ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ευρωεκλογές: Κούρσα ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ για την πρωτιά - Κλειδώνουν τα ονόματα στην ΕΔΕΚ

Ευρωεκλογές: Κούρσα ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ για την πρωτιά - Κλειδώνουν τα ονόματα στην ΕΔΕΚ

Μήνας αποφάσεων για τις Ευρωεκλογές θα είναι ο Φεβρουάριος, όπου τα κόμματα τα οποία δεν έχουν συμπληρώσει τα ψηφοδέλτιά τους, αναμένεται να τρέξουν τις διαδικασίες, γνωρίζοντας ότι η κλεψύδρα αδειάζει σιγά σιγά, πλησιάζοντας στις Ευρωεκλογές του Ιουνίου.

Το ΑΚΕΛ είναι το πρώτο κόμμα, το οποίο ανακοίνωσε τα ονόματα που θα στελεχώσουν το ψηφοδέλτιο των Ευρωεκλογών στη συνεδρία της κεντρικής επιτροπής που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 28 Ιανουαρίου και όπως ανέφερε στην ομιλία του ο ΓΓ του κόμματος Στέφανος Στεφάνου, πρωταρχικός στόχος είναι η αύξηση της εκλογικής δύναμης.

Το ΑΚΕΛ διανύει μία περίοδο ηρεμίας, με τον Στέφανο Στεφάνου να δηλώνει στο «T» ότι το κόμμα έχει μία δυναμική, σαν αποτέλεσμα του γεγονότος ότι «δώσαμε με πολλή αξιοπρέπεια και με αξιόμαχο πνεύμα τη μάχη των προεδρικών εκλογών, μπορεί να μην κερδίσαμε αλλά θα έλεγα ότι βγήκαμε κερδισμένοι.»

Το κόμμα της αριστεράς επενδύει στο γεγονός ότι έκανε και κάνει ανοίγματα στην κοινωνία, ερχόμενο πιο κοντά στους πολίτες, τη στιγμή μάλιστα που τα προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζουν στην καθημερινότητά τους, είναι πολλά. Το ζητούμενο για το ΑΚΕΛ είναι η αύξηση των ποσοστών που έλαβε στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές, έτσι ώστε να μπορέσει να διατηρήσει τις δύο έδρες στην Ευρωβουλή. Οι υποψήφιοι και υποψήφιες του ΑΚΕΛ είναι: Γιώργος Γεωργίου, Άννα Θεολόγου, Σταύρη Καλοψιδιώτη, Άντρος Καραγιάννης, Νιαζί Κιζίλγιουρεκ, Μέλανη Στέλιου.

Κάλπες στον ΔΗΣΥ

Στον ΔΗΣΥ, την περασμένη Παρασκευή, μέρα κατά την οποία υποβλήθηκαν υποψηφιότητες για τις Ευρωεκλογές, το κλίμα να ήταν κάπως πιο χαλαρό σε σχέση με τις προηγούμενες μέρες και τον πόλεμο δηλώσεων με αφορμή την απόφαση του πολιτικού γραφείου για τον υποψήφιο περιφερειάρχη Πάφου. Αυτή τη στιγμή, επτά υποψήφιοι διεκδικούν τις εναπομείναντες θέσεις στο ψηφοδέλτιο του κόμματος, ενώ την ίδια ώρα, η Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αννίτα Δημητρίου κρατά κλειστά τα χαρτιά της, κατά πόσο θα κάνει χρήση του δικαιώματος να ορίσει αριστίνδην υποψήφιο. Ελένη Σταύρου και Χριστιάνα Ξενοφώντος είναι τα δύο ονόματα τα οποία έχουν κλειδώσει στο ψηφοδέλτιο, λόγω ποσόστωσης, όπως προβλέπει το καταστατικό του κόμματος. Το πολιτικό γραφείο είναι εκείνο που θα αποφασίσει για τους έξι εκλεκτούς του κόμματος, ενώ η επικύρωση των αποφάσεων θα γίνει στις 2 Μαρτίου από το Ανώτατο Συμβούλιο. Τις τέσσερις θέσεις θα διεκδικήσουν με τη διαδικασία της κάλπης, οι Λουκάς Φουρλάς, Μάριος Πελεκάνος, Κωνσταντίνος Πετρίδης, Κυριάκος Χατζηγιάννης, Μιχάλης Χατζηπαντέλα, Χρίστος Αγγελίδης και Ονησίφορος Ιορδάνους.

Στόχος του ΔΗΣΥ είναι η διατήρηση των δύο εδρών στην Ευρωβουλή, με την Αννίτα Δημητρίου να δηλώνει πως "το κόμμα μπαίνει από σήμερα σε τροχιά Ευρωεκλογών με αισιοδοξία, δυναμισμό και αυτοπεποίθηση". Παρά την έντονη εσωστρέφεια που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα στο κόμμα και τις επιθέσεις που δέχεται η ηγεσία για τους χειρισμούς της σε ότι αφορά στις διαδικασίες για τις δημοτικές εκλογές, στελέχη του κόμματος εκτός από τον τέως Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, ο Ιωάννης Κασουλίδης και ο Ιωνάς Νικολάου, προτάσσουν την ενότητα του κόμματος, μία ενότητα που δύσκολα μπορεί να επιτευχθεί με τα σημερινά δεδομένα.

ΕΔΕΚ: Ανακοίνωση ψηφοδελτίου σε Παγκύπρια Συνδιάσκεψη

Την Κυριακή 11 Φεβρουαρίου σε Παγκύπρια Συνδιάσκεψη θα παρουσιαστούν τα ονόματα που θα στελεχώσουν το ψηφοδέλτιο της ΕΔΕΚ, για τις Ευρωεκλογές. Τα κριτήρια για την επιλογή των υποψηφίων καθορίστηκαν από το πολιτικό γραφείο του κόμματος. Σύμφωνα με πληροφορίες, η ΕΔΕΚ έχει προχωρήσει σε συνεργασία με μία ομάδα πολιτών με την ονομασία «Ελεύθεροι Πολίτες» ενώ το ψηφοδέλτιο της ΕΔΕΚ, θα περιλαμβάνει δύο ίσως και τρείς γυναίκες. Το στοίχημα για την ΕΔΕΚ είναι η διατήρηση της μίας έδρας στο Ευρωκοινοβούλιο, ωστόσο ο δρόμος θα είναι δύσκολος, λόγω των εσωκομματικών προβλημάτων που ταλανίζουν το κόμμα, αλλά και την απειλή από το ΕΛΑΜ, το οποίο δεν αποκλείεται να κάνει την έκπληξη και να κερδίσει μία από τις έδρες.

Στο ΔΗΚΟ, οι διαδικασίες σε ότι αφορά στη συμπλήρωση του ψηφοδελτίου για τις Ευρωεκλογές καθυστερούν και αυτό γιατί όπως ανέφεραν στο «T» πηγές από το κόμμα, υπάρχει έντονος προβληματισμός, λόγω της ισχυρής παρουσίας του νυν Ευρωβουλευτή Κώστα Μαυρίδη, στο Ευρωκοινοβούλιο. Για το ΔΗΚΟ, η κούρσα των Ευρωεκλογών θα είναι για μία έδρα.

Το ΕΛΑΜ το οποίο σύμφωνα με δημοσκοπήσεις φαίνεται να βρίσκεται σε ανοδική πορεία, προβάλλοντας τις θέσεις του στο κυπριακό και στο μεταναστευτικό, με απήχηση στο εκλογικό σώμα. Εάν αυτή η εικόνα διατηρηθεί μέχρι τον Ιούνιο, δεν αποκλείεται να εξασφαλίσει τη μία έδρα από τις έξι, στην Ευρωβουλή.

Στη ΔΗΠΑ, οι διαδικασίες για τις Ευρωεκλογές βρίσκονται σε αρχικό στάδιο, με την ηγεσία του κόμματος να καθορίζει τα κριτήρια χωρίς ωστόσο να έχει εισέλθει στο στάδιο της ονοματολογίας. Ενώπιον της ηγεσίας έχει γίνει συζήτηση αναφορικά με το προφίλ των υποψηφίων που θα στελεχώσουν το ψηφοδέλτιο του κόμματος. Σύμφωνα με την απόφαση που έλαβε το κόμμα, η μάχη των Ευρωεκλογών θα δοθεί αυτόνομα με την ηγεσία να εκφράζει αισιοδοξία.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Υπό οκταήμερη κράτηση και ο 28χρονος που συνελήφθη στη Λάρνακα

Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Υπό οκταήμερη κράτηση και ο 28χρονος που συνελήφθη στη Λάρνακα

Υπό οκταήμερη κράτηση τέθηκε και ο 28χρονος που συνελήφθη στη Λάρνακα, για την απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top