τάξεις στην ατζέντα

«Ψήνεται» η Κύπρος: Στους 40 βαθμούς η θερμοκρασία - Πότε θα τεθεί σε ισχύ κίτρινη προειδοποίηση

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Υπό οκταήμερη κράτηση και ο 28χρονος που συνελήφθη στη Λάρνακα

Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Υπό οκταήμερη κράτηση και ο 28χρονος που συνελήφθη στη Λάρνακα

Υπό οκταήμερη κράτηση τέθηκε και ο 28χρονος που συνελήφθη στη Λάρνακα, για την απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top