ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Εξαρθρώθηκε δίκτυο διακίνησης μεταναστών στην Κύπρο - Χειροπέδες σε 4 πρόσωπα

Εξαρθρώθηκε δίκτυο διακίνησης μεταναστών στην Κύπρο - Χειροπέδες σε 4 πρόσωπα

Eυρείας κλίμακας επιχείρηση για την εξάρθρωση δικτύου διακίνησης μεταναστών διενήργησε τις πρωινές ώρες η Αστυνομία, σε διάφορες τοποθεσίες στην ελεύθερη Κύπρο. Συνελήφθησαν τέσσερα άτομα αραβικής καταγωγής και αναζητούνται τουλάχιστον άλλα τέσσερα.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του ΚΥΠΕ, η επιχείρηση έγινε στη βάση στοιχείων που διαβιβάστηκαν από την Ομάδα Ανταλλαγής Πληροφοριών μεταξύ Λιβάνου και Κύπρου, η οποία συγκροτήθηκε μετά το πρόσφατο ταξίδι του Yπουργού Εσωτερικών, Κωνσταντίνου Ιωάννου στη Βηρυτό, για την αντιμετώπιση των αυξημένων μεταναστευτικών ροών δια θαλάσσης.

Οι πληροφορίες αξιολογήθηκαν από την Υπηρεσία Αλλοδαπών και Μετανάστευσης, η οποία σε συνεργασία με στελέχη της ΜΜΑΔ, των ΤΑΕ και ΥΚΑΝ και άλλα τμήματα της Αστυνομίας, εκτέλεσε ειδική επιχείρηση για τον εντοπισμό και την ταυτόχρονη σύλληψη ατόμων που φέρονται να λειτουργούν ως μεσάζοντες ή συνεργάτες σε δίκτυο διακίνησης μεταναστών στην Κύπρο και σε άλλες χώρες.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οι συλληφθέντες είναι αραβικής καταγωγής, πλείστοι εκ των οποίων από τη Συρία, και βρίσκονται στην Κύπρο τα τελευταία χρόνια. Τα εν λόγω άτομα φαίνεται να διατηρούν επαφές με συμπατριώτες τους τόσο στη Συρία όσο και στο Λίβανο.

Από τον περασμένο Ιούνιο και μετά, έχουν παρατηρηθεί αλλαγές στον τρόπο δράσης των διακινητών, για την αντιμετώπιση των οποίων γίνονται ενέργειες σε πολιτικό, διπλωματικό, τεχνοκρατικό και επιχειρησιακό επίπεδο. Λόγω του ευρωπαϊκού εμπάργκο στις επαφές με την κυβέρνηση Ασαντ στη Συρία, η Κυπριακή Δημοκρατία εστιάζει τις προσπάθειές της στο Λίβανο, όπου φαίνεται να δρουν κυκλώματα διακινητών μεταναστών, κατά κύριο λόγο Σύρων υπηκόων, τους οποίους μεταφέρουν με ψαροκάικα, θέτοντας σε κἰνδυνο και τη ζωή τους.

Μετά τις πρόσφατες επαφές του Κωνσταντίνου Ιωάννου με την κυβέρνηση του Λιβάνου, έγινε εφικτή η επιστροφή αρκετών μεταναστών που είχαν ως αφετηρία τη γειτονική χώρα. Ωστόσο, ζητούμενο είναι η αντιμετώπιση των κυκλωμάτων διακινητών.

Με πρωτοβουλία του Υπουργού Εσωτερικών έχει συσταθεί ειδική ομάδα υπηρεσιακών από την Υπηρεσία Ασύλου, το Τμήμα Αρχείου Πληθυσμού και Μετανάστευσης, την Υπηρεσία Αλλοδαπών και Μετανάστευσης, καθώς και το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Όροι εντολής της ομάδας είναι να εξετάσει την πιθανότητα αναθεώρησης της πολιτικής που αφορά στους Σύρους υπηκόους, με στόχο την ορθή διαχείριση όσων ήδη βρίσκονται στην Κυπριακή Δημοκρατία, και την αποτροπή των περαιτέρω ροών από τη Συρία. Σε επιχειρησιακό επίπεδο λαμβάνονται μέτρα για εντοπισμό των διακινητών των συγκεκριμένων μεταναστών, ενώ γίνονται και ενέργειες για ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των συναρμόδιων ευρωπαϊκών υπηρεσιών και ευρωπαϊκών οργανισμών, όπως είναι η EUROPOL. Οι αιτούντες διεθνούς προστασίας, οι οποίοι έχουν αφιχθεί στην Κυπριακή Δημοκρατία μετά την 1/1/2023, δεν θα περιλαμβάνονται στους καταλόγους δικαιούχων υποψήφιων για το πρόγραμμα εθελούσιας μετεγκατάστασης. Στόχος της εν λόγω πολιτικής είναι το πρόγραμμα μετέγκαταστασης να μην αποτελεί παράγοντα έλξης για υπηκόους συγκεκριμένων τρίτων χωρών, οι οποίοι, πιθανόν να εκμεταλλεύονται το πρόγραμμα και να χρησιμοποιούν την Κύπρο ως διαμετακομιστικό σταθμό προς άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Παρά τις αυξήσεις στις θαλάσσιες ροές, οι αιτήσεις ασύλου στην Κύπρο παραμένουν πολύ χαμηλότερες σε σχέση με πέρυσι, ως αποτέλεσμα των ενεργειών που γίνονται το τελευταίο διάστημα. Τα μέτρα έχουν συμβάλει στη μείωση των αιτήσεων ασύλου από μετανάστες προερχόμενους από χώρες της Υποσαχάριας Αφρικής, οι οποίοι έρχονταν στα κατεχόμενα μέσω Τουρκίας, δήθεν με το καθεστώς του φοιτητή.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Πήγαν διακοπές και ξέχασαν να υποβάλουν τις φορολογικές τους δηλώσεις οι Κύπριοι - Πότε λήγει η προθεσμία

Οι «θησαυροί» της Κύπρου: Δέκα αξιοθέατα του νησιού μας που πρέπει να επισκεφθείς - Δείτε φωτογραφίες

Live: Σε πύρινο κλοιό η Ελλάδα - Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες σε Αττική και Αλεξανδρούπολη

Χριστίνα Γιαννάκη: «Αρχές Οκτωβρίου οι πρώτοι εμβολιασμοί για CΟVID και γρίπη»

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Παρασύρθηκε από όχημα πεζός στην Πάφο – Μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο – Η κατάσταση της υγείας του

Χειροπέδες σε 10 πρόσωπα για σωρεία αδικημάτων έξω από την ΑΔΕ Λεμεσού - Τραυματίστηκε αστυνομικός και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο

Αναστάτωση έφερε ο Ψινάκης στο J2US - «Δεν πάω τη γυναίκα σας λόγω #Metoo» είπε στον Ίαν Στρατή

Συμπλοκή νεαρών στη Λευκωσία: Χειροπέδες σε 18χρονο - Στην κατοχή του μαχαίρια και ναρκωτικά - Ανήλικος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο

Η κροτίδα που στιγμάτισε τη ζωή του Κώστα: «Άνοιξα τα μάτια μου και έλειπαν τρία δάχτυλα» - Συγκλονιστικές εικόνες

Πάσχα: Αναλυτικά το εορταστικό ωράριο καταστημάτων - Πότε θα είναι ανοιχτά και πότε κλειστά



Γιώργος Περδίκης στο «T»: «Θα συνεχίσουμε να είμαστε εδώ» - «Ποντιοπιλατική η στάση του Ν. Χριστοδουλίδη στο θέμα του Οδυσσέα Μιχαηλίδη»

Γιώργος Περδίκης στο «T»: «Θα συνεχίσουμε να είμαστε εδώ» - «Ποντιοπιλατική η στάση του Ν. Χριστοδουλίδη στο θέμα του Οδυσσέα Μιχαηλίδη»

Πέντε μήνες μετά από την ανάληψη της προεδρίας του Κινήματος Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών, ο Γιώργος Περδίκης ανοίγει τα χαρτιά του στο «T» αναφορικά με τη σημερινή κατάσταση στο Κίνημα, τις συνεργασίες ενόψει Ευρωεκλογών και τη σχέση με την ΑΙΧΜΗ και τον Δημήτρη Παπαδάκη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top