ΥΓΕΙΑ

Eπηρεάζει η θερμοκρασία του σώματος τη διάθεσή μας; Η σάουνα ως... φάρμακο

Eπηρεάζει η θερμοκρασία του σώματος τη διάθεσή μας; Η σάουνα ως... φάρμακο

Καινοτόμες θεραπείες για την κατάθλιψη διαφαίνονται στον ορίζοντα χάρη στην επαναστατική ανακάλυψη ερευνητών από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, Σαν Φρανσίσκο (UCSF), ότι η διάθεση μας μπορεί να επηρεάζει τη θερμοκρασία του σώματός μας.

Τα δεδομένα της μελέτης τους έδειξαν ότι, καθώς τα συμπτώματα κατάθλιψης των συμμετεχόντων επιδεινώνονταν, η μέση θερμοκρασία του σώματός τους αυξανόταν.

Με απλά λόγια, οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι τα άτομα με κατάθλιψη έχουν υψηλότερη θερμοκρασία σώματος και πιστεύουν ότι η μείωσή της θα μπορούσε να ωφελήσει την ψυχική τους υγεία.

Λίγα λόγια για τη μελέτη

Στα πλαίσια αυτού του φιλόδοξου ερευνητικού εγχειρήματος εξετάστηκαν δεδομένα από περισσότερους από 20.000 συμμετέχοντες σε 106 χώρες.

Η ομάδα αξιοποίησε τόσο τις παραδοσιακές μετρήσεις της θερμοκρασίας όσο και την πρωτοποριακή wearable τεχνολογία για τη συλλογή πληροφοριών.

Η μελέτη διήρκεσε περίπου 7 μήνες και δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο Scientific Reports.

«Από όσο γνωρίζουμε, πρόκειται για τη μεγαλύτερη μελέτη που έχει γίνει μέχρι σήμερα η οποία εξετάζει τη σχέση μεταξύ της θερμοκρασίας του σώματος – που αξιολογείται τόσο με μεθόδους αυτοαναφοράς όσο και με φορετούς αισθητήρες – και των καταθλιπτικών συμπτωμάτων σε ένα γεωγραφικά ευρύ δείγμα», αναφέρουν οι συγγραφείς της μελέτης.

Η ερευνητική ομάδα επισημαίνει ότι η μελέτη τους δεν αποδεικνύει ότι η κατάθλιψη αυξάνει τη θερμοκρασία του σώματος ή αν η υψηλότερη θερμοκρασία προκαλεί κατάθλιψη.

Υποδηλώνει, όμως, ότι υπάρχει μια σύνδεση που αξίζει να διερευνηθεί.

Οι ερευνητές λένε ότι η σχέση αυτή μπορεί να οφείλεται σε διάφορους λόγους.

Μπορεί η κατάθλιψη να συνδέεται με μεταβολικές διεργασίες που παράγουν επιπλέον θερμότητα ίσως, ή να συνδέεται με βιολογικές λειτουργίες που δεν λειτουργούν σωστά.

Ή μπορεί να υπάρχει μια κοινή αιτία, όπως το ψυχικό στρες ή η φλεγμονή που επηρεάζει τόσο τη θερμοκρασία του σώματος όσο και τα καταθλιπτικά συμπτώματα.

Αυτό είναι κάτι που θα μπορούσαν να εξετάσουν μελλοντικές μελέτες.

Τζακούζι ή σάουνα VS καταθλιπτικών συμπτωμάτων

Ένας μικρός αριθμός ερευνών έχει δείξει ότι η χρήση τζακούζι ή σάουνας μπορεί να μειώσει τα καταθλιπτικά συμπτώματα, πιθανώς οδηγώντας το σώμα στο να μειώσει τη θερμοκρασία του μέσω του ιδρώτα.

«Είναι ειρωνικό το ότι το να ζεσταίνουμε το ανθρώπινο σώμα μπορεί, ουσιαστικά, να οδηγήσει σε μείωση της θερμοκρασίας του, η οποία έχει μεγαλύτερη διάρκεια από το να δροσίζαμε το σώμα απευθείας, όπως για παράδειγμα μέσω ενός παγωμένου μπάνιου», σχολιάζουν οι συγγραφείς της μελέτης.

«Ίσως θα μπορούσαμε να παρακολουθούμε τη θερμοκρασία του σώματος των ατόμων με κατάθλιψη, ώστε να εφαρμόζουμε την κατάλληλη στιγμή θεραπείες βασισμένες στη θερμότητα», προσθέτουν.

Πηγή Vita.gr

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Νέα πυρκαγιά στη Λεμεσό: Σπεύδουν δυνάμεις στο σημείο - Στη «μάχη» και πτητικά μέσα – Δείτε φωτογραφία

Δικηγόρος Μοναχών: «Δικαστήριο του οποίου η θητεία έληξε δεν μπορεί να δικάσει» - Εξηγεί για τα βίντεο που έστειλαν στην επιτροπή

Ολοκληρώθηκε η νεκροτομή του 43χρονου που «ξεψύχησε» στην άσφαλτο - Τι κατέδειξε

Αναγνωρίστηκαν με DNA τα οστά αγνοουμένου από την τουρκική εισβολή - Του απονεμήθηκε Μετάλλιο Ανδραγαθίας

Τον έπεισε να δημιουργήσουν μαζί εταιρεία και του... έφαγε 175 χιλιάδες ευρώ - Συνελήφθη 37χρονοςΈβγαλαν μαχαίρια Αννίτα και Στέφανος - Αλληλοκατηγορίες με φόντο το ΕΛΑΜ

Έβγαλαν μαχαίρια Αννίτα και Στέφανος - Αλληλοκατηγορίες με φόντο το ΕΛΑΜ

17 ημέρες πριν από τις εκλογές και ενώ οι ψηφοφόροι αναμένουν να ακούσουν κάτι ουσιαστικό από τους υποψήφιους για τις ευρωεκλογές, αυτό το οποίο εισπράττουν είναι απλά ένα κλίμα τοξικό, με στόχο τον εντυπωσιασμό.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top