Στα €40 την MWh η τιμή του ευρωπαϊκού φυσικού αερίου

Στα €40 την MWh η τιμή του ευρωπαϊκού φυσικού αερίου

Σε ανοδική πορεία, επανήλθε η τιμή του βασικού ευρωπαϊκού φυσικού αερίου, TTF, ξεπερνώντας τα 40 ευρώ την Μεγαβατώρα εν μέσω ανησυχιών για την προσφορά, εν όψει του Χειμώνα και παρά το γεγονός ότι η πληρότητα των τερματικών στην Ευρώπη αγγίζει το 90%.

Συγκεκριμένα τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης (Οκτωβρίου) του φυσικού αερίου αναφοράς στην Ευρώπη, TTF, σημείωσαν την Παρασκευή αύξηση 2,7%, στα 40,17 ευρώ ανά μεγαβατώρα (MWh), ενώ κατέγραψαν υψηλό ημέρας στα 41,8 ευρώ την MWh, ανακάμπτοντας από τα 34 ευρώ που βρίσκονταν στο τέλος της περασμένης εβδομάδας.

Ενδεικτικό της ανησυχίας των επενδυτών για την προσφορά είναι και το γεγονός ότι τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του TTF που αφορούν το Νοέμβριο βρίσκονται στα 44,7 ευρώ την MWh, τον Δεκέμβριο στα 49 ευρώ την MWh και τον Ιανουάριο στα 50,7 ευρώ την MWh.

Πάντως στην συγκράτηση της αύξησης των τιμών συμβάλει η λήξη της απεργίας στις μεγάλες εγκαταστάσεις εξαγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στην Αυστραλία.

Ωστόσο, η ολλανδική κυβέρνηση ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι θα υλοποιήσει την απόφαση της για τερματισμό της παραγωγής φυσικού αερίου από το κοίτασμα Groningen από την 1η Οκτωβρίου, το οποίο βρίσκεται σε σεισμογενή περιοχή.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

 

Κυπριακό: Χριστοδουλίδης - Ερχιουρμάν: Η συνάντηση των χαμηλών προσδοκιών και το δύσκολο στοίχημα της επανεκκίνησης

Κυπριακό: Χριστοδουλίδης - Ερχιουρμάν: Η συνάντηση των χαμηλών προσδοκιών και το δύσκολο στοίχημα της επανεκκίνησης

Στη σκιά των χαμηλών προσδοκιών, αλλά με το βλέμμα στραμμένο στην επόμενη ημέρα του Κυπριακού, συναντώνται σήμερα στις 16:00 στη νεκρή ζώνη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης και ο κατοχικός ηγέτης Τουφάν Ερχιουρμάν. Πρόκειται για το πρώτο ουσιαστικό τετ α τετ των δύο ανδρών, μετά την πρόσφατη παρουσία του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες στην Κύπρο και ως εκ τούτου, η πολιτική σημασία της συνάντησης, είναι μεγαλύτερη από τα άμεσα αποτελέσματα, που σήμερα θεωρείται πιθανό να παραχθούν.

BEST OF TOTHEMAONLINE