ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Παγοποίηση ραγδαίων αυξήσεων ενοικίων τ/κ περιουσιών προτείνει η Επ. Προσφύγων

Παγοποίηση ραγδαίων αυξήσεων ενοικίων τ/κ περιουσιών προτείνει η Επ. Προσφύγων

Ραγδαίες αυξήσεις κατέγραψαν τα ενοίκια επαγγελματικών υποστατικών από την Υπηρεσία διαχείρισης τουρκοκυπριακών περιουσιών στη Λεμεσό. Οι εγκεκριμένοι μισθωτές απέστειλαν επιστολές προς τη Βουλή, και η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Προσφύγων συζήτησε την Τρίτη το θέμα, με αποτέλεσμα να ζητήσει από την Υπηρεσία να παγοποιηθεί η διαδικασία αναθεώρησης των ενοικίων, μέχρι να έρθουν τα νέα κριτήρια υπολογισμού ενοικίου από την Υπηρεσία στην αρμόδια επιτροπή.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Νίκος Κέττηρος, είπε ότι η Βουλή έλαβε πολλά παράπονα από εκτοπισμένους, κυρίως στην πόλη και επαρχία Λεμεσού, για ραγδαία αύξηση των τιμών των ενοικίων που επιβλήθηκαν απροειδοποίητα από την Υπηρεσία διαχείρισης τ/κ περιουσιών. Όπως είπε, σε επιστολές πολιτών, αναφέρονταν περιπτώσεις που το ενοίκιο αυξήθηκε από €150 σε €2.800 και σε άλλη περίπτωση από €30 σε €999.

«Ζητήσαμε να εξεταστεί αυτεπάγγελτα το ζήτημα για να δούμε πώς υπολογίζει η Υπηρεσία την αύξηση των ενοικίων», είπε, σημειώνοντας ότι και η ίδια η Επιτροπή ζήτησε στο παρελθόν εξορθολογισμό των ενοικίων των τουρκοκυπριακών περιουσιών. «Δεν ταχθήκαμε ποτέ, ούτε θα ταχθούμε υπέρ αυτών των ενοικίων που επιβάλλονταν το προηγούμενο διάστημα, των €20-€50. Εξορθολογισμός είναι να επιβληθούν οι αυξήσεις που πρέπει να επιβληθούν, αλλά σε λογικά επίπεδα», είπε.

Όπως σημείωσε, με τον τρόπο που ενεργεί αυτή τη στιγμή το κράτος, ουσιαστικά συμβάλλει στην αύξηση των ενοικίων στη Λεμεσό. «Όταν έρχεται το κράτος σε μια περιοχή που υπήρχαν μηχανουργεία να επιβάλλει αυξήσεις μέχρι 1000%, να παίρνει τα ενοίκια στα €2.800, φανταστείτε ο ιδιώτης που είναι πολύ κοντά πού θα πάρει τα ενοίκια», είπε, υπογραμμίζοντας ότι το ζήτημα της αύξησης των ενοικίων στη Λεμεσό θα επιδεινωθεί.

Το αγοραίο ενοίκιο, όπως το καθορίζει η Υπηρεσία διαχείρισης τ/κ περιουσιών, με βάση τις εκτιμήσεις του Κτηματολογίου, εδράζεται σε συγκριτικά στοιχεία αγοραπωλησιών. Ο κ. Κέττηρος σημείωσε ότι οι αγοραπωλησίες που έγιναν στην περιοχή για διαμερίσματα «ενδεχομένως από ολιγάρχες για να αποκτήσουν διαβατήρια, ενδεχομένως και για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος για περιπτώσεις που διερευνώνται», χρησιμοποιούνται ως δεδομένα για να επιβληθεί αγοραίο ενοίκιο σε ανθρώπους που συνεχίζουν από το 1974 «να είναι αλουμινητζήδες, μηχανικοί ή πελεκάνοι. Δεν άλλαξαν τη χρήση των υποστατικών τους. Όταν την αλλάξουν να αναθεωρηθεί και το ύψος του ενοικίου», σημείωσε.

Σημείωσε ότι όταν ζητούμε λογική αύξηση των ενοικίων και όχι ραγδαία, αυτό μπορεί να θεωρηθεί λαϊκισμός. «Ζητήσαμε από την Υπηρεσία μέχρι να κατατεθούν τα κριτήρια, τα οποία μας τάσσουν ότι θα κατατεθούν εδώ και εννιά χρόνια, μας είπαν επόμενο μήνα θα τα φέρουν, μέχρι να τα φέρουν και να τα δούμε συγκεκριμένα, να παγώσει η διαδικασία».

Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Κέττηρος είπε ότι ο διευθυντής της Υπηρεσίας διαχείρισης τ/κ περιουσιών, Γιώργος Ματθαιόπουλος επιβεβαίωσε ότι θα παγοποιηθεί η διαδικασία, μέχρι να έρθουν τα νέα κριτήρια στη Βουλή.

Η Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Ρίτα Σούπερμαν, είπε ότι παρατηρήθηκε κατακόρυφη αύξηση των ενοικίων από την Υπηρεσία Διαχείρισης τ/κ περιουσιών, τα οποία δεκαπλασιάστηκαν. Ένα συνεργείο αυτοκινήτων, από €126 τον μήνα καλείται να πληρώσει €999. Είναι λογικό ότι αυτή η επιχείρηση, όπως και πολλές άλλες σε όλη την Κύπρο, να αντιμετωπίζουν κίνδυνο να κλείσουν, είπε.

«Η κυβέρνηση οφείλει πρωτίστως να αναθεωρήσει τα κριτήρια, έτσι ώστε να υπάρξει μία λογική αύξηση, αλλά να υπάρξει και ενημέρωση των επηρεαζομένων εκ των προτέρων ή ακόμα και να δοθούν εναλλακτικές λύσεις. Οι εκτοπισμένοι επαγγελματίες που δεν έλαβαν ποτέ την ανάλογη απόδοση για τις επιχειρήσεις και τις περιουσίες τους στα κατεχόμενα, τουλάχιστον θα έπρεπε να έχουν πιο ανθρωπιστική αντιμετώπιση», σημείωσε.

Όπως είπε, «ζητήσαμε όπως η διαδικασία σταματήσει, μέχρι να έχουμε τα κριτήρια στη Βουλή για να τα συζητήσουμε».

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ, Χρίστος Σενέκης, είπε ότι η αναθεώρηση των ενοικίων των συγκεκριμένων υποστατικών κρίθηκε επιβεβλημένη από την Υπηρεσία διαχείρισης τ/κ περιουσιών, λόγω της σημαντικής αύξησης της αξίας των επίμαχων περιοχών και της ανάγκης προστασίας του ίσου και υγιούς ανταγωνισμού.

Σημείωσε ότι ο υπολογισμός των αναθεωρημένων ενοικίων έγινε στη βάση του 80% των αγοραίων ενοικίων στην περιοχή, όπως επιτάσσουν οι κανονισμοί λειτουργίας της Υπηρεσίας.

«Τα πολύ χαμηλά ενοίκια που χρεώνονταν τις προηγούμενες δεκαετίες ασφαλώς δεν δικαιολογούν τον ξαφνικό επαγγελματικό θάνατο των εκτοπισμένων, που συνεχίζουν να εξασκούν το επιτήδευμά τους στο υπό αναθεώρηση ενοικίου υποστατικό», σημείωσε.

Εντούτοις, είπε, το ζήτημα θα πρέπει να αντιμετωπιστεί ολοκληρωμένα, στη βάση πραγματικών δεδομένων. «Η Υπηρεσία διαχείρισης τ/κ περιουσιών, θα πρέπει να λαμβάνει λογικά ενοίκια για να μπορεί να ασκεί αποτελεσματικά την αποστολή της προς όφελος των προσφύγων, αλλά εκεί όπου υπάρχει αντικειμενική αδυναμία καταβολής των ενοικίων, θα πρέπει να υπάρχει ουσιαστική αρωγή της πολιτείας για την επαγγελματική μετεγκατάσταση των επηρεαζομένων», σημείωσε.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Προειδοποιητική σήμανση στους δρόμους: Όσα πρέπει να γνωρίζουμε - Πού τοποθετήθηκαν μέχρι σήμερα

Μπορεί o εργοδότης να καθυστερεί την καταβολή του μισθού σε ένα εργοδοτούμενο; - Τι προνοεί ο Νόμος

Έτσι θα χάσουμε τα περιττά κιλά πριν το καλοκαίρι – Τα πέντε χρήσιμα tips -  Τι ισχύει για καρπούζι και παγωτό – Απαντά ειδικός στο «Τ»

Χαμάς: Πατέρας και γιος ομολογούν πως βίασαν Ισραηλινή και μετά την εκτέλεσαν

Ζωζώ Σαπουντζάκη: Έγινε 87 χρόνων και το γιόρτασε με ένα μεγάλο πάρτι

Γιώργος Μαζωνάκης: Η πρώτη ανάρτηση μετά την αποκάλυψη για τη δικαστική διαμάχη με την αδερφή τουΠτΔ για Κυπριακό: Στο περίμενε για επάνοδο Ολγκίν - Ενημερώθηκε από Μητσοτάκη για συνάντηση με Ερντογάν

ΠτΔ για Κυπριακό: Στο περίμενε για επάνοδο Ολγκίν - Ενημερώθηκε από Μητσοτάκη για συνάντηση με Ερντογάν

Σε δηλώσεις του μετά τα εγκαίνια έργων στην Πέγεια, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε μεταξύ άλλων και στο Κυπριακό.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top