ΥΓΕΙΑ

Το χάπι της άμβλωσης θα διατίθεται πλέον σε μεγάλες αλυσίδες φαρμακείων στις ΗΠΑ

Το χάπι της άμβλωσης θα διατίθεται πλέον σε μεγάλες αλυσίδες φαρμακείων στις ΗΠΑ

Μπορεί πολλές πολιτείες των ΗΠΑ να πισωγύρισαν μισόν αιώνα με την απαγόρευση των αμβλώσεων μέσα στους τελευταίους μήνες, ωστόσο ο FDA έκανε ένα βήμα μπροστά, επιτρέποντας σε δύο μεγάλες αλυσίδες φαρμακείων (CVS και Walgreens) να αρχίσουν να διαθέτουν από αυτόν το μήνα το λεγόμενο χάπι της άμβλωσης, με τη δραστική ουσία μιφεπριστόνη, επιστρέφοντας κατά κάποιον τρόπο στις γυναίκες, τουλάχιστον στην αρχή της εγκυμοσύνης τους, το προσωπικό δικαίωμα να επιλέγουν αν επιθυμούν να τη συνεχίσουν.

«Αρχίζουμε δοκιμαστικά με επιλεγμένες τοποθεσίες, ώστε να εξασφαλίσουμε ποιότητα, ασφάλεια και ιδιωτικότητα στους ασθενείς και τους συνεργάτες μας» σχολίασε στους New York Times ο Fraser Engerman, εκπρόσωπος των Walgreens.

Περίπου οι μισές αμβλώσεις είναι φαρμακευτικές, δηλαδή πραγματοποιούνται με λήψη του χαπιού, σύμφωνα με στοιχεία του Ιδρύματος Guttmacher. Ωστόσο μετά την ανατροπή της απόφασης Ρόου εναντίον Γουέιντ από το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ, η νομιμότητα του συγκεκριμένου φαρμάκου τέθηκε υπό αμφισβήτηση και η πρόσβαση στο χάπι, το οποίο έχει εγκριθεί από τον αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) εδώ και 23 χρόνια, περιορίστηκε.

Περίπου οι μισές αμβλώσεις είναι φαρμακευτικές, δηλαδή πραγματοποιούνται με λήψη του χαπιού. Ωστόσο μετά την ανατροπή της απόφασης Ρόου εναντίον Γουέιντ από το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ, η νομιμότητα του συγκεκριμένου φαρμάκου τέθηκε υπό αμφισβήτηση

Έτσι, η διάθεσή του σε μεγάλες αλυσίδες έρχεται να λύσει τα χέρια στις γυναίκες που αναζητούν τρόπο να τερματίσουν μια ανεπιθύμητη κύηση στις πρώτες εβδομάδες της. Μια είδηση που ο πρόεδρος Joe Biden χαρακτήρισε «ορόσημο, για ένα χάπι που ο FDA έχει κρίνει ασφαλές και αποτελεσματικό εδώ και πάνω από 20 χρόνια».

Η διάθεση θα ξεκινήσει από τις πολιτείες όπου οι αμβλώσεις παραμένουν νόμιμες και, από φόβο αντίποινων από πολέμιους της άμβλωσης, για λόγους ασφαλείας των υπαλλήλων τους, οι αλυσίδες φαρμακείων δεν θα αποκαλύπτουν σε ποια ακριβώς καταστήματα θα διατίθεται το χάπι.

Το λεγόμενο χάπι της άμβλωσης συνιστάται από τον FDA να χρησιμοποιείται μέσα στις πρώτες δέκα εβδομάδες κύησης. Η δράση του συνίσταται στην αναστολή της παραγωγής της προγεστερόνης, της ορμόνης που επιτρέπει την εξέλιξη της εγκυμοσύνης. Μία με τέσσερις ώρες μετά τη λήψη του ακολουθούν μυϊκές συσπάσεις, κράμπες και αιμορραγία, που υποδηλώνουν αποβολή του εμβρύου, ενώ πιθανές παρενέργειες είναι στομαχικές διαταραχές και εμετός, διάρροια, ήπιος πυρετός, κόπωση, αιμορραγία και ναυτία. Η αιμορραγία μπορεί να κρατήσει μερικές ώρες, ενώ οι κράμπες να επιμείνουν για λίγες μέρες.

Το λεγόμενο χάπι της άμβλωσης συνιστάται από τον FDA να χρησιμοποιείται μέσα στις πρώτες δέκα εβδομάδες κύησης. Η δράση του συνίσταται στην αναστολή της παραγωγής της προγεστερόνης, της ορμόνης που επιτρέπει την εξέλιξη της εγκυμοσύνης.

Η αποτελεσματικότητά του μέχρι την όγδοη εβδομάδα της εγκυμοσύνης υπολογίζεται στο 94-98% και, μέχρι την εντέκατη εβδομάδα, στο 87%.

Μια σπάνια επιπλοκή είναι να παραμείνουν ιστοί του εμβρύου στη μήτρα, με κίνδυνο μόλυνσης, αλλεργικής αντίδρασης, δημιουργίας θρόμβων και ακατάσχετης αιμορραγίας. Αν 24 ώρες μετά τη λήψη του χαπιού αισθάνεστε αδιαθεσία, επικοινωνήστε με τον γιατρό σας και, σε κάθε περίπτωση, επισκεφτείτε τον μέσα σε μία εβδομάδα.

Μέχρι τώρα στις ΗΠΑ το χάπι της άμβλωσης χορηγείτο αποκλειστικά σε ιατρεία και κλινικές, με συνταγογράφηση. Πλέον οι γυναίκες θα μπορούν να το συνταγογραφούν ευκολότερα και να το λαμβάνουν όποτε το κρίνουν αναγκαίο.

ΠΗΓΗ: marieclaire.gr

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Αυτά είναι τα επικίνδυνα έθιμα του Πάσχα – Πώς μπορούμε να προστατευθούμε; - Οι ενέργειες για πρόληψη από την Αστυνομία

Από πυρκαγιά σε πυρκαγιά έτρεχε η Πυροσβεστική - Το επιχειρησιακό πλάνο ενόψει καλοκαιριού

Έπιασε «λαυράκι» η ΥΚΑΝ - Συγκάτοικοι έκρυβαν ναρκωτικά μέσα στα δωμάτιά τους

Στις φλόγες οχήματα στο Τραχώνι – Καταστράφηκαν ολοσχερώς τα περισσότερα – Αποκλείστηκε η σκηνή

Γιώργος Θεοφάνους: «Έχω ξεκάθαρες μνήμες, ακόμα και τώρα όταν οδηγώ και ακούω βροντές, παρκάρω και κλείνω τα αυτιά μου»

Στιγμές τρόμου για 23χρονη: Αδέλφια την απείλησαν, την απήγαγαν και την τραυμάτισαν με μαχαίρι – Πρώην συμβίος της ο ένας



Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Νέα εξέλιξη - Χειροπέδες σε άλλα δύο πρόσωπα

Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Νέα εξέλιξη - Χειροπέδες σε άλλα δύο πρόσωπα

Στη σύλληψη άλλων δύο προσώπων προχώρησαν οι Αρχές, αναφορικά με την απόπειρα φόνου που έλαβε στην Ανθούπολη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top