ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πήγαν διακοπές και ξέχασαν να υποβάλουν τις φορολογικές τους δηλώσεις οι Κύπριοι - Πότε λήγει η προθεσμία

Πήγαν διακοπές και ξέχασαν να υποβάλουν τις φορολογικές τους δηλώσεις οι Κύπριοι - Πότε λήγει η προθεσμία

Με πολύ αργούς ρυθμούς συνεχίζεται η υποβολή φορολογικών δηλώσεων μέσω του συστήματος TaxisNet, κάτι που αποδίδεται στο γεγονός πως διανύουμε τον μήνα των διακοπών.

Σε δηλώσεις της στο ThemaOnline η Λειτουργός Α’ του Τμήματος Φορολογίας, Ειρήνη Ιωάννου, ανέφερε πως μέχρι τη Δευτέρα (21/8) περίπου 50.000 φορολογούμενοι είχαν υποβάλει ολοκληρωμένα και τελεσίδικα τη φορολογική τους δήλωση, ενώ άλλες 12.000 δηλώσεις βρίσκονταν στο στάδιο της επεξεργασίας, δηλαδή στο στάδιο της προσωρινής παραλαβής.

Όπως εξήγησε, πρόκειται για ένα πολύ μικρό ποσοστό, αφού αναμένεται ότι, με βάση τις ενδείξεις των προηγούμενων ετών, θα υποβάλουν φορολογικές δηλώσεις γύρω στις 300.000 φορολογούμενοι, εκτιμώντας πως «η χαμηλή ροή υποβολής των φορολογικών δηλώσεων πιθανόν να οφείλεται και στο γεγονός πως διανύουμε τον μήνα των διακοπών».

«Πρέπει ο κόσμος να εντείνει τις προσπάθειες του και να αρχίσει να υποβάλει τη φορολογική του δήλωση, γιατί ο χρόνος πλέον πιέζει, παρότι απομένει ένας μήνας και κάποιες μέρες μέχρι την καταληκτική ημερομηνία υποβολής τους», τόνισε η κ. Ιωάννου υπενθυμίζοντας πως η τελευταία ημέρα υποβολής των δηλώσεων έχει οριστεί η 2α Οκτωβρίου 2023.

Οι επιβαρύνσεις για μη υποβολή φορολογικής δήλωσης

Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα, η Λειτουργός Α’ του Τμήματος Φορολογίας ανέφερε πως σε περίπτωση μη έγκαιρης υποβολής της φορολογικής δήλωσης και σε περίπτωση που διαπιστωθεί πως κάποιος έπρεπε να την υποβάλει και δεν το έπραξε, τότε θα του επιβληθεί πρόστιμο 100 ευρώ συν επιπρόσθετους τόκους και επιβαρύνσεις για τον πληρωτέο φόρο που δεν καταβλήθηκε, εάν βέβαια προκύψει φόρος.

Αξίζει να σημειωθεί πως, ως επί το πλείστον πληρωτέος φόρος προκύπτει κυρίως στις περιπτώσεις που φορολογούμενοι δηλώνουν άλλα εισοδήματα πέραν του μισθού τους, αφού από αυτόν γίνεται παρακράτηση φόρου από τον εργοδότη.

Υπενθυμίζεται, πάντως, ότι παρά το γεγονός πως η υποβολή φορολογικών δηλώσεων είναι υποχρεωτική για όλους τους φορολογούμενους, ωστόσο, και φέτος, με εξαιρούνται από την εν λόγω υποχρέωση όσοι πολίτες έχουν ετήσια εισοδήματα κάτω από 19.500 ευρώ.

Σημειώνεται, τέλος, ότι για το φορολογικό έτος 2022 οι δηλώσεις εισοδήματος γίνονται μέσω του συστήματος TAXISnet, ενώ από το 2024 η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων θα γίνεται μέσω του νέου συστήματος Tax For All.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Εκτάκτως ενώπιον της Βουλής οι ελλείψεις και οι αυξήσεις στις τιμές των σιτηρών

Πήγαν διακοπές και ξέχασαν να υποβάλουν τις φορολογικές τους δηλώσεις οι Κύπριοι - Πότε λήγει η προθεσμία

Οι «θησαυροί» της Κύπρου: Δέκα αξιοθέατα του νησιού μας που πρέπει να επισκεφθείς - Δείτε φωτογραφίες

Θα συναντηθεί με ΠΟΕΔ και ΟΕΛΜΕΚ η Υπουργός Παιδείας - Η εγκατάσταση κλιματιστικών στις τάξεις στην ατζέντα

«Ψήνεται» η Κύπρος: Στους 40 βαθμούς η θερμοκρασία - Πότε θα τεθεί σε ισχύ κίτρινη προειδοποίηση

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Απόπειρα φόνου στη Λευκωσία: Διασωληνωμένος ο 34χρονος - Συνεχίζονται οι έρευνες για εντοπισμό των δραστών

Μονή Αββακούμ: Την Παρασκευή η διαδικασία αίτησης των μοναχών για ακύρωση δέσμευσης περιουσιακών στοιχείων

Υπουργείο Υγείας: Αυτές είναι οι συστάσεις προς το κοινό για προστασία από τη σκόνη

Αφορά χαμηλοσυνταξιούχους: Έρχεται αυξημένο το φετινό πασχαλινό επίδομα - Δείτε το ποσό

Στον αέρα η ανάπτυξη λιμανιού-μαρίνας Λάρνακας - «Το έργο θα γίνει» διαμηνύει ο ΒαφεάδηςΜεγάλη η πυρκαγιά στην Πάφο, δυσκολεύουν την κατάσβεση οι ισχυροί άνεμοι - Δείτε βίντεο

Μεγάλη η πυρκαγιά στην Πάφο, δυσκολεύουν την κατάσβεση οι ισχυροί άνεμοι - Δείτε βίντεο

Φωτιά ξέσπασε γύρω στις 20.00 την Τετάρτη στην περιοχή του «Aphrodite Hills», παρά την Πέτρα του Ρωμιού.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top