ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Υπουργικό: Αυτά αποφάσισε για Ακάμα - Τα μέτρα που λήφθηκαν για τα έργα

Υπουργικό: Αυτά αποφάσισε για Ακάμα - Τα μέτρα που λήφθηκαν για τα έργα

Σε συνέχεια της Απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου με ημερομηνία 20/12/2023 και θέμα: «Αλλαγές που αφορούν την υλοποίηση των έργων του Σχεδίου Αειφόρου Ανάπτυξης του Εθνικού Δασικού Πάρκου Ακάμα (ΕΔΠ)», κατατέθηκε σήμερα στο Υπουργικό Συμβούλιο η πρόταση για τη ρύθμιση και τον προγραμματισμό των αλλαγών.

Εκ των αποφάσεων που λήφθηκαν σήμερα σημειώνονται τα ακόλουθα:

1. Κατόπιν γνωμάτευσης της Νομικής Υπηρεσίας που εξηγεί γιατί δεν μπορεί να μεταφερθεί ή και να εκχωρηθεί η παρούσα και οι μελλοντικές Συμβάσεις που αφορούν την υλοποίηση έργων ανάπτυξης δασών και δασωδών εκτάσεων στη Δημοκρατία από το Τμήμα Δασών στη Γενική Διεύθυνση Περιβάλλοντος (ΓΔΠ), οι Συμβάσεις που αφορούν το ΕΔΠ Ακάμα παραμένουν στο Τμήμα Δασών, υπό την προϋπόθεση σύστασης μηχανισμού αυστηρής περιβαλλοντικής και τεχνικής παρακολούθησης και αυξημένου εποπτικού ελέγχου.

2. Για την υλοποίηση αυτού του μηχανισμού δημιουργείται Ομάδα Έργου (ΟΕ). Επικεφαλής της ΟΕ θα είναι Πολιτικός Μηχανικός ο οποίος θα έχει τον ρόλο του Συντονιστή του Έργου και ο οποίος θα αποσπαστεί στη ΓΔΠ από το Τμήμα Δημοσίων Έργων. Ο ρόλος της ΟΕ θα είναι εποπτικός και συμβουλευτικός, ενώ για τη λήψη αποφάσεων διορίζεται Καθοδηγητική Επιτροπή (ΚΕ).

3. Αποφασίζεται η υιοθέτηση μέτρων για την άμεση επανέναρξη των εργασιών για την ασφαλή διακίνηση των χρηστών στην υπό κατασκευή όδευση. Οι εργασίες αυτές θα πρέπει να ολοκληρωθούν στη βάση των νενομισμένων διαδικασιών, σε σύντομο χρονικό διάστημα και σύμφωνα με τους όρους της υφιστάμενης Σύμβασης για τη Φάση Α και οι οποίες αφορούν τη ρύθμιση της διακίνησης των επισκεπτών και την προστασία των ειδών και οικοτόπων.

4. Αποφασίζεται η προώθηση των απαραίτητων ενεργειών για την υλοποίηση μέτρων για τη βελτίωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος του έργου που αφορά στη Φάση Α του Οδικού Δικτύου ΕΔΠ Ακάμα, στη βάση και της συμπληρωματικής Έκθεσης Ειδικής Οικολογικής Αξιολόγησης που εκδόθηκε στις 11.3.2024, με τη συμβολή Ειδικών Εμπειρογνωμόνων, και σε θέματα οδοποιίας.

5. Έναρξη των εργασιών αποκατάστασης των οικοτόπων μετά το τέλος των κατασκευαστικών εργασιών που αφορούν τη Φάση Α. Η αποκατάσταση θα γίνει για τους οικότοπους που έχουν επηρεαστεί και θα δοθεί έμφαση στους οικότοπους που αποτελούν αντικείμενο προστασίας της περιοχής.

6. Συνέχιση της διαδικασίας επαναξιολόγησης για τους επόμενους τρεις μήνες, για τις υποδομές των Κόμβων Υποδομών Διαχείρισης και τα υπόλοιπα έργα και λειτουργίες του Σχεδίου Αειφόρου Ανάπτυξης του Εθνικού Δασικού Πάρκου Ακάμα.

7. Ετοιμασία νέας πρότασης και επαναφοράς του θέματος στο Υπουργικό Συμβούλιο, τον Ιούνιο 2024, η οποία, ανάμεσα σε άλλα, θα περιλαμβάνει και τελικό ρεαλιστικό χρονοδιάγραμμα εργασιών για τα υπόλοιπα έργα του ΕΔΠ Ακάμα, χωρίς αχρείαστες και περαιτέρω καθυστερήσεις.

Τέλος, τονίζεται εκ νέου πως οι όποιες ενέργειες και αποφάσεις λαμβάνονται, είναι εντός του πλαισίου και της φιλοσοφίας του Σχεδίου Αειφόρου Ανάπτυξης του Εθνικού Δασικού Πάρκου Ακάμα. Στόχος της Κυβέρνησης παραμένει η ανάδειξη του μοναδικού περιβαλλοντικού πλούτου του Ακάμα, η προστασία της φύσης και η αειφόρος ανάπτυξη.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Διαμαρτυρήθηκαν για τον θάνατο του νεαρού αλλοδαπού στη Λεμεσό - «Συγνώμη Anisur» - Δείτε φωτογραφίες

Αφαιρέθηκε υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος από ψηφοδέλτιο της ΕΔΕΚ με οδηγίες Σιζόπουλου - Ποιος ο λόγος

Στις φλόγες καφετέρια στη Λευκωσία - Ζημιές και σε παρακείμενα διαμερίσματα - Δείτε φωτογραφία

Έτσι θα προστατευθείς από τα δηλητηριώδη φίδια - Συμβουλές από το Υπ. Γεωργίας

«Ξύπνησαν» νωρίς τα κουνούπια - Οι λόγοι, τα πιο επικίνδυνα είδη και τα μέτρα πρόληψης

Γέμισαν οι βρεφοκομικοί σταθμοί λόγω του σχεδίου επιδότησης διδάκτρων – Ποιες προτάσεις εξετάζει η Κυβέρνηση

Σοφία Χατζηπαντελή: Ποζάρει στο Instagram φορώντας μόνο ένα διάφανο κορμάκι - Δείτε φωτογραφίαΠτΔ: Aνάγκη για στήριξη του Λιβάνου για αποτελεσματική διαχείριση του μεταναστευτικού

ΠτΔ: Aνάγκη για στήριξη του Λιβάνου για αποτελεσματική διαχείριση του μεταναστευτικού

Την ανάγκη ενίσχυσης της άμυνας και ασφαλείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέσα από κοινές δράσεις και ανάπτυξη κοινών προγραμμάτων και δυνατοτήτων υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης, στη διάρκεια δείπνου εργασίας ομάδας ηγετών κρατών μελών της ΕΕ, που παρέθεσαν χθες βράδυ στη Βιέννη ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κ. Charles Michel και ο Καγκελάριος της Αυστρίας κ. Karl Nehammer.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top