ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Υπέρ της απόφασης για Ουκρανία ο ΠτΔ - Προβληματίζεται για «αρνητικό προηγούμενο»

Υπέρ της απόφασης για Ουκρανία ο ΠτΔ - Προβληματίζεται για «αρνητικό προηγούμενο»

Προβληματισμό για το ενδεχόμενο να δημιουργηθεί ένα «αρνητικό προηγούμενο» όσον αφορά τη λήψη αποφάσεων στην ΕΕ, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, κατά την άφιξή του για τις δεύτερη ημέρα των εργασιών της Συνόδου Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες, σχολιάζοντας την απόφαση για άνοιγμα ενταξιακών διαπραγματεύσεων για την Ουκρανία εν τη απουσία του Ούγγρου πρωθυπουργού.

Ο κ. Χριστοδουλίδης, τόνισε, παράλληλα ότι η Κύπρος, όπως και οι άλλες χώρες, συμφωνεί απόλυτα και «χωρίς καμία υποσημείωση» με την απόφαση για το άνοιγμα ενταξιακών με την Ουκρανία.

Αναφέρθηκε επίσης ξανά στην ανάγκη να υπάρξουν ουσιαστική συζήτηση και συμπεράσματα για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή, καθώς «οποιοδήποτε άλλο αποτέλεσμα θα είναι αποτυχία για την Ευρωπαϊκή Ένωση».

«Δεν μπορεί να διεξάγεται ένας πόλεμος στη γειτονιά μας, μια ανθρωπιστική κρίση, και ως Ευρωπαϊκή Ένωση να μην μπορούμε να καταλήξουμε σε μια κοινή προσέγγιση», είπε.

Εξέφρασε μάλιστα την ελπίδα «να μη δούμε φαινόμενα που είδαμε χθες» και στην συζήτηση της Παρασκευής για τη Μέση Ανατολή.

Αναφορικά με την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με Ουκρανία και Μολδαβία, καθώς και για τη διεύρυνση, ο κ. Χριστοδουλίδης χαιρέτισε την απόφαση, προσθέτοντας ότι την ίδια στιγμή θέλει να εκφράσει προβληματισμό  για «τον τρόπο λήψης της συγκεκριμένης απόφασης», αφού, όπως είπε θεωρεί "ότι δημιουργείται ένα αρνητικό προηγούμενο».

«Η επιτυχία της Ευρωπαϊκής Ένωσης όλα αυτά τα χρόνια ήταν η λήψη αποφάσεων μέσα από μια διαδικασία, μέσα από έναν διάλογο που καταλήγαμε στο τέλος και τα 27 κράτη μέλη, όλα τα κράτη μέλη, σε μια κοινή προσέγγιση», τόνισε, εκτιμώντας πως δημιουργείται ένα αρνητικό προηγούμενο «το οποίο θα βρούμε μπροστά μας σε επόμενες συζητήσεις».

Σε σχέση με τη συζήτηση για την αναθεώρηση του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημείωσε ότι «ο διάλογος θα συνεχισθεί και τον Ιανουάριο για να δούμε αν μπορούμε και οι 27 να καταλήξουμε σε μια κοινή προσέγγιση».

Υπογράμμισε ξανά ότι «αποφάσεις οι οποίες λαμβάνονται χωρίς και τα 27 κράτη μέλη να είναι εκεί, να συμμετέχουν, να υιοθετούν την απόφαση, θεωρώ ότι δημιουργούν ένα πολύ λανθασμένο προηγούμενο, κάτι το οποίο επηρεάζει και ένα από τα ισχυρότερα χαρακτηριστικά της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Κληθείς να σχολιάσει πώς αποφεύγονται στο μέλλον τέτοια περιστατικά κατάχρησης της ανάγκης ομοφωνίας και του δικαιώματος βέτο, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι «πρέπει να γίνεται σαφώς περισσότερη προετοιμασία πριν από τα Συμβούλια».

«Σίγουρα δεν πρέπει να αφήνονται τα θέματα να φτάνουν στο παρά ένα των αποφάσεων και να δημιουργούνται τέτοια δεδομένα», τόνισε, υπενθυμίζοντας ότι το ισχυρότερο χαρακτηριστικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι «η σύνθεση απόψεων όλων των κρατών μελών».

Τόνισε εξάλλου ότι σε σχέση με τη διεύρυνση «η Κυπριακή Δημοκρατία ήταν ένα από τα κράτη μέλη που συμφωνεί χωρίς καμία υποσημείωση, χωρίς κανένα αστερίσκο, με την απόφαση που λήφθηκε».

Σε δηλώσεις στα αγγλικά για το θέμα του πολέμου Ισραήλ - Χαμάς, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημείωσε πως «ως κάποιος που έρχεται από την περιοχή», καθώς η Κύπρος είναι το πλησιέστερο κράτος μέλος της ΕΕ, με «εξαιρετικές σχέσεις με όλες τις γειτονικές χώρες» θα επιμείνει ειδικά κατά τη διάρκεια της Συνόδου στην ανάγκη να υπάρξουν συμπεράσματα.

«Αλλιώς ως ΕΕ στέλνουμε ένα πολύ λανθασμένο μήνυμα, όχι μόνο στην περιοχή αλλά επίσης για τον γεωοπολιτικό ρόλο που φιλοδοξούμε να παίξουμε ως ΕΕ», τόνισε.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Μεγάλο Σάββατο: Το τέλος των Παθών – Τα μεσάνυχτα η Ανάσταση του Κυρίου

Άγιος Φως: Θαύμα ή τελετή - Θεολόγος εξηγεί στο «Τ»

Σε «έξαρση» ο παρβοϊός πανευρωπαϊκά: Πρέπει να ανησυχούμε; Τι είναι και ποια τα συμπτώματα - Απαντά στο «Τ» ο Δρ. Καραγιάννης

Ήρθε Πάσχα, κατεβαίνω… χωριό – Ψήνουν σούβλες και παίζουν παραδοσιακά παιχνίδια – Δείτε εκδηλώσεις σε όλη την Κύπρο

Η σκηνή της Ανάστασης του «Ιησού από τη Ναζαρέτ» που κόπηκε στο μοντάζ - Η εξήγηση του Φράνκο Τζεφιρέλι - Δείτε βίντεο

Φειδίας Παναγιώτου: Το βίντεο με τον ιερέα πατέρα του να φέρνει το μήνυμα της Πρώτης Ανάστασης – Το στοίχημα για το «εκατοστάρι»



Πασχαλινό μήνυμα ΠτΔ: «Είναι η ώρα της προσωπικής ενδοσκόπησης» - Δείτε βίντεο

Πασχαλινό μήνυμα ΠτΔ: «Είναι η ώρα της προσωπικής ενδοσκόπησης» - Δείτε βίντεο

Τις ευχές του σε όλους τους πολίτες ενόψει της Ανάστασης και του Πάσχα έδωσε σε τηλεοπτικό πασχαλινό μήνυμα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top