ΔΙΕΘΝΗ

Αποκάλυψη Politico για Ναβάλνι: Τον σκότωσαν λίγο πριν απελευθερωθεί με μεσολάβηση Αμπράμοβιτς - Δείτε βίντεο

Αποκάλυψη Politico για Ναβάλνι: Τον σκότωσαν λίγο πριν απελευθερωθεί με μεσολάβηση Αμπράμοβιτς - Δείτε βίντεο

Σαν κεραυνός εν αιθρία έπεσε στη Ρωσία το βίντεο - βόμβα που ανέβασε στο YouTube η ομάδα του Αλεξέι Ναβάλνι, σύμφωνα με το οποίο, ο ηγέτης της ρωσικής αντιπολίτευσης σκοτώθηκε με εντολή του προέδρου Πούτιν, παραμονή της ανταλλαγής κρατουμένων, κατά τη διάρκεια της οποίας επρόκειτο να απελευθερωθεί.

Ο ηγέτης της ρωσικής αντιπολίτευσης θα απελευθερωνόταν με αντάλλαγμα έναν δολοφόνο της FSB (της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας της Ρωσικής Ομοσπονδίας, πρώην KGB) που φυλακίστηκε στη Γερμανία, όπως γράφει ο ιστότοπος Politico.

Συνεργάτες του Ναβάλνι υποστηρίζουν ότι ο πάμπλουτος επιχειρηματίας Ρομάν Αμπράμοβιτς είχε μεσολαβήσει για την απελευθέρωσή του στο πλαίσιο ανταλλαγής με πράκτορα της FSB, ωστόσο ο ισχυρός άνδρας του Κρεμλίνου προτιμήσει να τα τινάξει όλα στον αέρα προκειμένου να απαλλαγεί μια για πάντα από τον «υπ' αριθμόν 1» εχθρό του.

Σε βίντεο που δημοσιεύτηκε στο YouTube, υπό τον τίτλο: «Γιατί ο Πούτιν σκότωσε τον Ναβάλνι τώρα;», η στενή σύμμαχος του πολιτικού της ρωσικής αντιπολίτευσης, Μαρία Πέβτσιχ δήλωσε ότι, ύστερα από μήνες εντατικών συνομιλιών για ανταλλαγή κρατουμένων με τη συμμετοχή του Ναβάλνι, «την άνοιξη του περασμένου έτους το σχέδιό μας εγκρίθηκε».

Ο Ναβάλνι υποτίθεται ότι θα ήταν ελεύθερος τις επόμενες ημέρες, επειδή είχαμε επιτύχει μια απόφαση για την ανταλλαγή του, είπε η ίδια. Πρόσθεσε μάλιστα ότι ο Ρώσος ολιγάρχης, Ρόμαν Αμπράμοβιτς είχε ενεργήσει ως προσωπικός σύνδεσμος μεταξύ των δυτικών αξιωματούχων και του Πούτιν για την επίτευξη συμφωνίας ανταλλαγής κρατουμένων.

Η Πέβτσιχ δήλωσε επίσης ότι η συμφωνία περιελάμβανε τον Βαντίμ Κρασίκοβ, έναν πράκτορα της FSB που φυλακίστηκε στη Γερμανία για τη δολοφονία ενός πρώην διοικητή της Τσετσενίας το 2019, και δύο Αμερικανούς πολίτες. Η ίδια τόνισε ότι είχε λάβει επιβεβαίωση στις 15 Φεβρουαρίου ότι επρόκειτο να πραγματοποιηθεί μια τέτοια ανταλλαγή, αλλά κατάλαβε ότι ο Πούτιν άλλαξε γνώμη στη συνέχεια.

«Αφού είναι πρόθυμοι να ανταλλάξουν τον Κρασίκοφ επί της αρχής, τότε πρέπει απλώς να απαλλαγώ από το διαπραγματευτικό χαρτί -τον Ναβάλνι», είπε η Πέβτσιχ, ερμηνεύοντας τις κινήσεις του Πούτιν. «Αργότερα, θα προσφέρω κάποιον άλλον, όταν έρθει η ώρα», υπογράμμισε. «Είναι απολύτως παράλογο, μιλάμε για τη συμπεριφορά ενός τρελού μαφιόζου. Αλλά το θέμα είναι ότι ο Πούτιν έχει τρελαθεί από το μίσος για τον Ναβάλνι», πρόσθεσε η Πέβτσιχ.

Το Κρεμλίνο δεν σχολίασε άμεσα τους ισχυρισμούς της ομάδας συνεργατών του εκλιπόντα ηγέτη της ρωσικής αντιπολίτευσης.

Στις 16 Φεβρουαρίου, μία ημέρα αφότου η Πέβτσιχ ισχυρίζεται ότι έλαβε επιβεβαίωση ότι η συμφωνία βρισκόταν στο τελικό της στάδιο, ανακοινώνεται ότι ο Ναβάλνι κατέρρευσε και πέθανε ύστερα από έναν περίπατο σε φυλακή όπου κρατούνταν βόρεια του αρκτικού Κύκλου.

Στο βίντεο, η Πέβτσιχ δεν ανέφερε τα ονόματα των δύο Αμερικανών πολιτών, αλλά αν μια τέτοια συμφωνία υπήρξε ποτέ, πιθανότατα θα περιελάμβανε τους Αμερικανούς δημοσιογράφους Έβαν Γκέρσκοβιτς και Πολ Γουίλαν, οι οποίοι έχουν φυλακιστεί στη Ρωσία με κατηγορίες για κατασκοπεία που θεωρούνται ευρέως ως κατασκευασμένες.

Σε συνέντευξή του στον Αμερικανό πρώην παρουσιαστή του δικτύου «Fox News» και φερέφωνο του Τραμπ, Τάκερ Κάρλσον στις αρχές του μήνα, ο Πούτιν δήλωσε ότι δεν απέκλεισε μια συμφωνία για την απελευθέρωση του δημοσιογράφου της «Wall Street Journal», Έβαν Γκέρσκοβιτς «εάν οι εταίροι μας κάνουν αμοιβαία βήματα». Στη συνέχεια μίλησε για ένα άτομο, λόγω πατριωτικών αισθημάτων, που εξουδετέρωσε έναν ληστή σε μια από τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, σε μια δήλωση που θεωρήθηκε ευρέως ως επιβεβαίωση ότι ο Ρώσος πρόεδρος ήθελε να απελευθερώσει τον Κρασίκοφ.

Το βίντεο αυτό δίνεται σήμερα στη δημοσιότητα την ώρα που η οικογένεια του εκλιπόντα σφοδρού επικριτή του Βλαντιμίρ Πούτιν, προετοιμάζει την τελετή στη μνήμη του. Η τελετή θα πραγματοποιηθεί μέχρι το τέλος της εβδομάδας και, όπως ανακοίνωσε η εκπρόσωπος του Ρώσου πολιτικού της αντιπολίτευσης, οι πρώην συνεργάτες του αναζητούν χώρο όπου οι υποστηρικτές του θα μπορέσουν να τον αποχαιρετήσουν δημοσίως.

Η εκπρόσωπος του Ναβάλνι, Κίρια Γιαρμίς, ανέφερε ότι πρόκειται να πραγματοποιηθεί τελετή, η οποία θα είναι διαφορετική από την κηδεία, μέχρι το τέλος της εβδομάδας. Ωστόσο, οι λεπτομέρειες σχετικά με την κηδεία του, η οποία αναμένεται να διεξαχθεί στη Μόσχα, δεν έχουν ακόμη ανακοινωθεί.

Πηγή: protothema.gr

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Αυτά είναι τα επικίνδυνα έθιμα του Πάσχα – Πώς μπορούμε να προστατευθούμε; - Οι ενέργειες για πρόληψη από την Αστυνομία

Από πυρκαγιά σε πυρκαγιά έτρεχε η Πυροσβεστική - Το επιχειρησιακό πλάνο ενόψει καλοκαιριού

Έπιασε «λαυράκι» η ΥΚΑΝ - Συγκάτοικοι έκρυβαν ναρκωτικά μέσα στα δωμάτιά τους

Στις φλόγες οχήματα στο Τραχώνι – Καταστράφηκαν ολοσχερώς τα περισσότερα – Αποκλείστηκε η σκηνή

Γιώργος Θεοφάνους: «Έχω ξεκάθαρες μνήμες, ακόμα και τώρα όταν οδηγώ και ακούω βροντές, παρκάρω και κλείνω τα αυτιά μου»

Στιγμές τρόμου για 23χρονη: Αδέλφια την απείλησαν, την απήγαγαν και την τραυμάτισαν με μαχαίρι – Πρώην συμβίος της ο ένας



Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Νέα εξέλιξη - Χειροπέδες σε άλλα δύο πρόσωπα

Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Νέα εξέλιξη - Χειροπέδες σε άλλα δύο πρόσωπα

Στη σύλληψη άλλων δύο προσώπων προχώρησαν οι Αρχές, αναφορικά με την απόπειρα φόνου που έλαβε στην Ανθούπολη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top