ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βουλή: Ψήφισε το νόμο για το Υφυπουργείο Μετανάστευσης

Βουλή: Ψήφισε το νόμο για το Υφυπουργείο Μετανάστευσης

Η Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων ψήφισε ομόφωνα το βράδυ της Πέμπτης τον νόμο για τη δημιουργία Υφυπουργείου Μετανάστευσης.

Παρών κατά τη διάρκεια της συζήτησης ήταν ο Υπουργός Εσωτερικών Κωνσταντίνος Ιωάννου.

Παράλληλα απορρίφθηκαν τροπολογίες του ΑΚΕΛ που αφορούσαν κυρίως περίληψη ορολογίας για την ένταξη και συμπερίληψη μεταναστών, καθώς και τροπολογία της ΕΔΕΚ για υπαγωγή της Υπηρεσίας Αλλοδαπών και Μετανάστευσης στο Υφυπουργείο Μετανάστευσης.

Κατά τη συζήτηση ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος εξήρε την πρόοδο που έγινε από την παρούσα Κυβέρνηση στο θέμα της μετανάστευσης με τα αποτέλεσμα να είναι εμφανή αφού, όπως είπε, για πρώτη φορά οι επιστροφές είναι περισσότερες από τις αφίξεις. Ανέφερε ότι η δημιουργία Υφυπουργείου που ήταν εξαγγελία της Κυβέρνησης Χριστοδουλίδη συνάδει πλήρως με τις θέσεις του ΔΗΚΟ για το μεταναστευτικό. Στηλίτευσε το γεγονός ότι για πολλά χρόνια δεν λαμβάνονταν μέτρα, υπήρξαν παραλείψεις και λανθασμένοι χειρισμοί με αποτέλεσμα να μεγαλώνει το πρόβλημα και να υποφέρει η Κύπρος σήμερα από μεταναστευτική κρίση. Σημείωσε ότι το Υφυπουργείο μετανάστευσης πρέπει να συνεχίσει την πετυχημένη πολιτική του τελευταίου χρονικού διαστήματος, χωρίς να παραβλέπονται οι δυσκολίες που υπάρχουν. Πρόσθεσε ότι επιθυμούν να λύσουν το πρόβλημα και όχι να το εκμεταλλεύονται και θα επιλυθεί αν υπάρχει το κατάλληλο θεσμικό όργανο.

Ο Βουλευτής της ΔΗΠΑ – Συνεργασία Μαρίνος Μουσιούττας, είπε ότι το Υφυπουργείο Μετανάστευσης ήταν αδήριτη ανάγκη για τον τόπο για αντιμετώπισης του μεταναστευτικού. Σημείωσε ότι το σύστημα άρχισε να δουλεύει προς την ορθή κατεύθυνση με την Κύπρο να είναι στην πρώτη θέση στην ΕΕ σε αριθμό επιστροφών. Ανέφερε ότι το Υφυπουργείο που θα ασχοληθεί εξειδικευμένα με το θέμα θα φέρει ακόμα καλύτερα αποτελέσματα.

Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος ανέφερε ότι το μεταναστευτικό αποτελεί μέρος του υβριδικού πολέμου της Τουρκίας εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ανέφερε ότι το πρόβλημα της μεταναστευσης λύνεται με μεθοδικότητα και με τη λήψη σωστών μέτρων. Συνεχάρη τον ΥΠΕΣ για τον τρόπο που διαχειρίστηκε αυτό το σοβαρό θέμα με αποτέλεσμα να μειωθούν σημαντικά οι αφίξεις και να αυξηθεί ο αριθμός επαναπατρισμού. Ανέφερε ότι η δημιουργία του Υφυπουργείο ήταν εξαγγελία του Προέδρου Χριστοδουλίδη που πολύ σύντομα υλοποιήθηκε και αναμένονται ακόμα καλύτερα αποτελέσματα. Αναφερόμενος στην τροπολογία της ΕΔΕΚ για ένταξη της Υπηρεσίας Αλλοδαπών και Μετανάστευσης στο Υφ. Μετανάστευσης είπε ότι αυτό θα έχει καλύτερα αποτελέσματα στην αντιμετώπιση της μετανάστευσης.

Ο Βουλευτής του ΕΛΑΜ Λίνος Παπαγιάννης είπε ότι στηρίζουν τη δημιουργία Υφυπουργείου με την ελπίδα να υπάρξουν καλύτερα αποτελέσματα για την Κύπρο. Εξέφρασε αμφιβολίες κατά πόσο μπορεί να δουλέψει και αναφέρθηκε σε δυσκολίες που μπορεί να αντιμετωπίσει και στην ανάγκη συνεννόησης μεταξύ υπουργείων για να δουλέψει. Ανέφερε ότι παρά τη βελτίωση της κατάστασης τα τελευταία χρόνια, ο σημερινός αριθμός των παράνομων μεταναστών είναι πολύ μεγαλύτερος στην Κύπρο τα τελευταία χρόνια. Ευχήθηκε να λυθεί το μεταναστευτικό και «ας είμαστε αχρείαστοι». Ωστόσο ανέφερε ότι οι προβλέψεις της Frontex για το 2024 είναι πως θα είναι πολύ χειρότερο του 2023 και ευχήθηκε αυτό να αποδειχθεί λάθος.

Η ανεξάρτητη Βουλευτής Αλεξάνδρα Ατταλίδου είπε ότι απαιτείται ολοκληρωμένη στρατηγική για προστασία και ολοκληρωμένη ένταξη μεταναστών στην κυπριακή κοινωνία με τη βοήθεια και της ΕΕ προωθώντας δικαιοσύνης και αλληλεγγύη. Αναφέρθηκε στην ανάγκη να καλλιεργηθεί πνεύμα συνεργασίας μεταξύ μεταναστών και ντόπιων για αμοιβαία κατανόηση και συντονισμό. Είπε ότι η ανάγκη ένταξης των μεταναστών χρειάζεται μακροπρόθεσμες στρατηγικές, για τη δημιουργία δίκαιων και ευνομούμενων και ειρηνικών κοινοτήτων. Είπε ότι όλα αυτά δεν καλύπτονται από το νομοσχέδιο και αυτό τους ανησυχεί. Μόνο μια μακρόχρονη ανθρωποκεντρική και αλληλέγγυα στρατηγική θα βοηθήσει τον τόπο να πάει μπροστά σε αυτό το θέμα, είπε.

Ο Βουλευτής των Οικολόγων Σταύρος Παπαδούρης χαιρέτησε τη δημιουργία του Υφυπουργείου και ευχήθηκε να βοηθήσει σε αυτό στο σημαντικό πρόβλημα. Είπε ότι για πρώτη φορά βλέπουμε να φεύγουν περισσότερα άτομα απ’ όσα έρχονται και να εξετάζονται οι αιτήσεις πιο γρήγορα. Αναφέρθηκε στα «κατεστημένα» των διακινητών, δικηγορικά γραφεία και ατζέντηδες που βγάζουν λεφτά από αυτή διαδικασία και ορισμένες ΜΚΟ που πολλές φορές αφήνουν το πρόβλημα να διογκωθεί παρά να το περιορίσουν. Τόνισε την ανάγκη να φιλτράρει κανείς ποιος είναι ο πρόσφυγας και ποιος έχει την πραγματική ανάγκη, ώστε να παραχθεί πραγματικό ανθρώπινο έργο.

Ο Βουλευτής του ΕΛΑΜ Σωτήρης Ιωάννου ανέφερε ότι πρέπει να γίνουν πολλά περισσότερα για να λυθεί το πρόβλημα και ότι οι τελευταίες προτάσεις που πέρασαν για το μεταναστευτικό στη Βουλή ήταν προτάσεις του ΕΛΑΜ. Ανέφερε ότι το ΕΛΑΜ θα συνεχίσει να λέει την αλήθεια που έλεγε εδώ και χρόνια και ότι μόνο όταν η Κύπρος σταματήσει να είναι ελκυστικός προορισμός για τους μετανάστες θα επιλυθεί το πρόβλημα.

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Χρύσανθος Σαββίδης, ανέφερε ότι τα προβλήματα δεν θα λυθούν με τη δημιουργία Υφυπουργείου αλλά μπαίνουμε σε σταθερή τροχιά επίλυσής του. Σήμερα, είπε, βάζουμε στη φαρέτρα μας ένα ισχυρό εργαλείο αντιμετώπισης του προβλήματος. Σημείωσε το ιδιαίτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Πάφος και ευχήθηκε να υπάρξουν απτά αποτελέσματα με τη δημιουργία Υφυπουργείου.

Η Βουλευτής του ΑΚΕΛ Μαρίνα Νικολάου, ανέφερε ότι κανείς δεν αμφισβητεί ότι η ΚΔ έχει να διαχειριστεί μεταναστευτικές ροές πέραν των δυνατοτήτων της και ότι η Τουρκία εργαλειοποιεί το θέμα. Αναφέρθηκε σε «ανήθικη» συμφωνία της ΕΕ με την Τουρκία, ώστε οι πλούσιες χώρες να μην ασχολούνται με το μεταναστευτικό και είπε ότι αυτή η «συνειδητή απραξία» οδήγησε στην άνοδο της ακροδεξιάς. Είπε επίσης ότι παρά τη δέσμευση της Κυβέρνησης προεκλογικά το θέμα της ένταξης κάπου χάθηκε σε σχέση με τη δημιουργία του Υφυπουργείου και διερωτήθηκε αν είναι επιλογή η περιθωριοποίηση.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Νίκος Σύκας υπενθύμισε όσα έχει κάνει η προηγούμενη Κυβέρνηση η οποία έθεσε και το θέμα του Υφυπουργείου. Υπενθύμισε ότι ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης έδωσε τα εύσημα στον τέως Υπουργό Εσωτερικών Νίκο Νουρή για τα όσα έκανε για το θέμα. Ανέφερε ότι διαφαίνεται μια βελτίωση, ωστόσο όπως είπε δεν πανηγυρίζουν και δεν σημαίνει ότι έχει επιλυθεί το μεταναστευτικό.

Έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου και είπε ότι πρέπει να αποδεχτούν τη σοβαρότητα της κατάστασης και να συνεχίσει αυτή η Κυβέρνηση την προσπάθεια που ξεκίνησε η προηγούμενη.

Τάχθηκε υπέρ της ίδρυσης του Υφυπουργείου με την ελπίδα να αντιμετωπιστεί ένα σοβαρό εθνικό πρόβλημα.

Η Βουλευτής του ΑΚΕΛ Ειρήνη Χαραλαμπίδου είπε ότι ο νυν Υπουργός κινείται γρήγορα και δίνει λύσεις, είναι αποτελεσματικός ωστόσο δεν ξέρει πως θα εξελιχθεί η κατάσταση με τη δημιουργία Υφυπουργείου. Σημείωσε ότι τα Υφυπουργεία είναι εκτός Συντάγματος και ότι δεν μπορεί να δικαιολογηθεί η λειτουργία του Υφυπουργείου με επίκληση στο δίκαιο της ανάγκης.

Η Βουλευτής του ΔΗΣΥ Ρίτα Θεοδώρου – Σούπερμαν ευχήθηκε να δουλέψει και να επιτύχει τον σκοπό του το Υφυπουργείο, ωστόσο όπως είπε η μείωση των μεταναστευτικών ροών δεν οφείλεται στα μέτρα που έλαβε η Κυβέρνηση, αλλά στα μέτρα που λήφθηκαν στα κατεχόμενα με τη μείωση των φοιτητών από την Αφρική λόγω εγκληματικότητας και τους ελέγχους που γίνονται στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης σε συνεργασία με την ΕΕ.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Άριστος Δαμιανού ανέφερε ότι η διαχείριση του Μεταναστευτικού απασχόλησε συστηματικά την Επιτροπή σε δέκα συνεδριάσεις τα τελευταία χρόνια. Κεντρικό ζήτημα που καταγράφηκε από όλους ανεξαίρετα, όπως είπε, ήταν η σχεδόν παντελής έλλειψη πολιτικών ένταξης στην Κυπριακή Δημοκρατία για εκείνους που θα παραμείνουν. Είναι, είπε, αυτή η διαπίστωση που οδήγησε σε φαινόμενα περιθωριοποίησης, μισαλλοδοξίας, ρατσισμού.

Πρόσθεσε ότι μελετήθηκε εκτενώς και ενισχύθηκε πάρα πολύ το κυβερνητικό νομοσχέδιο.

Αναφερόμενος στην τροπολογία του ΑΚΕΛ είπε ότι ήταν προς την κατεύθυνση υιοθέτησης κάποιων ευρωπαϊκών πολιτικών. Οι περισσότερες αφορούν την ένταξη και συμπερίληψη των μεταναστών, είπε. Ανέφερε ότι ο ΥΠΕΣ δεν έχει πρόβλημα να ενταχθούν αυτά τα θέματα αλλά συγκυβερνώντα κόμματα θεωρούν προβληματική την τροπολογία.

Ανέφερε ότι θα ψηφίσουν το κυβερνητικό νομοσχέδιο με τις αλλαγές που έχουν επέλθει και θα είναι ευτυχείς να ενσωματωθεί η δυνατότητα δημιουργίας δομής συμπερίληψης και ένταξης στο Υφυπουργείο.

Έθεσε επίσης το ζήτημα της συνταγματικότητας των Υφυπουργείων. «Πρέπει να μπει μια τελεία εδώ γιατί η στρέβλωση είναι πολύ μεγάλη», είπε.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Ονούφριος Κουλλά ανέφερε ότι δεν πρέπει να πανηγυρίζουμε από την υφιστάμενη ύφεση του προβλήματος. Να μην ξεχνούμε, είπε, ότι η Κύπρος είναι ένα πολύ μικρό κράτος, ότι βρισκόμαστε σε μια περιοχή που συχνά βρίσκεται σε ανάφλεξη, καθώς και το θέμα του Κυπριακού.

Εμείς, είπε, πιστεύουμε ότι με τις σωστές πολιτικές και πολύ νούσιμα μπορούμε να αντιμετωπίσουμε το ζήτημα και να το θέσουμε υπό έλεγχο. Αυτά που ψηφίσαμε πριν από δύο με δυόμιση χρόνια, είπε, δείχνουν ότι με σωστές νομοθεσίες και με ανθρωπισμό μπορούμε να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα. Όχι με ακραίες ενέργειες, πρόσθεσε, όχι με αποφάσεις του τύπου να κόψουμε τα κονδύλια και να πεθάνουν από πείνα παιδιά και γυναίκες, ούτε με βία, ούτε με πολιτική εκμετάλλευση του θέματος. Ανέφερε ότι έχουν εισηγήσεις για το τι μπορούμε να κάνουμε αλλά και ποιες πρέπει να είναι οι θέσεις εντός ΕΕ που όντως χρειάζεται περισσότερη αλληλεγγύη.

Με σοβαρότητα και σεμνότητα «μπορούμε να καταφέρουμε περισσότερα». Πρόσθεσε ότι θα στηριχθεί το νομοσχέδιο και ότι μπορεί να υπάρχουν καλύτερα αποτελέσματα πρωτίστως με σωστές πολιτικές.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Γιώργος Λουκαΐδης αναφέρθηκε στην ευθύνη να ενεργήσουν με τρόπο ώστε ο κόσμος αυτός να μπορεί να ζει και να αναπτύσσεται με αξιοπρέπεια στις χώρες τους και να μην γίνει αυτό που έγινε και στην Κύπρο «που αναγκαστήκαμε σε κύματα μετανάστευσης». Κάκισε παράλληλα την καλλιέργεια μίσους προς αυτούς τους μετανάστες.

Όπως είπε, δεν είναι με την βία, το ρατσιστικό μίσος που αντιμετωπίζονται αυτά τα προβλήματα αλλά με πολιτικές με ανθρωπιά, με αλληλεγγύη αλλά και με τήρηση της νομιμότητας σε όλα τα επίπεδα. Είπε επίσης ότι θα πρέπει να γίνουν πάρα πολλά για καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Σενάρια για αξιοποίηση κοιτασμάτων συζήτησαν ΠτΔ και CEO της ENI

Σενάρια για αξιοποίηση κοιτασμάτων συζήτησαν ΠτΔ και CEO της ENI

Οι ανακαλύψεις τις ΕΝΙ στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου (ΑΟΖ) και τα σενάρια για αξιοποίηση των επιβεβαιωμένων γεωτρήσεων, καθώς και οι προτιμώμενες λύσεις για αποτελεσματική ικανοποίηση των εγχώριων ενεργειακών προτεραιοτήτων βρέθηκαν στο επίκεντρο της σημερινής συνάντησης του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Χριστοδουλίδη με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της ENI Κλαούντιο Ντεσκάλτζι, στην παρουσία των Υπουργών Ενέργειας και Εξωτερικών στο Προεδρικό Μέγαρο.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top