ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Διευκρινίζει το ΥΠΑΝ: «Δεν υπάρχει πρόνοια για παραχώρηση αποκλειστικού σχολικού βοηθού/συνοδού»

Διευκρινίζει το ΥΠΑΝ: «Δεν υπάρχει πρόνοια για παραχώρηση αποκλειστικού σχολικού βοηθού/συνοδού»

Ανακοίνωση για την εξυπηρέτηση των αναγκών μαθητών με ειδικές ανάγκες από σχολικούς βοηθούς/συνοδούς εξέδωσε το Υπουργείο Παιδείας, μετά την είδηση εύρεσης συνοδού για τον μαθητή Λυκείου Μάριο, ο οποίος πάσχει, μεταξύ άλλων, από εγκεφαλική παράλυση τύπου σπαστική διπληγία.

Όπως αναφέρει το Υπουργείο Παιδείας στην ανακοίνωση του, με βάση την ισχύουσα νομοθεσία, δεν υπάρχει πρόνοια για παραχώρηση «αποκλειστικού» σχολικού βοηθού/συνοδού.

Αυτούσια η ανακοίνωση του ΥΠΑΝ:

Σε σχέση με αναφορές που αφορούν στην εξυπηρέτηση αναγκών μαθητών με ειδικές ανάγκες από σχολικούς βοηθούς/συνοδούς, το Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας (ΥΠΑΝ) διευκρινίζει τα ακόλουθα:

Αποτελεί πρωταρχική μέριμνα του ΥΠΑΝ και των καθ’ ύλην αρμόδιων Επαρχιακών Επιτροπών και της Κεντρικής Επιτροπής Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης, η ικανοποίηση των ιδιαίτερων αναγκών κάθε παιδιού που ενδέχεται να χρήζει εύλογων προσαρμογών. Οι όποιες αποφάσεις των Επιτροπών λαμβάνονται στη βάση τεκμηριωμένων αξιολογήσεων που πραγματοποιούνται από ομάδα ειδικών.

Η στήριξη/παροχή βοηθητικού προσωπικού (σχολικών βοηθών/συνοδών) βασίζεται σε συγκεκριμένα κριτήρια, τα οποία έχουν εγκριθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο, σύμφωνα με τα οποία οι σχολικοί βοηθοί/συνοδοί στηρίζουν παιδιά που δεν αυτομεριμνούνται και παρουσιάζουν σοβαρά προβλήματα ασφάλειας και επικοινωνίας. Οι σχολικοί βοηθοί/συνοδοί δεν ασκούν εκπαιδευτικά καθήκοντα και δύνανται να εξυπηρετούν τις ανάγκες ενός ή περισσότερων παιδιών. Με βάση την ισχύουσα νομοθεσία, δεν υπάρχει πρόνοια για παραχώρηση «αποκλειστικού» σχολικού βοηθού/συνοδού και ως εκ τούτου, λανθασμένα έχει εκληφθεί από μερίδα γονιών ότι κάθε παιδί με ειδικές ανάγκες θα πρέπει να έχει τον/την «αποκλειστικό/ή» του/της σχολικό/ή βοηθό/συνοδό.

Το ΥΠΑΝ, μέσα από τις διαδικασίες που ακολουθεί και τις αποφάσεις που λαμβάνει, στηρίζει καθημερινά χιλιάδες παιδιά με αναπηρίες. Νοείται ότι η επίλυση κάθε προβλήματος γίνεται στη βάση τεκμηριωμένων δεδομένων και δεν εξαρτάται από οποιεσδήποτε παρεμβάσεις.

Το ΥΠΑΝ αντιλαμβάνεται ότι στην όλη διαδικασία υπάρχουν προβλήματα και προκλήσεις. Ως εκ τούτου, έχει ήδη εξαγγείλει διάλογο εφ’ όλης της ύλης για τη βελτίωση της Ειδικής-Ενιαίας Εκπαίδευσης.

Καταληκτικά, επισημαίνεται ότι αναφορές που δημιουργούν λανθασμένες εντυπώσεις, δεν συμβάλλουν στην αποτελεσματική αντιμετώπιση των θεμάτων που πιθανόν να προκύψουν για κάθε παιδί και για κάθε σχολική μονάδα, ξεχωριστά.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Αύξηση στην απασχόληση Κυβέρνησης: Πού αποδίδεται; - Η αλλαγή και η σύγκριση με προηγούμενο μήνα

Λίστες αναμονής: «Δούλεψε» ο διαχωρισμός παραπεμπτικών; - Ο απολογισμός του πρώτου μήνα και οι «προτιμήσεις» των ασθενών

Ληστές επιτέθηκαν σε γυναίκα μέρα μεσημέρι στη Λεμεσό – Επέβαιναν σε μοτοσικλέτα και έκλεψαν τσάντα με μεγάλο χρηματικό ποσό

Συγκλονιστική μαρτυρία μάνας θύματος στα Τέμπη - «Το παιδί μου κάηκε ζωντανό στους 1400 βαθμούς»

Βουλή: Αποφάσισε την επέκταση της μείωσης στο φόρο κατανάλωσης στα καύσιμα - Μέχρι πότεΠτΔ για «Φωτοβολταϊκά για Όλους»: «Αυξημένο ενδιαφέρον 1220 αιτήσεις έχουν υποβληθεί μέχρι τις 6 το απόγευμα»

ΠτΔ για «Φωτοβολταϊκά για Όλους»: «Αυξημένο ενδιαφέρον 1220 αιτήσεις έχουν υποβληθεί μέχρι τις 6 το απόγευμα»

Με μια ανάρτηση του στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης αποκάλυψε το αυξημένο ενδιαφέρον πολιτών της Κύπρου για το Σχέδιο «Φωτοβολταϊκά για Όλους».

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top