ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Απορρίφθηκαν εφέσεις παιδιών αποβιωσάντων επιβατών της «Ήλιος» για αποζημιώσεις από την Κυπριακή Δημοκρατία

Απορρίφθηκαν εφέσεις παιδιών αποβιωσάντων επιβατών της «Ήλιος» για αποζημιώσεις από την Κυπριακή Δημοκρατία

Το Εφετείο, με κατά πλειοψηφία απόφασή του, απέρριψε τις εφέσεις των παιδιών δύο αποβιωσάντων επιβατών του αεροσκάφους της εταιρείας «Ήλιος», που αξίωναν αποζημιώσεις και από την Κυπριακή Δημοκρατία, για τον θάνατο των γονέων τους.

Υπενθυμίζεται ότι η πτήση του επιβατικού αεροσκάφους της εταιρείας «Ήλιος», η οποία εκτελούσε δρομολόγιο από Λάρνακα προς Πράγα, με ενδιάμεσο σταθμό το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» είχε τραγική κατάληξη στις 14 Αυγούστου του 2005, αφού το αεροσκάφος, που εισήλθε στον ελληνικό εναέριο χώρο, συνετρίβη στο Γραμματικό Αττικής.

Οι 115 επιβάτες και το εξαμελές πλήρωμα σκοτώθηκαν.

Όπως αναφέρει η απόφαση του Εφετείου ανάμεσα στους επιβάτες του αεροσκάφους ήταν και ζεύγος, του οποίου τα παιδιά καταχώρισαν, ως διαχειριστές της περιουσίας τους, στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας, στις 13 Αυγούστου του 2007 αγωγές, μία για κάθε αποβιώσαντα γονέα.

Με τις εν λόγω αγωγές αξίωναν εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας αποζημιώσεις για ενέργειες και/ή παραλείψεις αυτής και/ή των υπαλλήλων και/ή αντιπροσώπων και/ή των Οργάνων αυτής, οι οποίες είχαν ως αποτέλεσμα και/ή συνέτειναν και/ή οδήγησαν εις το θάνατο των γονιών τους κατά/ή περί την 14/8/2005 ενώ αυτοί βρίσκονταν στην πτήση της εταιρείας «Ήλιος».

Την 04/07/2007, καταβλήθηκε στους Ενάγοντες χρηματικό ποσό από την ασφαλιστική εταιρεία της εταιρείας πρώην HELIOS AIRWAYS LTD και νυν A- Jet Aviation Ltd, ένεκα του θανάτου των γονέων τους που επήλθε συνεπεία του αεροπορικού ατυχήματος της πτήσης με αριθμό ZU522.  Η καταβολή του πιο πάνω ποσού έγινε μέσω των εν Λονδίνω δικηγόρων των ασφαλιστών, ήτοι κ.κ Gates & Partners LLP.

Συγκεκριμένα, αναφέρει η απόφαση, την 4η Ιουλίου του 2007 καταβλήθηκαν στους ενάγοντες το ποσό των €905,625, συμπεριλαμβανομένων δικηγορικών εξόδων και δικηγορικών αμοιβών, σε σχέση με τον θάνατο του αποβιώσαντα πατέρα τους, ο οποίος επήλθε ένεκα του αεροπορικού ατυχήματος της πτήσης ZU522 και οι ενάγοντες αποδέχθηκαν και έλαβαν το πιο πάνω ποσό , υπογράφοντας το Έγγραφο με ημερομηνία 04/07/2007.

Επίσης, την 4η Ιουλίου του 2007 καταβλήθηκαν στους ενάγοντες το ποσό των €872,960 συμπεριλαμβανομένων δικηγορικών εξόδων και δικηγορικών αμοιβών, σε σχέση με τον θάνατο της αποβιώσασας μητέρας τους, υπογράφοντας το έγγραφο με ημερομηνία 04/07/2007.

Τα έγγραφα ημερ. 4.7.2007 και τα οποία, ως ελέχθη, τιτλοφορούνται «Απόδειξη Είσπραξης και Πλήρης και Τελική Γενική Απαλλαγή και Εξόφληση», προνοούν, ανάμεσα σε άλλα, ότι «συμφωνείται και γίνεται αντιληπτό ότι οι εξοφλούντες θα αποζημιώσουν τους απαλλασσόμενους αναφορικά με κάθε είδους αξιώσεις εκ μέρους οποιουδήποτε τρίτου μέρους, συμπεριλαμβανομένης της Κυπριακής Κυβέρνησης, αλλά χωρίς περιορισμό σε αυτήν, για συνεισφορά, αποζημίωση ή αποκατάσταση οποιασδήποτε ζημιάς, που προκύπτει από τον θάνατο των αποθανόντων». 

Επίσης, η συγκεκριμένη εξόφληση, αναφερόταν στα έγγραφα που υπέγραψαν, θα ερμηνεύεται και εκτελείται σύμφωνα με το δίκαιο της Ελλάδος και τα μέρη συμφωνούν ότι σε περίπτωση οποιασδήποτε αμφισβήτησης ή διαφοράς αναφορικά με την παρούσα, θα συναινούν και θα παραπέμπουν την διαφορά αυτή στην αποκλειστική δικαιοδοσία οποιουδήποτε αρμοδίου Δικαστηρίου στην πόλη των Αθηνών, Ελλάδα».

Κατά την απόφασή του το Εφετείο, αναφέρει πως το πρωτόδικο Δικαστήριο, το οποίο είχε κληθεί να αποφασίσει για τα πιο πάνω, δικαιολογημένα βρήκε πως οι εφεσείοντες με τη λήψη των αποζημιώσεων είχαν απαλλάξει και την Κυπριακή Δημοκρατία, εναγόμενη στις αγωγές και ότι το θέμα τελείωνε εδώ.

Ως εκ τούτου, δικαιολογημένα έκανε δεκτές τις προδικαστικές ενστάσεις, σημειώνοντας πως οι εφεσείοντες, έχοντας υπογράψει τα έγγραφα ημερ. 4 Ιουλίου του 2007 και έχοντας εισπράξει τις συγκεκριμένες αποζημιώσεις, δεν ενομιμοποιούντο και δεν εδικαιούντο να αξιώνουν αποζημιώσεις και από την Κυπριακή Δημοκρατία για τον θάνατο των γονέων τους.

«Κατ΄επέκταση, ορθά απέρριψε τις αγωγές (το πρωτόδικο δικαστήριο)», συμπληρώνει η απόφαση του Εφετείου.

Σύμφωνα με την πλειοψηφία του Εφετείου «όλοι οι λόγοι έφεσης είναι αβάσιμοι» και τονίζεται ότι «η πρωτόδικη απόφαση επικυρώνεται ως ορθή», απορρίπτοντας τις εφέσεις.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Τραγωδία στην Ελλάδα: Ένας νεκρός από την κατάρρευση τμήματος κτηρίου στον Πειραιά

Οικονομικές επιπτώσεις στην Κύπρο από την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ: Οικονομολόγος αναλύει στο «Τ» τα σενάρια

Καύσιμα: Εντός δεκαημέρου νέα αύξηση - Πώς θα επηρεάσει τις τιμές η κρίση στη Μέση Ανατολή - Φόβοι για €2 η βενζίνη

«T» ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ: Δηλώνουν για κατοικίες τις… αποθήκες και εγκαταλελειμμένα σπίτια- Τραγελαφικά τα όσα συμβαίνουν με τις μετακινήσεις ψηφοφόρων

Έγινε κι αυτό στην Κύπρο! Υποψήφιος εμφανίζεται με κλειστά μάτια στην προεκλογική του καμπάνια – Δείτε βίντεοLIVE: To Ισραήλ έτοιμο για την απάντηση στο Ιράν - Συνεχής ενημέρωση

LIVE: To Ισραήλ έτοιμο για την απάντηση στο Ιράν - Συνεχής ενημέρωση

Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου ανέφερε πως το Ισραήλ θα επιτεθεί εκ νέου στο Ιράν μετά την απάντηση του δεύτερου στο φονικό χτύπημα στο ιρανικό προξενείο στη Συρία. Η είδηση μεταφέρθηκε από το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο Kan και αναφέρει πως θα έχουν ειδοποιηθεί οι σύμμαχοι του Ισραήλ, για να λάβουν αντίμετρα από πιθανή απάντηση του Ιράν. Οι ΗΠΑ απέκλεισαν το ενδεχόμενο να συμμετάσχουν σε οποιαδήποτε ισραηλινή αντεπίθεση κατά του Ιράν, ενώ το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ δεν έλαβε απόφαση σχετικά με το τι μέτρα θα λάβει ως απάντηση στην επίθεση της Τεχεράνης. Το ThemaOnline σας μεταφέρει όλες τις εξελίξεις

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top