ΥΓΕΙΑ

Υπέρταση: Η μεγάλη απειλή για τους εφήβους που ξαγρυπνούν – Ποιοι είναι πιο ευάλωτοι

Υπέρταση: Η μεγάλη απειλή για τους εφήβους που ξαγρυπνούν – Ποιοι είναι πιο ευάλωτοι

Mια κανονική ρουτίνα ύπνου θα μπορούσε να διατηρήσει υγιή την καρδιά των έφηβων, αποτρέποντας μελλοντικά προβλήματα υγείας. Σύμφωνα με νεότερη μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο Hypertension, ο ακατάστατος ύπνος θα μπορούσε να συμβάλλει στην αύξηση της αρτηριακής πίεσης και ειδικότερα των εφήβων με μεγαλύτερη συγκέντρωση κοιλιακού λίπους.

«Οι παιδίατροι θα πρέπει να δίνουν ιδιαίτερη προσοχή στους εφήβους που παρουσιάζουν διακυμάνσεις στο βάρος τους και να εξετάζουν τις συνήθειες του ύπνου τους, καθώς ένα πιο τακτικό πρόγραμμα ύπνου ενδεχομένως να τους βοηθήσει στην απώλεια βάρους και να βελτιώσει μακροπρόθεσμα την υγεία της καρδιάς τους» αναφέρει σχετικά ο δρ. Julio Fernandez-Mendoza, Ph.D., κύριος συγγραφέας της μελέτης, αναπληρωτής καθηγητής στο Penn State College of Medicine και ψυχολόγος ύπνου στο Κέντρο Έρευνας και Θεραπείας Ύπνου του Penn State College of Medicine

Στη μελέτη τους, οι ερευνητές αξιολόγησαν τον ύπνο, το σπλαχνικό λίπος και την αρτηριακή πίεση σε 303 εφήβους από την κεντρική Πενσυλβάνια, με μέση ηλικία τα 16 έτη. Η διάρκεια του ύπνου εκτιμήθηκε αρχικά για μια νύχτα στο εργαστήριο ύπνου και στη συνέχεια στο σπίτι τους επί 7 ημέρες, χρησιμοποιώντας μια συσκευή παρακολούθησης του ύπνου σε μορφή ρολογιού χειρός.

Με τον τρόπο αυτό, οι ερευνητές είχαν μια πλήρη εικόνα της διάρκειας του ύπνου και της μεταβλητότητάς του.
Το σπλαχνικό κοιλιακό λίπος μετρήθηκε με σάρωση απορρόφησης ακτίνων Χ διπλής ενέργειας (DEXA) κατά τη διάρκεια της επίσκεψης στο εργαστήριο ύπνου, ενώ αντίστοιχα στο εργαστήριο μετρήθηκε και η αρτηριακή πίεση.

Όπως συμπέρανε η ερευνητική ομάδα:

οι συμμετέχοντες έπεφταν για ύπνο αργότερα, σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια της ζωής τους, αλλά και αργότερα τα σαββατοκύριακα και τις αργίες.
οι έφηβοι που παρουσίαζαν 45 λεπτά διαφορά στον χρόνο ύπνου, κάθε μονάδα αύξησης του σπλαχνικού κοιλιακού λίπους συνδέθηκε με 7 mm Hg υψηλότερη συστολική αρτηριακή πίεση και 3 mm Hg υψηλότερη διαστολική αρτηριακή πίεση.

Αντίθετα, μεταξύ των εφήβων των οποίων ο ύπνος κυμαινόταν λιγότερο από 45 λεπτά κατά τη διάρκεια της σχολικής εβδομάδας, δεν υπήρχε σχέση μεταξύ του σπλαχνικού κοιλιακού λίπους και της αυξημένης αρτηριακής πίεσης.

για όσους κοιμόντουσαν πιο αργά τις καθημερινές, κάθε μονάδα αύξησης του σπλαχνικού κοιλιακού λίπους συνδέθηκε με αύξηση της συστολικής αρτηριακής πίεσης κατά 5 mm Hg και αύξηση της διαστολικής αρτηριακής πίεσης κατά 2 mm Hg.

αντίθετα, για όσους κοιμήθηκαν νωρίτερα, δεν υπήρχε καμία σχέση μεταξύ του σπλαχνικού κοιλιακού λίπους και της αυξημένης αρτηριακής πίεσης.

για όσους χαρακτήριζαν τους εαυτούς τους ως βραδινούς τύπους, κάθε μονάδα αύξησης του σπλαχνικού κοιλιακού λίπους συνδέθηκε με περίπου 3 mm Hg υψηλότερη διαστολική αρτηριακή πίεση. Ωστόσο, στους πρωινούς τύπους δεν υπήρξε καμία επίδραση του σπλαχνικού κοιλιακού λίπους στην αρτηριακή πίεση.

«Είναι φυσιολογική η τάση των εφήβων να κοιμούνται αργότερα από ό,τι στα παιδικά τους χρόνια, που προηγούμενες μελέτες έχουν αποδείξει ότι έρχεται σε αντίθεση με ορισμένες πτυχές του τρόπου ζωής των εφήβων – κυρίως με το σχολείο και τα προγράμματα εξωσχολικών δραστηριοτήτων» επισημαίνει η δρ. Natasha Morales-Ghinaglia, πρώτη συγγραφέας της μελέτης και προδιδακτορική υπότροφος της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας στο Κέντρο Έρευνας και Θεραπείας Ύπνου του Penn State College of Medicine.

Πηγή: ygeiamou.gr

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Γιατί απείλησε την Κύπρο η Χεζμπολάχ; - Το οπλοστάσιο, η πολεμική εμπειρία και το ενδεχόμενο «χτυπήματος»

«Φωτοβολταϊκά για όλους»: Καταγγελίες από πολίτες για «αδικαιολόγητες» επιπλέον χρεώσεις λόγω συμμετοχής στο Σχέδιο

Πήγε για κολύμπι το βράδυ και του βγήκε…«ξινό» - Εντόπισε πιστόλι στο βυθό της θάλασσας

Καλοκαιρινές διακοπές: Ετοιμάζουν βαλίτσες οι Κύπριοι – Οι φετινοί δημοφιλέστεροι προορισμοί, ο λόγος επιλογής και οι τιμές

Πήγαν να τους συλλάβουν, έσπρωξαν τους αστυνομικούς και τράπηκαν σε φυγή - Χειροπέδες σε δύο ανήλικους για κλοπή τσάντας

Άνοιξε το πολυαναμενόμενο Goody’s Burger House στη Λευκωσία - Δείτε βίντεο και φωτογραφίεςΣτηρίζει τη Λευκωσία η Κομισιόν – «Οποιαδήποτε απειλή προς κάποιο από τα κράτη-μέλη είναι απειλή εναντίον της ΕΕ»

Στηρίζει τη Λευκωσία η Κομισιόν – «Οποιαδήποτε απειλή προς κάποιο από τα κράτη-μέλη είναι απειλή εναντίον της ΕΕ»

Ξεκάθαρη ήταν η στήριξη της ΕΕ προς τη Λευκωσία, μετά τις απειλές του επικεφαλής της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα, που ανέφερε ότι η Κύπρος θα «γίνει μέρος του πολέμου» αν το Ισραήλ χρησιμοποιήσει το αεροδρόμιό της.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top