ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Καλό Οκτώβριο επιστρέφει ανανεωμένο στην Κύπρο το προεδρικό αεροσκάφος - Πόσα κοστίζει

Καλό Οκτώβριο επιστρέφει ανανεωμένο στην Κύπρο το προεδρικό αεροσκάφος - Πόσα κοστίζει

Στην Πορτογαλία παραμένει εδώ και ενάμιση μήνα το προεδρικό αεροσκάφος για Service, προκειμένου να επαναβεβαιωθεί ότι μπορεί να πραγματοποιεί με ασφάλεια ταξίδια.

Όπως έγραψε και σε προηγούμενο ρεπορτάζ του το ThemaOnline, το αεροσκάφος μεταφέρθηκε στις εγκαταστάσεις της αεροναυπηγικής εταιρείας ΟGΜΑ, θυγατρική της κατασκευαστικής εταιρείας Embraer, από τις 10 Ιουλίου.

Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες της ιστοσελίδας μας, οι εργασίες αναβάθμισης του προεδρικού αεροσκάφους θα διαρκέσουν τουλάχιστον τρεις μήνες και ως εκ τούτου αναμένεται ότι θα επιστρέψει στην Κύπρο, καλώς εχόντων των πραγμάτων, το πρώτο με δεύτερο δεκαήμερο Οκτωβρίου.

Σαν αποτέλεσμα τούτου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, θα συνεχίσει να μεταβαίνει στο εξωτερικό μέχρι και τα μέσα, τουλάχιστον, Οκτωβρίου, με εμπορικές πτήσεις ή με ιδιωτικά τζετ αγοράζοντας ώρες πτήσεων.

Ως εκ τούτου, η επικείμενη μετάβαση του Προέδρου Χριστοδουλίδη στη Νέα Υόρκη τον Σεπτέμβριο, θα γίνει είτε με εμπορικές πτήσεις, εάν βολεύει το πτητικό πρόγραμμα, είτε με ιδιωτικό τζετ.

Η αναβάθμιση και το κόστος της

Σε ό,τι αφορά την αναβάθμιση του προεδρικού αεροσκάφους, αυτή θα γίνει σε δύο φάσεις. Η πρώτη αφορά προγραμματισμένη επισκευή-συντήρηση (σέρβις) που πρέπει να γίνει στο αεροσκάφος μετά τη συμπλήρωση 252 μηνών (21 χρόνων) από τη χρήση του, όπως προβλέπει και η κατασκευάστρια εταιρεί.

Η δεύτερη, δε, φάση αφορά αναβάθμιση στο σύστημα πλοήγησης και απογείωσης, προκειμένου να εναρμονιστεί με τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς για τέτοιου είδους αεροσκάφη.

Το κόστος για την εν λόγω αναβάθμιση αναμένεται να ανέλθει, σύμφωνα με προκαταρκτικούς υπολογισμούς, περί το 1 εκατομμύριο ευρώ, ένα ποσό που περιλήφθηκε στον κρατικό προϋπολογισμό του έτους.

Ανοιχτό ακόμη το ενδεχόμενο περαιτέρω αναβάθμισης

Όπως πληροφορείται, εξάλλου, το ThemaOnline, δεν έχει αποφασιστεί ακόμη κατά πόσον το προεδρικό αεροσκάφος θα τύχει και περαιτέρω αναβάθμισης, προκειμένου να μπορεί να εκτελεί απευθείας και με ασφάλεια υπερατλαντικά ταξίδια, π.χ. στις ΗΠΑ και στην Αυστραλία.

Σύμφωνα με τα όσα είχε αναφέρει πηγή του Υπουργείου Άμυνας σε προηγούμενο μας ρεπορτάζ, το προεδρικό αεροσκάφος με τους κινητήρες που διαθέτει μπορεί να κάνει μεν υπερατλαντικά ταξίδια, όμως, έχει περισσότερο βάρος απ’ ό,τι προβλέπεται για να πραγματοποιεί τέτοιου είδους ταξίδια με ασφάλεια.

Για να μπορεί, ωστόσο, να ταξιδέψει με ασφάλεια, εξήγησε, πρέπει να αλλάξει ο εξοπλισμός που διαθέτει για να γίνει ελαφρύτερο, σημειώνοντας ότι δεν θα αλλάξει η χωρητικότητα του, αλλά το υλικό που είναι φτιαγμένο το σαλόνι και ο τρόπος που είναι κατανεμημένες οι θέσεις.

Η ίδια πηγή επανέλαβε στην ιστοσελίδα μας πως δεν έχει αποφασιστεί τελεσίδικα εάν θα προχωρήσει η εν λόγω αναβάθμιση, αφού αυτό θα εξαρτηθεί καθαρά από το κόστος που θα απαιτηθεί για να ολοκληρωθεί μία τέτοια αναβάθμιση.

Σημειώνεται πως, σήμερα το προεδρικό αεροσκάφος μπορεί να μεταφέρει έως και τέσσερα άτομα πλήρωμα και 15 επιβάτες.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

«Ξύπνησαν» νωρίς τα κουνούπια - Οι λόγοι, τα πιο επικίνδυνα είδη και τα μέτρα πρόληψης

Γέμισαν οι βρεφοκομικοί σταθμοί λόγω του σχεδίου επιδότησης διδάκτρων – Ποιες προτάσεις εξετάζει η Κυβέρνηση

«Σαν να μπαίνει» η άνοιξη: 4+1 «μαγικές» τοποθεσίες της Κύπρου, ειδικές για επίσκεψη αυτή την εποχή – Δείτε φωτογραφίες

Στο «πόδι» περιοχή στη Λεμεσό μετά από ισχυρή έκρηξη σε αυτοκίνητο - Καταστράφηκε ολοσχερώς

Στις φλόγες καφετέρια στη Λευκωσία - Ζημιές και σε παρακείμενα διαμερίσματα - Δείτε φωτογραφία

Τελευταία εξέλιξη για τον Δημήτρη Κόκοτα - «Του έκαναν τραχειοστομία»ΠτΔ: Aνάγκη για στήριξη του Λιβάνου για αποτελεσματική διαχείριση του μεταναστευτικού

ΠτΔ: Aνάγκη για στήριξη του Λιβάνου για αποτελεσματική διαχείριση του μεταναστευτικού

Την ανάγκη ενίσχυσης της άμυνας και ασφαλείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέσα από κοινές δράσεις και ανάπτυξη κοινών προγραμμάτων και δυνατοτήτων υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης, στη διάρκεια δείπνου εργασίας ομάδας ηγετών κρατών μελών της ΕΕ, που παρέθεσαν χθες βράδυ στη Βιέννη ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κ. Charles Michel και ο Καγκελάριος της Αυστρίας κ. Karl Nehammer.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top