ΝΟΜΙΚΟΣ ΤΟΥ ΔΙΑΒΟΛΟΥ

Θα σε ελεήσω και θα πεις κι ένα τραγούδι!

Θα σε ελεήσω και θα πεις κι ένα τραγούδι!

Διαβάζοντας την ιδιαίτερα σκληρή ανακοίνωση της Κυπριακής Συνομοσπονδίας Οργανώσεων Αναπήρων (ΚΥΣΟΑ) που πρακτικά ανοίγει δεύτερη κωλοτρυπίδα στην κρατική υποκρισία (και αναλγησία) που κρύβεται πίσω από τον φερετζέ του Ραδιομαραθωνίου (περισσότερα γι’ αυτό παρακάτω) θυμήθηκα μια άλλη “φιλεύσπλαχνη” αντιμετώπιση παιδιών με αναπηρίες από την προηγούμενη κυβέρνηση (περήφανο μέλος της οποίας ήταν ο σημερινός Πρόεδρος) και τον φωστήρα που έκαναν Υπουργό Παιδείας γιατί δεν τηρούσε τα προσόντα για τη θέση κλητήρα στην Πινδάρου.

Ήταν Μάιος του 2020. 12 ώρες πριν το άνοιγμα των σχολείων μετά το δίμηνο lockdown λόγω πανδημίας το Υπ. Παιδείας με έναν βρώμικο, ύπουλο και ακραιφνώς ρατσιστικό τρόπο απέκλεισε τα παιδιά με αναπηρίες από την επιστροφή τους στα θρανία βάζοντας τους γονείς να συγκεντρώσουν και να καταθέσουν εκ νέου όλα τα -ήδη κατατεθειμένα- έγγραφα σχετικά με την κατάσταση υγείας των παιδιών από τους γονείς σε “ειδική επιτροπή” που θα αποφασίσει εάν είναι ικανά(!) να παρακολουθήσουν όχι μόνο τα μαθήματα αλλά και τους κανόνες ατομικής προστασίας. Εύκολα αντιλαμβάνεστε ότι α) δεν υπήρχε χρόνος για να συμβεί αυτό χωρίς τα παιδιά να χάσουν μέρες από τα μαθήματα και β) αυτή η εξαιρετικά φαεινή ιδέα δεν προήλθε από σοβαρό σχεδιασμό, μελέτη της κατάστασης ή έστω σε συνεννόηση με την επιστημονική ομάδα (την οποία φυσικά και επικαλέστηκαν αλλά εκείνη τους διέψευσε πανηγυρικά). Συνέβη απλά γιατί τα παιδιά με αναπηρίες γλίστρησαν και πάλι από τη χαραμάδα. Και δεν ήταν φυσικά η πρώτη φορά και δεν ήταν η τελευταία.

Εύλογα αναρωτιέται κάποιος (δηλαδή όλοι εκτός από το Υπουργείο) γιατί στον αρχικό σχεδιασμό για επαναλειτουργία των σχολείων δεν υπήρχε ειδική μέριμνα τα παιδιά με αναπηρίες; Γιατί πολύ απλά τα παιδιά αυτά δεν είναι ουρανοκατέβατοι εξωγήινοι που εμφανίστηκαν ξαφνικά με στόχο να μολύνουν τον γήινο (διάβαζε “καθαρό”, “άριο”, “αρτιμελή” πληθυσμό) με κορονοϊό. Είναι κοντά στο νου και στην κρίση των γονέων ότι το παιδί με αναπνευστικά ή παρόμοια προβλήματα υγείας που το καθιστά ευάλωτο απέναντι στον ιό, δεν πάει σχολείο και παραμένει σπίτι, εκείνο με πρόβλημα συμπεριφοράς, στο φάσμα του αυτισμού ή με συναισθηματική ευαισθησία θα έχει από κοντά τον συνοδό που θα φροντίσει ώστε να μην παραβιάσει τους κανόνες υγιεινής (όπως προηγουμένως άλλωστε το εμπόδιζε απ’ το να αυτοτραυματιστεί ή το βοηθούσε στις σωματικές λειτουργίες) και τέλος τα παιδιά με κάποια σωματική αναπηρία που δεν έχουν πρόβλημα αντίληψης, απλά ισχύουν οι διευκολύνσεις που ίσχυαν από πάντα. Δηλαδή καμία διαφορά με την προ-καραντίνας εποχή. Τα παιδιά αυτά πήγαιναν κανονικά σχολείο, ήταν ενταγμένα σε ένα σύνολο με τα υπέρ και τα κατά του, κοινωνικοποιούνταν και μάθαιναν, πάντα με την ανάλογη υποστήριξη και φροντίδα. Τι είχε αλλάξει λοιπόν μέσα σε δύο εβδομάδες και ξαφνικά μετατράπηκαν σε πιθανές εστίες μόλυνσης και κατ’ επέκταση στόχοι ρατσιστικής συμπεριφοράς με το ναζιστικής έμπνευσης πρόσχημα του φόβου για το καλό του “υγειούς” συνόλου; Νομίζω εύκολα το μαντεύετε.

Η ανακοίνωση της ΚΥΣΟΑ αρκετά εύγλωττη, κοφτερή σαν ξυράφι και δυνατή σαν βαριοπούλα: «Σχεδιάζεται από την ίδια την κυβέρνηση και πωλείται μέσω της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης το φιλανθρωπικό προϊόν ραδιομαραθώνιος κόντρα στην αντίθετη άποψη όλων ανεξαιρέτως των οργανώσεων των ατόμων με αναπηρίες. Θεωρώντας τους ως άτομα χαμηλής αντίληψης και νοημοσύνης, αποφεύγουν να αναφέρονται σήμερα στα άτομα με αναπηρίες ανακοινώνοντας ότι η εκδήλωση γίνεται δήθεν για υποστήριξη των παιδιών με προβλήματα υγείας. Αυτό, όμως, δεν κρατάει για πολύ, δεδομένου ότι τις δυο μέρες του ραδιομαραθωνίου αποκαλύπτονται οι πραγματικές προθέσεις τους σε όλη τους την έκταση. Παρελαύνουν από τους ραδιοθαλάμους του ΡΙΚ κρατικοί αξιωματούχοι, οργανώσεις τρίτων που μιλούν για την αναπηρία και λαμβάνουν οικονομική βοήθεια μέσω του ραδιομαραθωνίου καθώς και ανυποψίαστοι πολίτες με αναπηρίες, που καλούνται να πουν ένα τραγούδι, ένα ποιηματάκι ή λίγα λόγια, όπως υπαγορεύεται σε αυτούς από τους αρμόδιους του ΡΙΚ και άλλους για να είναι μέσα στο κλίμα, με μοναδικό σκοπό την αύξηση των εισροών στα ταμεία τους».

Και ποιοι είστε εσείς ρε παιδιά που ξέρετε καλύτερα απ’ αυτούς που θέλουν να σας σώσουν; Πού ακούστηκε οι ευεργετηθέντες να σηκώνουν μπαϊράκι εναντίον των ευεργετών; Θέλετε να αρχίσουν εκείνα τα παπανδρεϊκά «ουδείς πιο αχάριστος του ευεργετηθέντος» κλπ; Με ποιο δικαίωμα στερείτε το δικαίωμα από διορισμένους, δημοσίους υπαλλήλους, κυβερνητικά στελέχη, σελέμπριτις και επιχειρηματίες να επιδείξουν τα φιλανθρωπικά τους αισθήματα μπροστά στις κάμερες; Γιατί σας ενοχλεί λίγη δημοσιότητα ως πενιχρό αντάλλαγμα για το μεγαλείο της ανιδιοτελούς προσφοράς; Και πού είναι το πρόβλημα ο Ραδιομαραθώνιος και η φιλανθρωπία να καλύπτουν την κρατική ανικανότητα; Δηλαδή όταν η τελευταία φαίνεται είναι καλύτερα; Πάρε τώρα τα λεφτά που σου προσφέρονται να νιώσουμε κι εμείς καλύτερα και βλέπουμε για ράμπες, δομές, συνοδούς, ίσες ευκαιρίες και άλλα τέτοια βαρετά, μη-δακρύβρεχτα και συνεπώς αντιεμπορικά.

Η ΚΥΣΟΑ συνεχίζει λέγοντας ότι «στις τεράστιες διαφημιστικές καταχωρήσεις και την οργιώδη προπαγάνδα με μοναδικό στόχο τη χωρίς στόχους και προγραμματισμό συλλογή χρημάτων για τα παιδιά, παραλείπουν να ενημερώσουν την κοινωνία ότι σε όλο τον προηγμένο πολιτισμένο κόσμο προϊόντα όπως ο ραδιομαραθώνιος έχουν εδώ και δεκαετίες καταργηθεί, διότι η φιλοσοφία του βρίσκεται σε πλήρη αντίθεση με την θεμελιώδη αρχή της ισοτιμίας δικαιωμάτων των ανθρώπων με αναπηρίες, όπως αυτή κατοχυρώνεται σε όλες τις Διεθνείς Συμβάσεις που κύρωσε η χώρα μας, που παραβιάζονται βάναυσα μέσω του ραδιομαραθωνίου. Κατά συνέπεια, το προϊόν Ραδιομαραθώνιος δεν προσβάλλει μόνο τα άτομα με αναπηρία ως ισότιμους πολίτες, φορείς δικαιωμάτων, εμπορευματοποιεί την αναπηρία και επενδύει σε λογικές κοινωνικού οίκτου και ελέους, αλλά εκθέτει κατά μείζονα λόγο και διεθνώς την Κύπρο ως μια σύγχρονη ευνομούμενη δημοκρατική πολιτεία και την Κυπριακή κοινωνία στο σύνολό της».

Τα έχουμε γράψει, τα έχουμε πει, τα έχουμε φωνάξει από αέρος, δημοσιογράφοι, φορείς, πολίτες, οι ίδιοι οι άμεσα ενδιαφερόμενοι, οι ανάπηροι: Τα άτομα με αναπηρίες (και όχι το εμετικά συγκαταβατικό “με ειδικές ικανότητες” λες και είναι οι X-Men) ΔΕΝ χρειάζονται ελεημοσύνη, οίκτο, λύπηση, ντάντεμα ή ετήσιες φιέστες και ούτε τα ζητούν. ΟΥΤΕ είναι αξεσουάρ για να γράφουν καλά στην κάμερα δίπλα απ’ τους επίσημους (που συνήθως τους αγνοούν τον υπόλοιπο χρόνο) ή να περιφέρονται σαν ατραξιόν σε τηλεμαραθώνιους για να κάνει την εισφορά του και να κοιμηθεί ήσυχος μέχρι και ο μαλάκας που παρκάρει συστηματικά στη θέση των αναπήρων. Θέλουν απλά πολιτεία, αρμόδιοι φορείς, θεσμοί και εμείς, οι συνάνθρωποί τους, να κάνουμε απλά τη δουλειά ή/και το καθήκον μας ώστε να έχουν απρόσκοπτη πρόσβαση σε ΟΛΑ όσα απολαμβάνουμε και θεωρούμε δεδομένα οι υπόλοιποι: από το δικαίωμα στη δημόσια εκπαίδευση με τρόπου που είναι υποχρεωμένο το κράτος να βρει, μέχρι την περίθαλψη, την εργασία, την ψυχαγωγία, τη διακίνηση (αυτοκίνητα πάνω σε πεζοδρόμια, μπλοκαρισμένες ράμπες διέλευσης, διάδρομοι τυφλών που καταλήγουν σε κολώνες ή παγκάκια) μέχρι την ενημέρωση.

Αλλά σε ποιους τα λέμε; Αν έδιναν ποτέ σημασία δεν θα αναγκαζόταν η Συνομοσπονδία να βγάλει μια ασυνήθιστα σκληρή -για τα συνήθως μετριοπαθή δεδομένα τους- ανακοίνωση που να τους ξεχέζει πατόκορφα. Αλλά ξέρετε ποιο είναι το χειρότερο; Ότι και πάλι θα τους αγνοήσουν και θα στηθούν χαμογελαστοί μπροστά τις κάμερες του ΡΙΚ να ζητούν τον οβολό μας για τους ανάπηρους επαίτες. Γιατί έτσι έχουν μάθει. Γιατί αυτό γίνεται αυτόματα εδώ και χρόνια. Γιατί η εναλλακτική είναι όραμα, στρατηγική, μακροχρόνιος σχεδιασμός και έξτρα κονδύλια και που να τρέχουμε τώρα.

Γιατί οι αυτόκλητοι σωτήρες ξέρουν καλύτερα, σωστά;

 

 

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Το αδιαχώρητο σε κρεοπωλεία και υπεραγορές για τα πασχαλινά ψώνια - Αναμένεται αύξηση της κίνησης - Διστακτικοί οι καταναλωτές λόγω ακρίβειας

Καύσιμα: Με αυτές τις τιμές θα βγάλουμε τις μέρες του Πάσχα - Δείτε τα φθηνότερα και τα ακριβότερα πρατήρια Παγκύπρια

Ξεσπά πατέρας στο «T»: Απέρριψαν κατ'οικον φροντίδα σε βρέφος με SMA και μηχανική υποστήριξη - «Κινδυνεύει το παιδί και ο ΟΚΥπΥ μας αγνοεί»

Ομάδα νεαρών επιτέθηκε σε αστυνομικούς με πέτρες και μολότοφ - Συνελήφθη 25χρονος με εκρηκτικά στην κατοχή του

Θανατηφόρο στα κατεχόμενα: Ο 79χρονος Φώτης Φωτίου το θύμα του τροχαίου - Πήρε εξιτήριο η σύζυγός του



Επιβεβαιώνει ο ΟΗΕ: Στην Κύπρο την Τρίτη η Ολγκίν - Βλέπει Χριστοδουλίδη και Τατάρ

Επιβεβαιώνει ο ΟΗΕ: Στην Κύπρο την Τρίτη η Ολγκίν - Βλέπει Χριστοδουλίδη και Τατάρ

«Η Προσωπική Απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα για την Κύπρο, Μαρία Άνχελα Ολγκίν, θα πραγματοποιήσει την τρίτη επίσκεψή της στην Κύπρο, στις 7 και θα παραμείνει έως τις 14 Μαΐου», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ, Στεφάν Ντουζαρίκ κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης Τύπου ξένων ανταποκριτών στην έδρα του διεθνούς οργανισμού, στη Νέα Υόρκη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top