ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πήρε το πράσινο φως από το Υπουργικό ο προϋπολογισμός του 2016

Πήρε το πράσινο φως από το Υπουργικό ο προϋπολογισμός του 2016

Το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε σήμερα τον κρατικό προϋπολογισμό για το 2016 ο οποίος είναι ισοσκελισμένος, ανέφερε σήμερα ο Υπουργός Οικονομικών κ. Χάρης Γεωργιάδης.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο, μετά τη λήξη της συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου, ο κ. Υπουργός είπε ότι «το Υπουργικό Συμβούλιο έχει εγκρίνει τον κρατικό προϋπολογισμό για το 2016.

 Είναι ένας ισοσκελισμένος προϋπολογισμός,  έχουμε περιορίσει πλήρως το έλλειμμα, αλλά το σημαντικό είναι πως αυτή η πολύ θετική εξέλιξη της δημοσιονομικής εξυγίανσης προκύπτει χωρίς καμιά ανάγκη για νέα μέτρα, νέους φόρους ή νέες επιβαρύνσεις.

Αντίθετα, στο πλαίσιο των δυνατοτήτων, υπάρχει μια αύξηση στις πρωτογενείς δαπάνες του κράτους, του προϋπολογισμού, περίπου 5% των αναπτυξιακών δαπανών. Θεωρώ πολύ σημαντική την επίτευξη αυτού του στόχου που συνδυάζει τη δημοσιονομική εξυγίανση, τον περιορισμό ελλειμμάτων που επιβάρυναν πολίτες και επιχειρήσεις, με τη δυνατότητα πλέον στήριξης και περαιτέρω ώθησης της πορείας ανάκαμψης της οικονομίας.

Εκτιμούμε πως το 2015 θα καταγράψει ένα αρκετά ικανοποιητικό θετικό ρυθμό ανάπτυξης, αφήνοντας πίσω μας οριστικά την ύφεση και αυτή την πορεία ανάκαμψης και ανάπτυξης θα στηρίξουμε και για το 2016».

Ερωτηθείς αν υπάρχει δυνατότητα για φοροελαφρύνσεις, ο κ. Υπουργός είπε ότι «η 'χαλάρωση' δεν είναι η λέξη που θα υιοθετούσα. Αντιθέτως, θα τόνιζα πως η προσπάθεια και η συνέπεια δεν πρέπει να χαλαρώσει και δεν πρέπει να χαλαρώσει ούτε και μετά από λίγους μήνες όταν θα έχουμε ολοκληρώσει το πρόγραμμα. Επιδιώκουμε ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς αλλά το σημαντικό είναι τους πετυχαίνουμε αυτούς τους ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς χωρίς την ανάγκη πρόσθετων μέτρων και επιβαρύνσεων, αλλά αντιθέτως, ευθυγραμμίζοντας τα δημόσια οικονομικά με την πορεία της πραγματικής οικονομίας έχουμε κάποια στοχευμένη αύξηση των δαπανών κυρίως των αναπτυξιακών.

Και στο ζήτημα φορολογίας έχουμε ήδη παρουσιάσει και έχουν στο μεγαλύτερο μέρος τους εγκριθεί κάποια φορολογικά κίνητρα το περασμένο καλοκαίρι που ενθαρρύνουν την επενδυτική δραστηριότητα και τις επενδύσεις στον τόπο μας. Ακόμη και προχθές, στο ζήτημα φορολογίας ακίνητης ιδιοκτησίας μπορέσαμε με λελογισμένο και σταδιακό τρόπο να εισηγηθούμε μια περαιτέρω αύξηση της έκπτωσης.

Συνεπώς, αυτός είναι ο τρόπος, με προσεκτικές κινήσεις και στο ζήτημα της φορολογίας είναι χωρίς αμφιβολία και εκτός συζήτησης η όποια αύξηση φορολογίας που θα επιβάρυνε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, αλλά αντιθέτως (γίνονται) σταδιακά και προσεκτικά βήματα ελάφρυνσης των φορολογικών βαρών, χωρίς ποτέ αυτό να ισοδυναμεί με γενικότερη χαλάρωση της προσπάθειας ή της συνετής διαχείρισης δημοσίων οικονομικών».

Ερωτηθείς αν ο επόμενος στόχος της Κυβέρνησης είναι να προχωρήσει μεταρρύθμιση, ο κ. Υπουργός είπε ότι «είναι πολλαπλοί οι στόχοι της Κυβέρνησης και της οικονομικής πολιτικής. Πρώτα από όλα αυτή την ανάπτυξη που έχουμε πλέον επανακτήσει θέλουμε να την εδραιώσουμε να την καταστήσουμε βιώσιμη και να την ενισχύσουμε. Η ανάπτυξη τελικά είναι αυτή που θα επιλύσει τα σοβαρά προβλήματα που εξακολουθεί να αντιμετωπίζει ο τόπος, όπως η υψηλή ανεργία και το ψηλό ποσοστό μη εξυπηρετούμενων δανείων. Παράλληλα στόχος είναι μέσα από την αποκατάσταση της διεθνούς εμπιστοσύνης προς την οικονομία μας να αποκαταστήσουμε με οριστικό τρόπο διατηρήσιμο την πιστοληπτική μας ικανότητα.

Να μην έχουμε ανάγκη προγραμμάτων στήριξης, να θέσουμε εκτός συζήτησης την όποια ανάγκη υπαγωγής σε δεύτερο μνημόνιο, αλλά αντιθέτως σε λίγους μήνες να ολοκληρώσουμε την προσπάθεια. Βασικότερη επιδίωξη που υπηρετεί όλους αυτούς τους στόχους, δηλαδή της βιώσιμης ανάπτυξης, της δημιουργίας πιο ανταγωνιστικής οικονομίας και της αποκατάστασης της εμπιστοσύνης είναι οι μεταρρυθμίσεις. Εκκρεμούν ενώπιον της Βουλής μια σειρά πολύ σημαντικών νομοσχεδίων και με τον ίδιο ρυθμό αποφασιστικής προώθησης μεταρρυθμίσεων, θετικών αλλαγών και εκσυγχρονιστικών τομών θα συνεχίσουμε».

Ερωτηθείς αν ο προϋπολογισμός προβλέπει έξοδο από το μνημόνιο ενωρίτερα, ο κ. Υπουργός είπε ότι «δεν είναι κάτι που προβλέπεται στον προϋπολογισμό. Η έξοδος από το μνημόνιο προβλέπεται στο μνημόνιο και η ημερομηνία ολοκλήρωσης του είναι αρχές του 2016. Αλλά χωρίς αμφιβολία ο   προϋπολογισμός αποτυπώνει τη διόρθωση των δημόσιων οικονομικών που ήταν μια από τις βασικές μνημονιακές υποχρεώσεις».

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Δημοτικές Εκλογές: Στις 3232 οι υποψηφιότητες - Δείτε αναλυτικά ανά Δήμο και Επαρχία

Δημοτικές Εκλογές: Στις 3232 οι υποψηφιότητες - Δείτε αναλυτικά ανά Δήμο και Επαρχία

Ο Γενικός Έφορος Εκλογών ανακοινώνει ότι σήμερα, από τις 8:30 π.μ. μέχρι και τις 12:30 μ.μ., υποβλήθηκαν στους Εφόρους Εκλογής οι υποψηφιότητες για τα αξιώματα των Προέδρων των Συμβουλίων των Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης, Δημάρχων, Αντιδημάρχων, Δημοτικών Συμβούλων και Μελών Σχολικών Εφορειών. Η όλη διαδικασία κύλησε ομαλά, χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top