ΔΙΕΘΝΗ

Ο Έλον Μασκ «εμπόδισε χτύπημα των Ουκρανών στον ρωσικό στόλο» επειδή φοβήθηκε πυρηνικά αντίποινα του Πούτιν

Ο Έλον Μασκ «εμπόδισε χτύπημα των Ουκρανών στον ρωσικό στόλο» επειδή φοβήθηκε πυρηνικά αντίποινα του Πούτιν

Στοιχεία για τη φερόμενη εμπλοκή του Έλον Μασκ στον πόλεμο στην Ουκρανία περιλαμβάνει μια νέα βιογραφία του μεγιστάνα της Τεχνολογίας που πρόκειται να κυκλοφορήσει σε λίγες μέρες.

Σύμφωνα με απόσπασμα του βιβλίου του Γουόλτερ Άιζακσον, που δημοσιεύει το αμερικανικό δίκτυο CNN, ο Μασκ έδωσε έντολη την περασμένη χρονιά να απενεργοποιηθεί το δίκτυο δορυφορικών επικοινωνιών Starlink στα ανοιχτά της ακτής της Κριμαίας για να αποτρέψει μια επίθεση ουκρανικών drone εναντίον ρωσικών πολεμικών πλοίων.

Όπως αναφέρει ο βιογράφος του ιδρυτή της SpaceX, το αποτέλεσμα της παρέμβασης του Μασκ ήταν να χαθεί η συνδεσιμότητα των υποβρύχιων drone του Κιέβου και να «ξεβραστούν με ασφάλεια στην ακτή».

Η αιτία πίσω από αυτήν την παρέμβαση του Μασκ, όπως εξηγεί ο Άιζακσον, ήταν ο φόβος του ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν θα «απαντούσε» με πυρηνικά όπλα σε μια ουκραβική επίθεση στην κατεχόμενη από τη Ρωσία χερσόνησο της Κριμαίας. Ο πάμπλουτος επιχειρηματίας φέρεται να είπε σε συνεργάτες του ότι η Ουκρανία «το παρατραβούσε» με τις απειλές της να επιφέρει στο Κρεμλίνο μια «στρατηγική ήττα».

Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα Guardian, αν και στο παρελθόν υπήρξαν αναφορές για απειλές του Μασκ να διακόψει τις επικοινωνίες μέσω Starlink σε διάφορες φάσεις της πολεμικής σύγκρουσης Ρωσίας-Ουκρανίας, αυτή είναι η πρώτη φορά που αποκαλύπτεται ενεργή εμπλοκή του μεγιστάνα εν μέσω μιας στρατιωτικής επιχείρησης.

Ο βιογράφος του Μασκ δεν προσδιορίζει την ημερομηνία κατά την οποία θα πραγματοποιούνταν η υποτιθέμενη επίθεση. Επισημαίνεται πάντως ότι ο Μασκ αναφερόταν σε αυτήν ως «μίνι Περλ Χάρμπορ» παρότι οι ουκρανικές δυνάμεις θα ενεργούσαν μέσα στα διεθνώς αναγνωρισμένα χωρικά τους ύδατα.

Υπενθυμίζεται ότι ο Μασκ, ιδρυτής της Tesla, της SpaceX και σημερινός ιδιοκτήτης του X (πρώην Twitter) είχε αρχικά συμφωνήσει να βοηθήσει με το δίκτυο Starlinκ το Κίεβο όταν οι ουκρανικές επικοινωνίες διακόπηκαν μετά την εισβολή των ρωσικών δυνάμεων στη χώρα. Στη συνέχεια όμως, άρχισε να έχει δεύτερες σκέψεις όταν το Κίεβο απώθησε με επιτυχία τις ρωσικές δυνάμεις και άρχισε να αντεπιτίθεται.

«Πώς μπλέχτηκα σε αυτόν πόλεμο;» ήταν το ρητορικό ερώτημα που διατύπωσε ο 52χρονος Μασκ σε συνέντευξή του με τον Άιζακσον. «Ο σκοπός της δημιουργίας του Starlinκ δεν ήταν να μπλέκεται σε πολέμους. Ήταν να επιτρέπει σε ανθρώπους να αράζουν και να βλέπουν Netflix, να κάνουν online μαθήματα και άλλες ειρηνικές δραστηριότητες, όχι να κάνουν επιθέσεις με drone», συμπλήρωσε ο μεγιστάνας.

Όπως αναφέρεται στο απόσπασμα του βιβλίου που δόθηκε στη δημοσιότητα, ο Μιχαίλο Φεντόροφ, τότε υπουργός Ψηφιακού Μετασχηματισμού της Ουκρανίας, φέρεται να ικέτεψε τον Μασκ να αποκαταστήσει τις επικοινωνίες μέσω Starlink, αλλά εκείνος αρνήθηκε λέγοντας ότι η Ουκρανία παρατραβούσε το σχοινί.

ΠΗΓΗ: Πρώτο Θέμα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Αυτά είναι τα επικίνδυνα έθιμα του Πάσχα – Πώς μπορούμε να προστατευθούμε; - Οι ενέργειες για πρόληψη από την Αστυνομία

Από πυρκαγιά σε πυρκαγιά έτρεχε η Πυροσβεστική - Το επιχειρησιακό πλάνο ενόψει καλοκαιριού

Έπιασε «λαυράκι» η ΥΚΑΝ - Συγκάτοικοι έκρυβαν ναρκωτικά μέσα στα δωμάτιά τους

Στις φλόγες οχήματα στο Τραχώνι – Καταστράφηκαν ολοσχερώς τα περισσότερα – Αποκλείστηκε η σκηνή

Γιώργος Θεοφάνους: «Έχω ξεκάθαρες μνήμες, ακόμα και τώρα όταν οδηγώ και ακούω βροντές, παρκάρω και κλείνω τα αυτιά μου»



Κυβερνητικός Εκπρόσωπος: Αναχώρησε χθες βράδυ για την Γάζα το πλοίο Jennifer

Κυβερνητικός Εκπρόσωπος: Αναχώρησε χθες βράδυ για την Γάζα το πλοίο Jennifer

Το πλοίο Jennifer αναχώρησε χθες βράδυ από το λιμάνι της Λάρνακας για την Γάζα, επιβεβαίωσε στο ΚΥΠΕ ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης διευκρινίζοντας ότι μεταφέρει ανθρωπιστική βοήθεια μόνο από τα ΗΑΕ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top