ΥΓΕΙΑ

Μακροζωία: Ο σίγουρος τρόπος που διπλασιάζει τις πιθανότητες να «πατήσετε» τα 90

Μακροζωία: Ο σίγουρος τρόπος που διπλασιάζει τις πιθανότητες να «πατήσετε» τα 90

Ανήκετε σε αυτούς που διατηρούν για μια ζωή σταθερό το βάρος τους με ελάχιστες διακυμάνσεις ή μήπως σε εκείνους που έχουν σημείωσει μεγάλες και απότομες αυξομειώσεις του βάρους τους ιδιαίτερα σε μεγαλύτερη ηλικία; Δείτε πόσα αποκαλύπτει η απάντησή σας για τη μακροζωία σας.

Οι γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας, που διατηρούν σταθερό το σωματικό τους βάρος, έχουν διπλάσιες πιθανότητες να παρατείνουν θεαματικά το προσδόκιμο ζωής τους.

Αντιθέτως οι γυναίκες που είτε κερδίζουν είτε χάνουν βάρος μετά την ηλικία των 60 είναι λιγότερο πιθανό να ζήσουν μέχρι τα 90 ή και μετά από αυτή την ηλικία, συγκριτικά με όσους διατηρούν ένα σταθερό βάρος, σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Journals of Gerontology.

Τα ευρήματα αυτά που προέρχονται από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια αντικρούουν την ευρέως διαδεδομένη άποψη που προκρίνει την απώλεια βάρους σε μεγαλύτερη ηλικία με στόχο τη μακροζωία.

Οι ερευνητές ανέλυσαν τα στοιχεία από 54.437 γυναίκες εγγεγραμμένες στην Women’s Health Initiative (WHI), τη μακροχρόνια έρευνα υγείας των ΗΠΑ. Ο στόχος της έρευνας είναι η διερεύνηση των αιτιών χρόνιων παθήσεων μεταξύ των μετεμμηνοπαυσιακών γυναικών, και όπως διαπίστωσε η WHI το 56% των εγγεγραμμένων γυναικών (30.647 γυναίκες) έζησαν μέχρι την ηλικία των 90 ετών και άνω.

Η μελέτη έδειξε ότι οι γυναίκες άνω των 60 ετών, που διατηρούσαν σταθερό βάρος, είχαν 1,2 έως 2 φορές περισσότερες πιθανότητες μεγάλου προσδόκιμου ζωής, ξεπερνώντας τα 90 έτη, σε σύγκριση με εκείνες που έχασαν το 5% ή περισσότερο του βάρους τους. Επίσης οι γυναίκες που έχασαν βάρος ακούσια είχαν 51% λιγότερες πιθανότητες να ζήσουν μέχρι τα 90. Είναι ενδιαφέρον ότι η αύξηση βάρους κατά 5% ή περισσότερο δεν συσχετίστηκε επίσης με εξαιρετική μακροζωία, υπογραμμίζοντας τη σημασία της διατήρησης ενός σταθερού βάρους.

«Εάν οι γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας διαπιστώνουν ότι χάνουν ακούσια βάρος αυτό θα μπορούσε να είναι ένα προειδοποιητικό σημάδι κακής υγείας και ένας προγνωστικός δείκτης μειωμένης μακροζωίας», εξηγεί ο Δρ Aladdin Shadyab, ο πρώτος συγγραφέας της μελέτης και αναπληρωτής καθηγητής στη Σχολή Herbert Wertheim Δημόσιας Υγείας και Επιστήμης της Μακροζωίας του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια. «Είναι σύνηθες οι ηλικιωμένες γυναίκες στις ΗΠΑ να βάζουν βάρος αποκτώντας ΔΜΣ με εύρος από 25 έως 35. Τα ευρήματά μας υποστηρίζουν ότι η διατήρηση του σταθερού βάρους αποτελεί δείκτη μακροζωίας σε γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας» συμπλήρωσε ο Δρ Shadyab.

Οι ερευνητές εξηγούν ότι η ανεπιθύμητη απώλεια βάρους ενδεχομένως να υποκρύπτει κάποιο πρόβλημα υγείας, γι’ αυτό και δεν συσχετίζεται με τη μακροζωία. Σε καμιά περίπτωση ωστόσο δεν αντικρούουν τις συστάσεις των ειδικών για απώλεια βάρους σε περίπτωση παχυσαρκίας δεδομένου ότι η διατήρηση του ΔΜΣ εντός φυσιολογικού εύρους σχετίζεται με καλύτερη υγεία. Σημειώνουν μόνο ότι το καλύτερο «σενάριο» όλων είναι η διατήρηση ενός σταθερού βάρους εντός φυσιολογικού εύρους στη διάρκεια της ζωής.

Πηγή: ygeiamou.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Υπό οκταήμερη κράτηση και ο 28χρονος που συνελήφθη στη Λάρνακα

Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Υπό οκταήμερη κράτηση και ο 28χρονος που συνελήφθη στη Λάρνακα

Υπό οκταήμερη κράτηση τέθηκε και ο 28χρονος που συνελήφθη στη Λάρνακα, για την απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top