ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Ανθεί το σοβαρό έγκλημα στην Κύπρο - Από κλοπές και διαρρήξεις μέχρι ναρκωτικά και φόνους - Ποια επαρχία κρατά τα ηνία

Ανθεί το σοβαρό έγκλημα στην Κύπρο - Από κλοπές και διαρρήξεις μέχρι ναρκωτικά και φόνους - Ποια επαρχία κρατά τα ηνία

Ανθεί το σοβαρό έγκλημα στην Κύπρο, με τις υποθέσεις να είναι πλέον καθημερινές και την Αστυνομία να καλείται να τις εξιχνιάσει και να παραπέμψει τους εμπλεκόμενους ενώπιον της Δικαιοσύνης.

Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία που τηρεί η Αστυνομία, το πρώτο εξάμηνο του έτους καταχωρήθηκαν 2.573 υποθέσεις σοβαρού εγκλήματος, εκ των οποίων οι 1.965 ή ποσοστό 76,37% έχουν ήδη εξιχνιαστεί.

Σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό εξάμηνο, πάντως, παρατηρείται μικρή αύξηση, αφού την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουνίου 2022, η Αστυνομία χειρίστηκε 2.543 υποθέσεις, εκ των οποίων οι 2.015 ή ποσοστό 79,24% είχαν εξιχνιαστεί.

Πάντως, με βάση τα ίδια στοιχεία, η επαρχία Λευκωσίας κρατά τα ηνία στο σοβαρό έγκλημα, με την επαρχία Λεμεσού να ακολουθεί από πολύ… κοντά.

Η ακτινογραφία του σοβαρού εγκλήματος

Βάσει των στοιχείων της Αστυνομίας, το πρώτο εξάμηνο του έτους καταγράφηκαν έξι φόνοι και οκτώ απόπειρες φόνου, με τους πέντε φόνους να εξιχνιάζονται (ποσοστό 83,33%), ενώ οι απόπειρες εξιχνιάστηκαν στην ολότητά τους.

Σημειώνεται πως, οι δύο φόνοι έγιναν στην επαρχία Λευκωσίας, οι τρεις στην επαρχία Λεμεσού και ο ένας στην επαρχία Πάφου, ενώ έξι απόπειρες φόνου σημειώθηκαν στην επαρχία Λευκωσίας και από μία στις επαρχίες Λεμεσού και Αμμοχώστου.

Επίσης, κατά το πρώτο εξάμηνο καταγράφηκαν 17 βιασμοί και τρεις απόπειρες βιασμού, με τους 15 βιασμούς να εξιχνιάζονται, ενώ και οι τρεις απόπειρες βιασμού εξιχνιάστηκαν πλήρως. Σε επίπεδο επαρχιών, πέντε βιασμοί καταγράφηκαν στην επαρχία Λεμεσού και άλλοι πέντε στην επαρχία Αμμοχώστου, ενώ τέσσερις καταγράφηκαν στην επαρχία Λευκωσίας και από ένας στις επαρχίες Πάφου και Λάρνακας και στην περιοχή Μόρφου.

Πέραν των πιο πάνω υποθέσεων, την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουνίου καταγράφηκαν 81 εμπρησμοί και απόπειρες εμπρησμού, με τις 8 μόνο να εξιχνιάζονται (9,88%). Οι 32 εμπρησμοί έγιναν στην επαρχία Λευκωσίας, οι 24 στην επαρχία Λεμεσού, οι 12 στην επαρχία Λάρνακας, οι οκτώ στην επαρχία Πάφου, οι τέσσερις στην επαρχία Αμμοχώστου και ο ένας στην περιοχή Μόρφου.

Ακόμη, το πρώτο εξάμηνο καταγράφηκαν 14 περιπτώσεις καταστροφής περιουσίας με εκρηκτικές ύλες, με μόνο τις δύο εξ αυτών να εξιχνιάζονται (14,29%). Οι 4 υποθέσεις καταγράφηκαν στην επαρχία Λευκωσίας, από τρεις στις επαρχίες Λεμεσού και Λάρνακας και από δύο στις επαρχίες Πάφου και Αμμοχώστου.

Ναρκωτικά, κλοπές και διαρρήξεις

Το πρώτο εξάμηνο του 2023, ακόμη, η Αστυνομία χειρίστηκε και 564 υποθέσεις ναρκωτικών, εκ των οποίων οι 534 (94,68%) εξιχνιάστηκαν. Οι 166 υποθέσεις καταγράφηκαν στην επαρχία Λεμεσού, οι 108 στην επαρχία Λάρνακας, οι 98 στην επαρχία Αμμοχώστου, οι 92 στην επαρχία Λευκωσίας, οι 84 στην επαρχία Πάφου και οι 16 στην περιοχή Μόρφου.

Επιπρόσθετα, τους πρώτους έξι μήνες του έτους καταγράφηκαν 506 διαρρήξεις και 244 κλοπές, με τις 308 διαρρήξεις (60,87%) και τις 101 κλοπές (41,39%) να εξιχνιάζονται.

Σε ό,τι αφορά τις διαρρήξεις, οι 155 καταγράφηκαν στην επαρχία Λευκωσίας, οι 111 στην επαρχία Λάρνακας, οι 93 στην επαρχία Λεμεσού, οι 74 στην επαρχία Πάφου, οι οι 48 στην επαρχία Αμμοχώστου και οι 25 στην περιοχή Μόρφου. Όσον αφορά, δε, τις κλοπές, οι 78 καταγράφηκαν στην επαρχία Λεμεσού, οι 63 στην επαρχία Λευκωσίας, οι 46 στην επαρχία Λάρνακας, οι 33 στην επαρχία Πάφου, οι 18 στην επαρχία Αμμοχώστου και οι έξι στην περιοχή Μόρφου.

Παράλληλα, το πρώτο εξάμηνο του έτους καταγράφηκαν και 36 υποθέσεις ληστείας και εκβιασμού, με τις 23 (63,89%) να εξιχνιάζονται. Οι 20 καταγράφηκαν στην επαρχία Λευκωσίας, οι από πέντε στις επαρχίες Πάφου και Αμμοχώστου και από τρεις στις επαρχίες Λεμεσού και Λάρνακας.

Βάσει των ίδιων στατιστικών, εξάλλου, τους πρώτους έξι μήνες του έτους καταγράφηκαν και άλλες 1.094 υποθέσεις σοβαρού εγκλήματος, χωρίς να αναφέρεται σε τι αδίκημα ακριβώς αφορούσαν, με τις 958 (87,57%) να εξιχνιάζονται πλήρως.

Το έγκλημα ανά επαρχία

Σε επίπεδο επαρχιών, όπως έχει λεχθεί και πιο πάνω, την πρωτιά στο σοβαρό έγκλημα κρατά η επαρχία Λευκωσίας, ακολουθούμενη από την επαρχία Λεμεσού.

Ειδικότερα, στην επαρχία Λευκωσίας καταγράφηκαν 677 υποθέσεις σοβαρού εγκλήματος, στην επαρχία Λεμεσού 612 και στην επαρχία Λάρνακας 463.

Στην επαρχία Πάφου καταγράφηκαν 456 υποθέσεις σοβαρού εγκλήματος, στην επαρχία Αμμοχώστου 279 και στην περιοχή Μόρφου 86.

Αναλύει τις τάσεις του εγκλήματος κάθε εβδομάδα η Αστυνομία

Σε δηλώσεις του στο ThemaOnline ο Εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας, Χρίστος Ανδρέου, ανέφερε ότι στην Αστυνομία λειτουργεί Υπηρεσία Διαχείρισης και Ανάλυσης Πληροφοριών, η οποία αναλύει σε εβδομαδιαία βάση τις τάσεις του εγκλήματος.

«Εάν παρατηρείται αύξηση συγκεκριμένων περιστατικών, όπως παραδείγματος χάριν των κλοπών και διαρρήξεων, σε κάποια περιοχή ή επαρχία, τότε λαμβάνονται άμεσα αυξημένα μέτρα ασφαλείας με περιπολίες και επιχειρήσεις σε διάφορα σημεία, αξιοποιώντας και πληροφορίες από πολίτες, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα», εξήγησε υπογραμμίζοντας πως μερικοί εκ των ελέγχων γίνονται από υπό κάλυψη Αστυνομικούς, οι οποίοι χρησιμοποιούν μη υπηρεσιακά οχήματα.

Αφού τόνισε ότι «οι φόνοι και οι βιασμοί είναι απρόβλεπτα εγκλήματα, για τα οποία δεν μπορείς να λάβεις δραστικά μέτρα για να τα αποτρέψεις», υπογράμμισε ότι η Αστυνομία επικεντρώνεται στα αδικήματα κατά περιουσίας, όπως ληστείες, διαρρήξεις και κλοπές, που αφορούν και περισσότερο τον κόσμο, λαμβάνοντας και μία σειρά από μέτρα.

Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα, ο Εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας υπέδειξε πως η εξιχνίαση μιας υπόθεσης εξαρτάται από τη φύση της και τη σοβαρότητα του εγκλήματος.

«Η Αστυνομία καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια και με βάση τα στοιχεία που έχει ενώπιον της, για πλήρη εξιχνίαση των υποθέσεων, όσο σοβαρές κι αν είναι, και την παραπομπή των εμπλεκομένων στη Δικαιοσύνη. Κάθε υπόθεση, ωστόσο, έχει τις ιδιαιτερότητες και τις δυσκολίες της και μπορεί η εξιχνίαση τους να πάρει χρόνο», κατέληξε ο κ. Χρίστου.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Υπό οκταήμερη κράτηση και ο 28χρονος που συνελήφθη στη Λάρνακα

Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Υπό οκταήμερη κράτηση και ο 28χρονος που συνελήφθη στη Λάρνακα

Υπό οκταήμερη κράτηση τέθηκε και ο 28χρονος που συνελήφθη στη Λάρνακα, για την απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top