ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Βούληση να επανέλθουν στις επιβατικές οδικές μεταφορές εκφράζουν γυναίκες

Βούληση να επανέλθουν στις επιβατικές οδικές μεταφορές εκφράζουν γυναίκες

Την ικανοποίησή τους καθότι οι προσπάθειες όλων των εμπλεκομένων έφεραν αποτέλεσμα και ένας σημαντικός αριθμός γυναικών εξέφρασε τη βούληση να επανέλθει στον τομέα των επιβατικών οδικών μεταφορών, εκφράζουν, σε κοινή ανακοίνωση τους, το Γραφείο Επιτρόπου Ισότητας των Φύλων και η Αρχή Αδειών Κύπρου.

Σύμφωνα με την κοινή ανακοίνωση, την οποία μεταδίδει το ΓΤΠ, μετά από συναντήσεις, το Γραφείο Επιτρόπου Ισότητας των Φύλων και η Αρχή Αδειών προσδοκούν στη συνεργασία όλων των αρμόδιων φορέων, δημόσιων υπηρεσιών, ανάδοχων εταιρειών και δημοτικών αρχών για να ανταποκριθούν σε οποιαδήποτε διορθωτικά και βελτιωτικά μέτρα απαιτούνται για να ξεπεραστούν οποιαδήποτε κωλύματα, έτσι ώστε να καταστεί δυνατή η εργοδότηση περισσότερων γυναικών οδηγών.

Ο τομέας των επιβατικών οδικών μεταφορών έχει κομβική σημασία για τον σχεδιασμό της βιώσιμης κινητικότητας.

Σε αυτό το πλαίσιο, το Υπουργείο Μεταφορών επέκτεινε τον θεσμό του σχολικού λεωφορείου για τη σχολική χρονιά 2023-2024, με στόχο την κάλυψη μεγάλων αστικών περιοχών και διαχείρισης του κυκλοφοριακού.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που προέκυψαν ήταν η έλλειψη επαγγελματιών οδηγών λεωφορείων.

Σε έναν ανδροκρατούμενο επαγγελματικό χώρο παρατηρήθηκε ότι, παρά τον μεγάλο αριθμό γυναικών που κατέχουν επαγγελματική άδεια οδήγησης, ο αριθμός αυτών που απασχολούνται στις επιβατικές οδικές μεταφορές είναι ελάχιστος.

Σε μια προσπάθεια κάλυψης των άμεσων αναγκών σε επαγγελματίες οδηγούς αλλά και δημιουργίας των κατάλληλων έμφυλων συνθηκών που θα έχει ενδεχομένως αποτέλεσμα στη δραστηριοποίηση περισσότερων γυναικών στον εν λόγω τομέα, η Αρχή Αδειών και το Γραφείο Επίτροπου Ισότητας των Φύλων ανέλαβαν πρωτοβουλία, σε συνεργασία με τις γυναίκες επαγγελματίες οδηγούς, τους κοινωνικούς εταίρους, και συγκεκριμένα με τις συντεχνίες ΣΕΚ, ΠΕΟ, ΔΕΟΚ, με στόχο την καταγραφή και αντίληψη των συνθηκών εργασίας και διαφορετικών εμποδίων που προκύπτουν για τις γυναίκες οδηγούς και κατ’ επέκταση για όλους και όλες τους επαγγελματίες οδηγούς.

Κάποια από τα ζητήματα που προκύπτουν αφορούν την απουσία αξιοπρεπών χώρων υγιεινής και ανάπαυσης και την ανάγκη για διασφάλιση της σωματικής τους ασφάλειας στο λεωφορείο, όπως για παράδειγμα με την προσθήκη κουβουκλίου οδηγού ή προστατευτικής διαχωριστικής μεμβράνης.

Το Γραφείο Επίτροπου Ισότητας των Φύλων και η Αρχή Αδειών Κύπρου θα συνεχίσουν τις προσπάθειες για ένταξη, στο επάγγελμα, περισσότερων γυναικών.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:ΟΗΕ: Δεν προγραμματίστηκε ταξίδι της Ολγκίν στην Κύπρο

ΟΗΕ: Δεν προγραμματίστηκε ταξίδι της Ολγκίν στην Κύπρο

Δεν έχει προγραμματιστεί ταξίδι της Προσωπικής Απεσταλμένης του Γενικού Γραμματέα για το Κυπριακό Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ στην Κύπρο, δήλωσε την Παρασκευή ο Αναπληρωτής Εκπρόσωπος του ΓΓ, Φαρχάν Χακ κατά τη διάρκεια της Ενημέρωσης Τύπου στην έδρα του διεθνούς οργανισμού στη Νέα Υόρκη, ενώ στις 19 Ιουνίου είχε αναφερθεί σε προσεχές ταξίδι της κ. Ολγκίν.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top