ΔΙΕΘΝΗ

Γάζα: Σφοδρή κλιμάκωση του πολέμου – Ισραηλινό σφυροκόπημα σε βορρά και νότο

Γάζα: Σφοδρή κλιμάκωση του πολέμου – Ισραηλινό σφυροκόπημα σε βορρά και νότο

Κλιμακώνει τον πόλεμο το Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας με επέκταση των χερσαίων επιχειρήσεων του πλέον και στο νότο. Ο ισραηλινός στρατός, σκιαγράφησε τις μάχες ως εξίσου «σθεναρές και διεξοδικές» όπως και στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας, με Παλαιστίνιους αξιωματούχους να κάνουν λόγο για 700 νεκρούς μέσα σε μόλις ένα 24ωρο, τον βαρύτερο ημερήσιο απολογισμό από την έναρξη των ισραηλινών αντιποίνων στις 7 Οκτωβρίου.

Στο μεταξύ, το Ιράν προειδοποίησε για «επέκταση του πολέμου» εάν το Ισραήλ δεν σταματήσει τους ανελέητους βομβαρδισμούς, ενώ ανησυχία προκαλεί το ότι οι Χούθι της Υεμένης έβαλαν στο στόχαστρο φορτηγά πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα, ισραηλινά όπως τα χαρακτήρισαν, κάτι που διέψευσαν οι Ισραηλινοί.

«Μάχες πρόσωπο με πρόσωπο»

Εκπρόσωπος των IDF (Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις) ανέφερε ότι το Ισραήλ «συνεχίζει να επεκτείνει την επίγεια εισβολή» σε όλη τη Γάζα, και με στρατεύματα που «διεξάγουν μάχες πρόσωπο με πρόσωπο με τρομοκράτες».

Διαβάστε επίσης Ισραηλινός στρατός: Εξοντώθηκε ο διοικητής του τάγματος Σάτι της Χαμάς (video)

Μετά τη λήξη της εβδομαδιαίας εκεχειρίας την Παρασκευή, το Ισραήλ έδωσε το σήμα για την επανέναρξη μια μεγάλης κλίμακας επιθέσεων με βομβαρδισμούς, την οποία οι κάτοικοι της δεύτερη μεγαλύτερης πόλης της Γάζας, της Χαν Γιουνίς περιέγραψαν ως τη σφοδρότερη μέχρι σήμερα.

Κατά την επταήμερη εκεχειρία η Χαμάς απελευθέρωσε 110 ομήρους που κρατούνταν στη Γάζα με αντάλλαγμα την απελευθέρωση 240 Παλαιστινίων από τις ισραηλινές φυλακές και προειδοποίησε ότι κανένας όμηρος δεν θα ελευθερωθεί εάν δεν υπάρξει κατάπαυση του πυρός.

Βομβαρδισμοί από τη Τζαμπάλια στο βορρά μέχρι τη Χαν Γιουνίς και τη Ράφα στο νότο – «Καμία ασφάλεια, ούτε σε νοσοκομείο»

Τόσο η πόλη όσο και η ευρύτερη περιοχή στο νότο έγιναν στόχος, αλλά και περιοχές στο βορρά, όπως η Τζαμπάλια. Το πρωί της Κυριακής, ο ισραηλινός στρατός εξέδωσε εντολές εκκένωσης για αρκετές συνοικίες της Χαν Γιουνίς, προτρέποντας τους κατοίκους να φύγουν αμέσως, καθώς οι ισραηλινές αρχές πιστεύουν ότι μέλη της ηγεσίας της Χαμάς κρύβονται στην πόλη, ανάμεσα στους εκατοντάδες χιλιάδες αμάχους που έχουν καταφύγει εκεί αναζητώντας ασφάλεια από τις μάχες στο βορρά, ακολουθώντας μάλιστα τις εντολές των Ισραηλινών στα πρώτα στάδια του πολέμου. Κοντά το 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους.

Αξιωματούχος της Unicef, ο Τζέιμς Έλντερ μιλώντας στο BBC περιέγραψε κατάσταση πανικού και σκηνικό εμπόλεμης ζώνης στο νοσοκομείο Νάσερ της Χαν Γιουνίς.

Είπε ότι άκουγε συνεχώς μεγάλες εκρήξεις κοντά στο νοσοκομείο και ότι έφταναν παιδιά με κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις, τρομερά εγκαύματα, πληγές και σπασμένα οστά από θραύσματα.

«Είναι ένα νοσοκομείο στο οποίο πηγαίνω τακτικά και τα παιδιά με γνωρίζουν, όπως και οι οικογένειες. Αυτοί οι ίδιοι άνθρωποι με πιάνουν από το χέρι και μου λένε ‘σας παρακαλώ πάρτε μας κάπου να είμαστε ασφαλείς. Πού είναι ασφαλές;..Δυστυχώς κάνουν μια ερώτηση στην οποία η μόνη απάντηση είναι ότι δεν υπάρχει πουθενά μέρος ασφαλές. Και αυτό περιλαμβάνει, όπως γνωρίζουν, και το ίδιο το νοσοκομείο», είπε.

Εκπρόσωπος της Παλαιστινιακής Πολιτικής Άμυνας δήλωσε στο Al Jazeera ότι οι συνθήκες σε όλη τη Γάζα είναι «πέρα από κάθε όριο», λέγοντας ότι οι διασώστες δεν διαθέτουν τα μέσα για να φτάσουν σε όλα τα θύματα των ισραηλινών βομβαρδισμών.

«Υπάρχουν δεκάδες άμαχοι που σκοτώνονται σε κάθε αεροπορική επιδρομή. Εκατοντάδες τραυματίζονται επίσης», δήλωσε ο Μαχμούντ Μπασάλ.

Σύμβουλος του πρωθυπουργού του Ισραήλ Μπενιαμιν Νετανιάχου δήλωσε χθες ότι το Ισραήλ καταβάλλει τη «μέγιστη προσπάθεια» για να αποφύγει τους σκοτωμούς αμάχων.

Το υπουργείο Υγείας της Χαμάς στη Γάζα ανέφερε ότι ο συνολικός φόρος αίματος από την έναρξη του πολέμου έχει ξεπεράσει τους 15.500 νεκρούς, στην πλειοψηφία τους άμαχοι.

ΠΗΓΗ: ertnews.gr

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Συμπλοκή έξω από Σωματείο: Σύλληψη τριών αλλοδαπών προσώπων - Τι συνέβη

Βεγγαλικά σε περίπτερα: Ποια δικαιούνται να διατίθενται - Μπορούν να πωλούνται σε ανήλικους;

«Ω γλυκύ μου… κρέας»: Έρχεται νέα αύξηση στο χοιρινό – Στα ύψη το αρνί - Τρέχουν να προλάβουν την αργία της Πρωτομαγιάς οι καταναλωτές

Survivor 2024: Το... πολεμικό κλίμα και ο δεύτερος μονομάχος - Δείτε βίντεο

Τέσσερις συλλήψεις για ναρκωτικά - Βρήκαν σακουλάκια με κάνναβη και άλλες ουσίες στις οικίες τους

Ελένη Φουρέιρα: Καίει καρδιές με το σέξι βίντεο στο Instagram



ΔΗΣΥ: Νούμερο ένα προτεραιότητα η συσπείρωση του κόμματος - Έκλεισε το κεφάλαιο για τις διαγραφές

ΔΗΣΥ: Νούμερο ένα προτεραιότητα η συσπείρωση του κόμματος - Έκλεισε το κεφάλαιο για τις διαγραφές

Με πρωταρχικό στόχο την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συσπείρωση του κόμματος, ο ΔΗΣΥ βάζει πλώρη για τις Ευρωεκλογές με στόχο την πρωτιά.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top