ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έρευνα της ΚΤΚ: Μείωση ζήτησης για επιχειρηματικά δάνεια - Αμετάβλητη για στεγαστικά

Έρευνα της ΚΤΚ: Μείωση ζήτησης για επιχειρηματικά δάνεια - Αμετάβλητη για στεγαστικά

Συνεχίστηκε το τελευταίο τρίμηνο του 2023 η μείωση στην καθαρή ζήτηση νέων επιχειρηματικών δανείων, συνεχίζοντας την πτωτική τάση που καταγράφεται από το πρώτο τρίμηνο του 2022 αν και σε μικρότερο βαθμό από την μείωση που αναμενόταν στο προηγούμενο τρίμηνο.

Αντίθετα, σύμφωνα με την έρευνα τραπεζικών χορηγήσεων της Κεντρικής Τράπεζας για το τέταρτο τρίμηνο του 2023, η καθαρή ζήτηση για στεγαστικά δάνεια παρέμεινε αμετάβλητη, διακόπτοντας μια πτωτική πορεία που συνεχιζόταν από τις αρχές του 2022.

Όσον αφορά τα επιχειρηματικά δάνεια, η ΚΤΚ σημειώνει ότι η μείωση στη ζήτηση «αποδίδεται στο αυξημένο γενικό επίπεδο των επιτοκίων».

Περαιτέρω, καταγράφεται αύξηση στην καθαρή ζήτηση για χρηματοδότηση πάγιων επενδύσεων, η οποία ενδεχόμενα να αντανακλά την αναμενόμενη συνέχιση της μεγέθυνσης της εγχώριας ιδιωτικής κατανάλωσης, και οι αυξημένες ανάγκες για αναχρηματοδότηση/αναδιάρθρωση χρέους, που αντιστάθμισαν ως ένα βαθμό τη συνολική μείωση.

Σύμφωνα με την ΚΤΚ, η καθαρή μείωση στη συνολική ζήτηση κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2023 φαίνεται να προέρχεται από τη μείωση δανείων από μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ενώ σε σχέση με τις μεγάλες επιχειρήσεις, η καθαρή ζήτηση δανείων από αυτές παρέμεινε αμετάβλητη.

Στεγαστικά: τα ανταγωνιστικά επιτόκια αντιστάθμισαν τα υψηλά επιτόκια

Στην έρευνα του τελευταίου τριμήνου, τερματίστηκε η πτωτική τάση στη ζήτηση στεγαστικών δανείων από τις αρχές του 2022, αφού αντισταθμίστηκε η εικόνα που δημιουργήθηκε από το υψηλό επίπεδο των επιτοκίων.

Όπως αναφέρεται, η μείωση στη ζήτηση που αποδόθηκε στο υψηλό επίπεδο των επιτοκίων και τη μειωμένη εμπιστοσύνη των καταναλωτών αντισταθμίστηκε από την αύξηση στη ζήτηση που παρατηρήθηκε, λόγω της προσφοράς ανταγωνιστικών επιτοκίων για την αύξηση του μεριδίου αγοράς στα στεγαστικά δάνεια.

Σύμφωνα με την ΚΤΚ, κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2023 συνεχίστηκε η μείωση στην καθαρή ζήτηση καταναλωτικών και λοιπών δανείων από νοικοκυριά και μάλιστα σε μεγαλύτερο βαθμό από ότι αναμενόταν το προηγούμενο τρίμηνο.

«Σύμφωνα με την Έρευνα, και αυτό το τρίμηνο, η επιδείνωση της εμπιστοσύνης των καταναλωτών, το υψηλότερο επίπεδο των επιτοκίων και η περαιτέρω μείωση των δαπανών για αγορά διαρκών καταναλωτικών αγαθών συνέβαλαν στη μείωση της ζήτησης αυτής της κατηγορίας δανείων», αναφέρεται.

Εξάλλου, τα κριτήρια χορήγησης δανείων κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2023 παρέμειναν αμετάβλητα όσον αφορά τις επιχειρήσεις, ενώ καταγράφηκε αυστηροποίηση στις δύο κατηγορίες δανείων προς νοικοκυριά, λόγω της αντίληψης των συμμετεχουσών τραπεζών για τον πιστωτικό κίνδυνο.

Σημειώνεται ωστόσο ότι ο παράγοντας που αφορά τη φερεγγυότητα των δανειοληπτών δεν επηρέασε τα κριτήρια χορήγησης δανείων προς νοικοκυριά αυτό το τρίμηνο, σε αντίθεση με το προηγούμενο τρίμηνο όπου ο εν λόγω παράγοντας είχε συμβάλει στην αυστηροποίησή τους.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Έρχεται Πάσχα: Πότε πρέπει να παραγγείλουμε το κρέας – Πόσα θα πληρώσουμε τη σούβλα

«Έκρηξη» εργαζομένων στην Κυβέρνηση: Οι τομείς και οι υπάλληλοι που απασχολήθηκαν το πρώτο τρίμηνο του 2024

Στις φλόγες φορτηγό σχολής οδηγών τα ξημερώματα - Καταστράφηκε ολοσχερώς - Δείτε φωτογραφία

Εμπρησμοί σε πρακτορεία στοιχημάτων: Χειροπέδες σε δύο πρόσωπα - Θα οδηγηθούν σήμερα ενώπιον Δικαστηρίου

Άφιξη μεταναστών: Πλήρωσαν χιλιάδες ευρώ για να έρθουν στην Κύπρο – Ταξίδευαν για 2 μέρες μέσα στη βάρκα

Βανδή: Αναβλήθηκε η εμφάνισή της στο Ντουμπάι-Η γεμάτη αγωνία ανάρτηση: «Ελπίζω να είστε ασφαλείς»Ξεκινούν οι εργασίες της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες - Οι επιδιώξεις της Λευκωσίας για μεταναστευτικό και Κυπριακό

Ξεκινούν οι εργασίες της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες - Οι επιδιώξεις της Λευκωσίας για μεταναστευτικό και Κυπριακό

Ενώ ολόκληρος ο πλανήτης παρακολουθεί με κομμένη την ανάσα τα όσα συμβαίνουν στη Μέση Ανατολή αναμένοντας το χτύπημα του Ισραήλ στο Ιράν, στις Βρυξέλλες οι ηγέτες συνέρχονται σήμερα και την Τετάρτη κατά τη διάρκεια διήμερης συνόδου κορυφής, όπου ανάμεσα στα θέματα που θα συζητηθούν θα είναι η Μέση Ανατολή, ο Λίβανος, τα ευρωτουρκικά, τα οποία είναι άμεσα συνδεδεμένα με το κυπριακό και το μεταναστευτικό το οποίο είναι ένα από τα πιο κρίσιμα ζητήματα που απασχολούν αυτή τη στιγμή τη Λευκωσία.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top