ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Γεμίσαμε… γύπες - Έφτασε νέα «φουρνιά» από την Ισπανία

Γεμίσαμε… γύπες - Έφτασε νέα «φουρνιά» από την Ισπανία

Αφίχθηκαν αεροπορικώς την περασμένη εβδομάδα ακόμη 15 γύπες από την Ισπανία, στο πλαίσιο του προγράμματος «Ζωή με τους Γύπες», με σκοπό τη διάσωση του απειλούμενου Πυρόχρου Γύπα Gyps fulvus.

Σε κοινή ανακοίνωσή τους το BirdLife Cyprus, η Υπηρεσία Θήρας και Πανίδας, το Vulture Conservation Foundation και το Terra Cypria αναφέρουν ότι συνολικά, στο πλαίσιο του προγράμματος, έχουν μεταφερθεί στην Κύπρο 44 γύπες, 29 από τους οποίους έχουν ήδη απελευθερωθεί στην κυπριακή ύπαιθρο.

Όπως σημειώνουν οι 15 γύπες μεταφέρθηκαν σε ειδικό κλωβό εγκλιματισμού της Υπηρεσίας Θήρας και Πανίδας στην επαρχία Λεμεσού, όπου θα παραμείνουν για διάστημα έξι μηνών, τουλάχιστον.

Όπως και με τους προηγούμενους γύπες που απελευθερώθηκαν, στα πουλιά θα τοποθετηθούν δορυφορικοί πομποί για την παρακολούθηση των κινήσεων τους, καθώς και για την έγκαιρη παρέμβαση διάσωσής τους σε περίπτωση που κάποιο πουλί αντιμετωπίζει κάποιο πρόβλημα, αναφέρεται στη ανακοίνωση.

Σημειώνεται πως η εισαγωγή των Γυπών έγινε από την Ισπανία, καθώς η χώρα φιλοξενεί το 90-95% των γυπών της Ευρώπης, με τον πληθυσμό του Πυρόχρου Γύπα να αριθμεί 30.000 ζευγάρια.

Τα πουλιά που επιλέχθηκαν για μεταφορά στην Κύπρο ήταν νεαρά, που εκκολάφθηκαν στην Ισπανία και τα οποία κατέληξαν στο νοσοκομείο άγριας ζωής AMUS εξαιτίας κάποιου τραυματισμού ή αδυναμίας.

Αφού έλαβαν περίθαλψη και ανάρρωσαν πλήρως, επιλέγηκαν για το πρόγραμμα ενίσχυσης του πληθυσμού της Κύπρου με τη στήριξη του Vulture Conservation Foundation, οι οποίοι οργάνωσαν τη διαδικασία της μεταφοράς των πουλιών και μοιράστηκαν την εμπειρογνωμοσύνη τους σχετικά με την εισαγωγή πουλιών για σκοπούς ενίσχυσης του τοπικού πληθυσμού.

Η εισαγωγή πουλιών από άλλες περιοχές, με σκοπό την ενδυνάμωση και διατήρηση πληθυσμών απειλούμενων ειδών, είναι μια διαδεδομένη πρακτική σε όλο τον κόσμο.

Όπως εξηγούν το BirdLife Cyprus, η Υπηρεσία Θήρας και Πανίδας, το Vulture Conservation Foundation και το Terra Cypria λόγω του εξαιρετικά μικρού αριθμού γυπών, που έχει πλέον η Κύπρος, του αργού ρυθμού αναπαραγωγής του είδους και των συχνών δηλητηριάσεων από φόλες, ο πληθυσμός του Γύπα στην Κύπρο δεν μπορεί να ανακάμψει χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση. Μάλιστα, βάσει μελέτης που εκπόνησε το Vulture Conservation Foundation, προβλέπεται ότι ο κυπριακός πληθυσμός θα εξαφανιστεί μέσα στα επόμενα 15 χρόνια, αν η συχνότητα δηλητηριάσεων παραμείνει στα υψηλά επίπεδα που βρίσκεται σήμερα (4 περιστατικά δηλητηρίασης κάθε 5 χρόνια).

Αν όμως μέσω δράσεων διατήρησης, όπως η αντιμετώπιση της χρήσης δηλητηριασμένων δολωμάτων, που αποτελεί τη σοβαρότερη απειλή για το είδος, καταφέρουμε να μειώσουμε τη συχνότητα δηλητηριάσεων κατά 90% (δηλ. ένα περιστατικό κάθε 10 χρόνια) και αν ταυτόχρονα ενισχύσουμε τον πληθυσμό με εισαγωγή πουλιών θα πετύχουμε την ανάκαμψη του πληθυσμού μέσα στα επόμενα 25 χρόνια, προστίθεται.

Από τα 29 ισπανικά πουλιά, που έχουν απελευθερωθεί μέχρι σήμερα, έχει καταγραφεί η απώλεια τεσσάρων. Δύο λόγω του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας (ένα λόγω πρόσκρουσης σε εναέρια ηλεκτρικά καλώδια και ένα λόγω ηλεκτροπληξίας), ένα λόγω δηλητηρίασης και ένα λόγω αποπροσανατολισμού.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Μονή Αββακούμ: Ραγδαίες εξελίξεις - Πληροφορίες ότι η Κλαϊδη εγκαταλείπει την υπεράσπιση του Νεκτάριου

Κατακλυσμός 2024: Όλες οι εκδηλώσεις της Κύπρου – Αυτοί είναι οι τραγουδιστές –έκπληξη- που θα έρθουν στο νησί

«Χρυσό» το καρπούζι: Αυτός είναι ο λόγος που πήραν «φωτιά» οι τιμές - Αναμένεται νέα άνοδος και σε άλλα προϊόντα

ΗΠΑ: Σάλος από διαφήμιση με twerking σε γυμναστήριο σχολείου για τουρνουά μπάσκετ - Ακυρώθηκε η εκδήλωση

Ανείπωτη θλίψη για τον 41χρονο Παναγιώτη - Καταγγελία ότι απεβίωσε λόγω ασυνεννοησίας γιατρών

Άννα Μονογιού: Τα συγκινητικά λόγια για τον Διονύση Τσακνή - Εμφανίστηκε σε live σύνδεσηΤροχαίο στον αυτοκινητόδρομο – Επικρατεί κυκλοφοριακό κομφούζιο - Δείτε φωτογραφίες

Τροχαίο στον αυτοκινητόδρομο – Επικρατεί κυκλοφοριακό κομφούζιο - Δείτε φωτογραφίες

Τροχαίο ατύχημα σημειώθηκε πριν από λίγο στον αυτοκινητόδρομο Λάρνακας- Αγίας Νάπας.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top