ΔΙΕΘΝΗ

Πώς μια φωτογραφική μηχανή μιας χρήσης βοηθά τους άστεγους της Ευρώπης

Πώς μια φωτογραφική μηχανή μιας χρήσης βοηθά τους άστεγους της Ευρώπης

Μια φωτογραφική μηχανή μίας χρήσης έδωσε στον Ντάνιελ Σκούπιο μια φωνή καθώς κρατούσε το μυαλό του μακριά από τα ναρκωτικά και το αλκοόλ και έχτιζε μια νέα ζωή.

Σκεπάζοντας ένα τραπέζι καλυμμένο με αναλογικές φωτογραφίες, ο 27χρονος διάλεξε μια από τις κορυφαίες στιγμές του έργου που αποτύπωσε την Κεντρική Ευρώπη μέσα από τα μάτια των αστέγων.

Η φωτογραφία έδειχνε τον ξάδερφό του με τα χέρια απλωμένα, να χαμογελά στον ήλιο.

«Στεκόταν πάνω σε έναν σωρό άμμο και του ζήτησα να ποζάρει για μια φωτογραφία με φόντο τον ουρανό», δήλωσε στο AFP ο Σκούπιο, μιλώντας μέσα από τα σπασμένα δόντια που επισφραγίζουν τα χρόνια σκληρής ζωής του.

«Είναι ασπρόμαυρη, αλλά εξακολουθεί να δείχνει μια στιγμή χαράς, ελευθερίας».

Ο Σκούπιο συμμετείχε στο “Picture it!” , μια κεντροευρωπαϊκή πρωτοβουλία που μοίρασε φωτογραφικές μηχανές μιας χρήσης σε δεκάδες άστεγους στην Πολωνία, την Τσεχική Δημοκρατία, την Ουγγαρία και τη Σλοβακία.

Απαθανάτισαν τα πάντα, από κοινά γεύματα και παιχνιδιάρικα κατοικίδια μέχρι αντανακλάσεις σε λακκούβες.

Η φωτογραφία του Σκούπιο αποτελεί μέρος μιας έκθεσης στη Βουδαπέστη έως τις 27 Νοεμβρίου, με στόχο να αλλάξει η αντίληψη για τους άστεγους.

Σε κάθε άτομο δόθηκαν μία ή δύο φωτογραφικές μηχανές μίας χρήσης και περίπου τρεις εβδομάδες για να τραβήξει φωτογραφίες.

«Δεν ακούγεται ούτε φαίνεται»

Ο Σκούπιο ήταν ένας από τους πιο πρόθυμους να τραβήξει φωτογραφίες, ενώ το φιλμ του τελείωσε μέσα σε λίγες ημέρες.

Στις χειρότερες στιγμές του, ο Σκούπιο έπινε βότκα, έπαιρνε ναρκωτικά, έκανε καβγάδες και κοιμόταν στο ύπαιθρο.

Τώρα που είναι νηφάλιος εδώ και έξι χρόνια, φροντίζει μια αδέσποτη γάτα, σπουδάζει για το απολυτήριο λυκείου και περιμένει να μετακομίσει σε κοινωνική κατοικία, δήλωσε ότι προγράμματα όπως το “Picture It!” αποτέλεσαν σημαντική ώθηση για την εκστρατεία του για τη μεταρρύθμιση.

«Είμαι πραγματικά περήφανος για τον εαυτό μου που τα καταφέρνω. Που ψάχνω αυτούς τους τρόπους για να περνάω τον χρόνο μου, ώστε να μην μου μπαίνουν χαζές ιδέες», δήλωσε ο Σκούπιο.

«Είμαι η ζωντανή απόδειξη ότι μπορείς να βγάλεις τον εαυτό σου από τα πάντα. Μπορείς να εγκαταλείψεις οποιαδήποτε ουσία και να ξεκινήσεις τη ζωή σου από την αρχή».

Ο στόχος της πρωτοβουλίας για τις φωτογραφίες ήταν να μειωθούν οι προκαταλήψεις κατά των αστέγων – να αναδειχθούν τα θετικά που τείνουν να είναι αόρατα για τους άλλους.

«Τις περισσότερες φορές αυτοί οι άνθρωποι δεν ακούγονται ή δεν φαίνονται ή ακόμη και όταν φαίνονται είναι υπό πολύ αρνητικό πρίσμα», δήλωσε στο AFP η συντονίστρια του προγράμματος Νόρα Μπάγκντι.

«Επίσης, με βάση τις φωτογραφίες, μπορούμε να ρίξουμε μια ματιά στην ιδιωτική τους ζωή, η οποία είναι γεμάτη χρώμα, αγάπη και ταξίδια στην πόλη».

Με επικεφαλής το Ίδρυμα Menhely, ένα ουγγρικό μη κερδοσκοπικό ίδρυμα για τη βοήθεια των αστέγων, το έργο υποστηρίχθηκε από το Διεθνές Ταμείο του Βίσεγκραντ.

Πηγή: AFP/ertnews

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Αυτά είναι τα επικίνδυνα έθιμα του Πάσχα – Πώς μπορούμε να προστατευθούμε; - Οι ενέργειες για πρόληψη από την Αστυνομία

Από πυρκαγιά σε πυρκαγιά έτρεχε η Πυροσβεστική - Το επιχειρησιακό πλάνο ενόψει καλοκαιριού

Έπιασε «λαυράκι» η ΥΚΑΝ - Συγκάτοικοι έκρυβαν ναρκωτικά μέσα στα δωμάτιά τους

Απάτη στη Λεμεσό: Παρίστανε τον συνεργάτη ιδιοκτητών διαμερισμάτων - Χειροπέδες σε 34χρονο

Στιγμές τρόμου για 23χρονη: Αδέλφια την απείλησαν, την απήγαγαν και την τραυμάτισαν με μαχαίρι – Πρώην συμβίος της ο ένας

Eurovision 2024: Η Silia Kapsis έκανε την πρώτη της πρόβα με το «Liar»



Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Μπαράζ συλλήψεων – Χειροπέδες σε ακόμη ένα πρόσωπο – Εννέα το σύνολο

Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Μπαράζ συλλήψεων – Χειροπέδες σε ακόμη ένα πρόσωπο – Εννέα το σύνολο

Στη σύλληψη ακόμη ενός προσώπου προχώρησε η Αστυνομία, αναφορικά με την απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη, ανεβάζοντας το σύνολο των προσώπων στα εννέα.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top