ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Προκαλεί ξανά ο Τατάρ - «Τι θα επανενώσετε μετά από 60 χρόνια;»

Προκαλεί ξανά ο Τατάρ - «Τι θα επανενώσετε μετά από 60 χρόνια;»

«Τι θα επανενώσετε μετά από 60 χρόνια; Δεν έχει απομείνει κοινό στοιχείο που να ενώνει», ισχυρίστηκε ο Ερσίν Τατάρ υποστηρίζοντας ότι στην Κύπρο υπάρχουν δύο κράτη και η νέα πολιτική της τουρκικής πλευράς που εδράζεται σε αυτή τη βάση, είναι απαραίτητη. Το Κυπριακό, ανέφερε, δεν μπορεί να λυθεί στην βάση της ΔΔΟ και υποστήριξε ότι με την ένταξη της ΚΔ στην ΕΕ παρά το ότι οι Ε/κ είπαν όχι στο σχέδιο Ανάν, «έγινε το κραχ».

Σε συνέντευξή του σήμερα το πρωί σε διαδικτυακή εκπομπή της Κίπρις ποστασί ο Τ/κ ηγέτης υποστήριξε επίσης ότι «αν το Αζερμπαϊτζάν αναγνωρίσει την τδβκ, μπορεί να υπάρξουν απευθείας πτήσεις μεταξύ των δύο χωρών». Το Αζερμπαϊτζάν, πρόσθεσε, έσπασε την πίεση που δημιούργησε η Κυπριακή Δημοκρατία όσον αφορά τη δημιουργία επαφών τουρκόφωνων κρατών με το ψευδοκράτος και υποστήριξε ότι οι Ε/κ εναντιώνονται σε κάθε τι που θα φέρει ανάπτυξη στο ψευδοκράτος και τις σχέσεις τους με άλλες χώρες.

«Υπήρξε μια ανακούφιση μετά την πλήρη αναγνώριση του Καραμπάχ ως αζέρικου εδάφους. Το Αζερμπαϊτζάν μπόρεσε να έχει μια πιο επίσημη επαφή μαζί μας μετά από αυτή την ανακούφιση. Η Τουρκία είχε επίσης μεγάλη συμβολή. Ο Πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν, Ιλχάμ Αλίιεφ με δέχθηκε επίσης στο γραφείο του ως πρόεδρο της τδβκ. Αυτά είναι ο δρόμος προς την αναγνώριση. Τον προσκάλεσα στη χώρα», ισχυρίστηκε.

Μετά την ανάπτυξη των δεσμών με το Αζερμπαϊτζάν, υποστήριξε εκ νέου, «με την υποστήριξη της Τουρκίας, η διαδικασία αυτή θα μας οδηγήσει στην αναγνώριση. Σε περίπτωση αναγνώρισης, μπορούν να υπάρξουν απευθείας πτήσεις μεταξύ των δύο χωρών».

Καιρός για μια λύση δύο κρατών στην Κύπρο, είπε ο Τατάρ στον Λακρουά

Η λύση των δύο κρατών στην Παλαιστίνη θα ήταν η πιο αρμόζουσα και είναι καιρός να εξεταστεί η λύση των δύο κρατών και στην Κύπρο, δήλωσε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ μετά από την συνάντησή του με τον Βοηθό ΓΓ των ΗΕ, αρμόδιο για ειρηνευτικές επιχειρήσεις, Ζαν Πιέρ Λακρουά.

Όπως μεταδίδεται στα κατεχόμενα, μετά την συνάντηση μιας περίπου ώρας, ο Τ/κ ηγέτης είπε ότι συζήτησαν την κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας. Για το Κυπριακό, ανέφερε στον αξιωματούχο του ΟΗΕ ότι για να ξεκινήσει η επίσημη διαπραγματευτική διαδικασία πρέπει να γίνει αποδεκτή η κυριαρχική ισότητα και το ισότιμο διεθνές καθεστώς των Τ/κ, όπως το έθεσε στην συνάντηση της Γενεύης (τον Απρίλιο του 2021).

Ο κ. Τατάρ είπε ότι κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο κ. Λακρουά σημείωσε ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ θα συνεχίσει την αναζήτηση τρόπων επανέναρξης των συνομιλιών, προσθέτοντας ότι κατανοεί ξεκάθαρα τη θέση της τουρκικής πλευράς, σύμφωνα με τον Τ/κ ηγέτη. Συζήτησαν, συνέχισε ο κ. Τατάρ, και το θέμα της Πύλας όπου εξέφρασε γι ακόμη μια φορά την θέση της τ/κ πλευράς, λέγοντας ότι τα ΗΕ πρέπει να διατηρήσουν την αρχή της ουδετερότητας.

Ορισμένες εξελίξεις, πρόσθεσε, μπορούν να συμβούν στην περιοχή της Πύλας μετά την ολοκλήρωση του δρόμου Άρσους – Πύλας και με την έγκριση και των δύο πλευρών. Έχουν ξεκινήσει είπε εργασίες (από ε/κ πλευράς) σε κάποιες περιοχές που χρησιμοποιούν οι Τουρκοκύπριοι και αυτό μεταφέρθηκε στον ΟΗΕ και εκφράστηκε η δυσφορία της τ/κ πλευράς για τις εξελίξεις στν περιοχή Πλάτη της Πύλας. «Μια τέτοια κατάσταση δεν μπορεί ποτέ να γίνει αποδεκτή», είπε.

Ο κ. Τατάρ παρέπεμψε και στην διάσκεψη Τύπου που έκανε νωρίτερα ο «υπεξ» Ταχσίν Ερτουγρούλογλου για το θέμα σημειώνοντας ότι ο δρόμος, που έχει χαρακτηρισθεί και ως «banana road», θα ολοκληρωθεί. Ο Ερσίν Τατάρ ζήτησε κι αυτός, όπως νωρίτερα ο κ. Ερτουγρούλογλου, εάν υπάρχουν δραστηριότητες σε περιοχές που εκμεταλλεύονται οι Τ/κ «να σταματήσουν άμεσα».

Ο ΟΗΕ, είπε, συνεχίζει την παρουσία του στο νησί με συμφωνία με την ΚΔ. Υποστήριξε ότι «τώρα υπάρχουν δύο κράτη στην Κύπρο και εάν ο ΟΗΕ θέλει να συνεχίσει τις δραστηριότητές του στη βόρεια Κύπρο, θα πρέπει να υπογράψουν συμφωνία μαζί μας. Η προσέγγισή τους σε αυτό το θέμα ήταν θετική».

Σχετικά με το ποιος θα είναι ο διοικητής της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, ο κ. Τατάρ δήλωσε ότι μετέφερε στον κ. Λακρουά «την ευαισθησία τους πως θα πρέπει να ληφθεί η έγκριση και από τις δύο πλευρές γι’ αυτό το ζήτημα». Μοιράστηκε, συνέχισε, με τον αξιωματούχο του ΟΗΕ και την άποψή του ότι για την ενδυνάμωση των Τεχνικών Επιτροπών θα πρέπει να περιληφθούν και «κρατικές δομές».

Όσον αφορά το θέμα του διορισμού Ειδικού Απεσταλμένου, ο κ. Τατάρ ανέφερε ότι η τ/κ πλευρά διατηρεί την θέση που έχει εδώ και δύο χρόνια.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: «Στόχος μου είναι να καταστεί επιτέλους η Κύπρος ένα κανονικό κράτος»

Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: «Στόχος μου είναι να καταστεί επιτέλους η Κύπρος ένα κανονικό κράτος»

Στόχος μου είναι να καταστεί επιτέλους η Κύπρος ένα κανονικό, λειτουργικό κράτος, θέτοντας τις βάσεις για ειρηνική συνύπαρξη και αλληλοκατανόηση, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, το βράδυ της Τετάρτης, κατά τη διάρκεια της δεξίωσης που παρέθεσε ο Ύπατος Αρμοστής του Ηνωμένου Βασιλείου στην Κύπρο, Ιρφάν Σιντίκ, με την ευκαιρία των γενεθλίων του Βασιλιά Καρόλου Γ'.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top