ΔΙΕΘΝΗ

«Μάγεψε» η δεύτερη «υπερπανσέληνος» του Αυγούστου – Εντυπωσιακές εικόνες του «Blue Moon»

«Μάγεψε» η δεύτερη «υπερπανσέληνος» του Αυγούστου – Εντυπωσιακές εικόνες του «Blue Moon»

Τον νυχτερινό ουρανό φώτισε χθες το βράδυ (30/8) η "Μπλε Υπερπανσέληνος", η δεύτερη Πανσέληνος Αυγούστου 2023. Η Μπλε Πανσέληνος ήταν πλήρως ορατή στις 21:36 ώρα Ελλάδας. Η επόμενη υπερπανσέληνος αναμένεται στις 31 Μαΐου 2026.

Οι εικόνες από όλο τον κόσμο ήταν μαγευτικές. Το "μπλε φεγγάρι" αιχμαλώτισε τα βλέμματα, προσφέροντας ένα καθηλωτικό θέαμα, που σε πολλές περιοχές ήταν μοναδικό.

Ο φωτογραφικός φακός απαθανάτισε την υπερπανσέληνο σε διάφορα μέρη του πλανήτη, όπως στην Κωνσταντινούπολη, την Αίγυπτο, το Ισραήλ, την Ισπανία, τη Σερβία, την Βραζιλία, την Πορτογαλία και φυσικά στο Ναό του Ποσειδώνα στο Σούνιο.

Δείτε εντυπωσιακές φωτογραφίες:


Γιατί ονομάζεται "Μπλε Υπερπανσέληνος"

"Μπλε φεγγάρι" ονομάζεται η πανσέληνος που συμβαίνει κατά τη διάρκεια του ίδιου ημερολογιακού μήνα. Κάθε μήνα έχουμε μία πανσέληνο και συνεπώς 12 πανσελήνους σε ένα έτος. Κάποιες χρονιές όμως, ανά 2-3 χρόνια, η πανσέληνος επισκέπτεται τον ίδιο μήνα δύο φορές και συνολικά έχουμε 13 πανσελήνους εκείνη τη χρονιά. Το επόμενο μπλε φεγγάρι θα το δούμε στις 31 Μαΐου 2026.

Φέτος ο Αύγουστος είχε δύο πανσελήνους. Η πρώτη έγινε την 1η Αυγούστου και η δεύτερη 30 Αυγούστου, συμπίπτει με υπερπανσέληνο, που σημαίνει ότι η Σελήνη βρίσκεται στο πλησιέστερο σημείο της τροχιάς της γύρω από τη Γη. Υπάρχουν συνήθως μόνο ένα ή δύο σούπερ φεγγάρια τον χρόνο.

Ο όρος "υπερπανσέληνος" συμβαίνει όταν η Σελήνη βρίσκεται στο πλησιέστερο σημείο της τροχιάς της γύρω από τη Γη. Η τροχιά του φεγγαριού γύρω από τη Γη είναι ελλειπτική, οπότε κάθε μήνα φτάνει σε ένα κοντινότερο σημείο (περίγειο) και ένα πιο μακρινό (απόγειο). Το φεγγάρι που βρίσκεται στο περίγειο ή εντός 90% του περιγείου σε ένα δεδομένο μήνα, ονομάζεται υπερ-σελήνη, σύμφωνα με τον Φρεντ Έσπενακ, αστρονόμο και πρώην υπολογιστή εκλείψεων της NASA.

Η δεύτερη πανσέληνος του Αυγούστου είναι η τρίτη και πλησιέστερη από τις τέσσερις υπερπανσέληνους του 2023. Σε απόσταση 357.344 χιλιομέτρων από τη Γη, θα είναι η μεγαλύτερη και φωτεινότερη υπερπανσέληνος του 2023.

Ο χαρακτηρισμός "blue moon" σχετίζεται με τη σπανιότητα του φαινομένου κι όχι με το χρώμα της Σελήνης. Χαρακτηριστική είναι άλλωστε και η αγγλική έκφραση "once in a blue moon", που σημαίνει πως κάτι συμβαίνει πολύ σπάνια.

Η επόμενη πανσέληνος, το "Φεγγάρι του Θερισμού" όπως είναι γνωστή, θα ανατείλει στις 29 Σεπτεμβρίου. Εκτός του ότι είναι μία από τις πιο γνωστές πανσελήνους του έτους, είναι και η τελευταία υπερπανσέληνος του 2023.

ΠΗΓΗ: Protothema.gr

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Παρασύρθηκε από όχημα πεζός στην Πάφο – Μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο – Η κατάσταση της υγείας του

Χειροπέδες σε 10 πρόσωπα για σωρεία αδικημάτων έξω από την ΑΔΕ Λεμεσού - Τραυματίστηκε αστυνομικός και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο

Αναστάτωση έφερε ο Ψινάκης στο J2US - «Δεν πάω τη γυναίκα σας λόγω #Metoo» είπε στον Ίαν Στρατή

Παγκόσμια ανησυχία για ενδεχόμενες αυξήσεις των αεροπορικών ναύλων από τον Μάιο - Ποιος ο λόγος

Η κροτίδα που στιγμάτισε τη ζωή του Κώστα: «Άνοιξα τα μάτια μου και έλειπαν τρία δάχτυλα» - Συγκλονιστικές εικόνες

Πάσχα: Αναλυτικά το εορταστικό ωράριο καταστημάτων - Πότε θα είναι ανοιχτά και πότε κλειστά



Γιώργος Περδίκης στο «T»: «Θα συνεχίσουμε να είμαστε εδώ» - «Ποντιοπιλατική η στάση του Ν. Χριστοδουλίδη στο θέμα του Οδυσσέα Μιχαηλίδη»

Γιώργος Περδίκης στο «T»: «Θα συνεχίσουμε να είμαστε εδώ» - «Ποντιοπιλατική η στάση του Ν. Χριστοδουλίδη στο θέμα του Οδυσσέα Μιχαηλίδη»

Πέντε μήνες μετά από την ανάληψη της προεδρίας του Κινήματος Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών, ο Γιώργος Περδίκης ανοίγει τα χαρτιά του στο «T» αναφορικά με τη σημερινή κατάσταση στο Κίνημα, τις συνεργασίες ενόψει Ευρωεκλογών και τη σχέση με την ΑΙΧΜΗ και τον Δημήτρη Παπαδάκη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top