Google Play Store Apple Store
World News Media Themasports lifenewscy
ΥΓΕΙΑ

Τα αντιβιοτικά βοηθούν ορισμένα βακτήρια να επιβιώσουν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα

Τα αντιβιοτικά βοηθούν ορισμένα βακτήρια να επιβιώσουν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα

Τα αντιβιοτικά βοηθούν ορισμένα βακτήρια να επιβιώσουν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, σύμφωνα με νέα μελέτη. Μέχρι τώρα πιστευόταν πως τα αντιβιοτικά σκοτώνουν τα βακτήρια ή σταματούν την ανάπτυξή τους. Ωστόσο, οι ερευνητές της νέας μελέτης, διαπίστωσαν ότι ορισμένα βακτήρια δεν αναπτύσσονταν στο εργαστήριο, μέχρι να τους χορηγηθεί θεραπεία με αντιβιοτικά.

Η αντοχή των βακτηρίων στα αντιβιοτικά αποτελεί ένα πρόβλημα στον τομέα της δημόσιας υγείας που αποκτά όλο και μεγαλύτερες διαστάσεις στην Ευρώπη.

«Η μελέτη μας ξεκίνησε όταν συνειδητοποιήσαμε ότι, παραδόξως, ορισμένα βακτηριακά στελέχη δεν αναπτύσσονταν στο εργαστήριο μέχρι να τους χορηγήσουμε αντιβιοτικά. Ως αποτέλεσμα, αυτή είναι η πρώτη απόδειξη ότι τα αντιβιοτικά μπορούν να προωθήσουν την επιβίωση των βακτηρίων», δήλωσε ο Ρόμπερτ Μπίαρντμορ, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Έξετερ στη Βρετανία και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης.

«Για να αντιμετωπίσουμε την αντοχή στα αντιβιοτικά παγκοσμίως, πρέπει να κατανοήσουμε πολύ περισσότερα για τον αντίκτυπο αυτών των φαρμάκων στην ισορροπία των βακτηριακών οικοσυστημάτων, όπως αυτά της μικροχλωρίδας του εντέρου ή των ποταμών που έχουν μολυνθεί από φάρμακα. Η έρευνά μας αποτελεί απόδειξη αθέατων παρενεργειών – απλώς δεν γνωρίζουμε πώς τα φάρμακα αυτά αλλάζουν την ισορροπία των βακτηριακών πληθυσμών», σημείωσε ο καθηγητής.

Οι ερευνητές εξέτασαν το βακτήριο E.coli σε εργαστηριακά πειράματα και διαπίστωσαν πως τα αντιβιοτικά που στοχεύουν τα ριβοσώματα – περίπλοκες κυτταρικές οντότητες που βοηθούν τα κύτταρα να κατασκευάσουν πρωτεΐνες από το DNA – επιβράδυναν τον ρυθμό ανάπτυξης των βακτηρίων.

«Πολλά αντιβιοτικά επιβραδύνουν την ανάπτυξη βακτηρίων, αλλά εμείς δείχνουμε ότι μπορούν επίσης να βοηθήσουν τα βακτήρια να ξεπεράσουν τις πιέσεις που προκαλούνται από την έλλειψη θρεπτικών συστατικών που διαφορετικά θα μπορούσαν να τα σκοτώσουν, βοηθώντας τα τελικά να επιβιώσουν», δήλωσε η Δρ. Έμιλι Γουντ, συγγραφέας της μελέτης.

Ωστόσο, η επιστημονική ομάδα διαπίστωσε πως τα αντιβιοτικά δεν σκότωναν τα βακτήρια, πράγμα που σημαίνει ότι επιβίωναν συνολικά για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

«Στα πειράματά μας, αυτό συμβαίνει επειδή τα αντιβιοτικά είναι αντιοξειδωτικά, που σημαίνει ότι βοηθούν τα κύτταρα να αντιμετωπίσουν ορισμένα από τα απόβλητα που παράγουν καθώς αναπτύσσονται», σημείωσε.

«Είναι σημαντικό ότι τα ανθεκτικά στα αντιβιοτικά βακτήρια που εξετάσαμε δεν είχαν τα ίδια οφέλη, οπότε στη μελέτη μας, η θεραπεία δεν προάγει την ανθεκτικότητα, κάτι που είναι ασυνήθιστο. Το επόμενο βήμα μας θα είναι να μετρήσουμε πώς αυτά τα ευρήματα μεταβάλλουν τη δυναμική των βακτηριακών κοινοτήτων πολλών ειδών», κατέληξε η ερευνήτρια.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Proceedings of the National Academy of Sciences» (PNAS).

 ΠΗΓΗ: ertnews.gr

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Επίσκεψη του ΠτΔ στην περιοχή «Οικία της Μαρίας» στον Αγιο Δομέτιο - Συζήτησε με κατοίκους και έλαβε ενημέρωση

Φυσικά χριστουγεννιάτικα δέντρα: Οι τιμές και τα είδη που προτιμούν οι Κύπριοι - Γιατί αξίζει να το προτιμήσεις από το τεχνητό - Δείτε εικόνες

Τμ.Μετεωρολογίας: Χαμηλές θερμοκρασίες - Τι περιλαμβάνει το καιρικό «μενού»

ΠαραTHEMA: Η έκπληξη απο τον Χατζηζαχαρία και το… ανακάτωμα του ππαλουζέ απο την Ευαγγέλου

Μας «απειλούν» τα κουνούπια και τον χειμώνα - Η θερμοκρασία «σταθμός», οι εστίες μόλυνσης και οι τρόποι προστασίας

Σάντος: Ανθρωπιστικό θέμα οι αγνοούμενοι, υπέρ Επιτροπής Αλήθειας - Όσα ανάφερε για το ΚυπριακόΠτΔ: Επισκέφθηκε το αμερικανικό πολεμικό «Mount Whitney» - «Οι σχέσεις μας βρίσκονται όσο ψηλά όσο ποτέ προηγουμένως»

ΠτΔ: Επισκέφθηκε το αμερικανικό πολεμικό «Mount Whitney» - «Οι σχέσεις μας βρίσκονται όσο ψηλά όσο ποτέ προηγουμένως»

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης επισκέφθηκε σήμερα το απόγευμα, πλοίο του 6ου αμερικανικού στόλου που βρίσκεται ελλιμενισμένο στη Λάρνακα.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top