ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στη Βουλή το νομοσχέδιο για πλαφόν στην τιμή του νερού - Ποιους χώρους θα αφορά

Στη Βουλή το νομοσχέδιο για πλαφόν στην τιμή του νερού - Ποιους χώρους θα αφορά

Η Κυβέρνηση κατέθεσε την Πέμπτη στην Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο για τον καθορισμό ανώτατης τιμής πώλησης του νερού σε σημεία πώλησης στα οποία δεν μπορεί να αναπτυχθεί επαρκής ανταγωνισμός.

Σύμφωνα με την εισηγητική έκθεση προς της Βουλή, σκοπός του νομοσχεδίου είναι ο καθορισμός από τον Υπουργό Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, ανώτατων τιμών λιανικής πώλησης για βασικά προϊόντα διατροφής.

Αναφέρεται ότι η αρχή γίνεται με το νερό σε συγκεκριμένα σημεία πώλησης, όπου εξ αντικειμένου δεν μπορεί να αναπτυχθεί επαρκής ανταγωνισμός.

Τα σημεία αυτά περιλαμβάνουν τα αεροδρόμια, λιμάνια, αθλητικούς χώρους, παραλίες, αρχαιολογικούς χώρους, μουσεία, νοσηλευτήρια, θέατρα, κινηματογράφους και θεματικά πάρκα/ζωολογικούς κήπους.

Στόχος του νομοσχεδίου, σύμφωνα με την έκθεση, είναι η προστασία και στήριξη των καταναλωτών, ειδικότερα σε περιόδους αρνητικών οικονομικών συνθηκών και εξωγενών κρίσεων που επηρεάζουν δυσμενώς τα οικονομικά τους συμφέροντα.

Στο νόμο διευκρινίζεται ότι οι ανώτατες τιμές πώλησης ισχύουν μόνο για όρθιους καταναλωτές, οι οποίοι αυτοεξυπηρετούνται.

Οι ανώτατες τιμές πώλησης θα καθορίζονται μετά από έρευνα της Αρμόδιας Αρχής, λαμβάνοντας υπόψη, μεταξύ άλλων, το κόστος παραγωγής/εισαγωγής, ένα εύλογο ποσοστό για τα λειτουργικά έξοδα και ένα εύλογο ποσοστό κέρδους.

Τα προϊόντα για τα οποία μπορεί ο Υπουργός να καθορίσει ανώτατες τιμές περιλαμβάνουν το εμφιαλωμένο νερό σε συσκευασία των 500 ml εντός ή έκτός ψυγείου, το εμφιαλωμένο νερό σε συσκευασία των 750 ml εντός ή εκτός ψυγείου και το πόσιμο νερό, περιλαμβανομένου εμφιαλωμένου, σε ποτήρι αντίστοιχης ποσότητας των 500 ml ή των 750 ml.

Σε περίπτωση παραβίασης της νομοθεσίας ο Διευθυντής της υπηρεσίας προστασίας του καταναλωτή, θα έχει την εξουσία να επιβάλλει διοικητικό πρόστιμο, ανάλογα με τη φύση, τη βαρύτητα και τη διάρκεια της παράβασης, ύψους μέχρι €10.000.

Σε περίπτωση συνέχισης της παράβασης, επιβάλλει διοικητικό πρόστιμο μέχρι €1000, για κάθε μάρα συνέχισης της παράβασης,

Σε περίπτωση που η παράβαση τερματιστεί, επιβάλλει διοικητικό πρόστιμο ανάλογα με τη φύση, τη βαρύτητα και τη διάρκεια της παράβασης, το οποίο δεν ξεπερνά τις €5000.

Το διοικητικό πρόστιμο καθίσταται άμεσα πληρωτέο και η διαδικασία είσπραξής του δεν αναστέλλεται λόγω της ενδεχόμενης καταχώρησης προσφυγής στο Διοικητικό Δικαστήριο, κατά της απόφασης του Διευθυντή.

Σε περίπτωση παράλειψης πληρωμής, το Υπουργείο θα λαμβάνει δικαστικά μέτρα και εισπράττει το οφειλόμενο ποσό ως αστικό χρέος οφειλόμενο στη Δημοκρατία.

Η παράβαση ή παράλειψη συμμόρφωσης με τις πρόνοιες του νομοσχεδίου, επισύρει ποινή φυλάκισης μέχρι 1 έτος ή χρηματική ποινή που δεν υπερβαίνει τις €5 χιλ. ή και τις δύο ποινές.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Φόνος στην Ανθούπολη:  «Μίλησε» η νεκροτομή του 34χρονου Δημήτρη Ανδρονίκου – Όσα κατέδειξε

Τροχαίο στη Λάρνακα: Διασωληνωμένος ο 30χρονος μοτοσικλετιστής - Χτύπησε στο πίσω μέρος φορτηγού

Φ. Φαίδωνος: Καταγγέλλει εξαγορά ψήφων με δωροκουπόνια υπεραγοράς και μετρητά - «100 ευρώ το φακελάκι»

Αυτά είναι τα νέα αναθεωρημένα Στεγαστικά Σχέδια Αναζωογόνησης Ορεινών - Όλες οι λεπτομέρειες

Δύσκολες στιγμές για τον πρώην τιμ μάνατζερ της Νέας Σαλαμίνας - Ενεπλάκη σε τροχαίο

Εξιτήριο για τον Δημήτρη Σταρόβα - Με δάκρυα στα μάτια, ευχαριστούσε για τη συμπαράστασηΣτις 5 Ιουνίου η απόφαση για νομιμοποίηση της αίτησης του Εισαγγελέα για παύση του Ελεγκτή

Στις 5 Ιουνίου η απόφαση για νομιμοποίηση της αίτησης του Εισαγγελέα για παύση του Ελεγκτή

Την Τετάρτη, 5 Ιουνίου, στις 9:30 π.μ., θα ανακοινώσει το Συμβούλιο του Ανωτάτου Συνταγματικού Δικαστηρίου την απόφασή του σχετικά με την προδικαστική ένσταση του Γενικού Ελεγκτή Οδυσσέα Μιχαηλίδη στην υπόθεση που έχει καταχωρίσει ο Γενικός Εισαγγελέας Γιώργος Σαββίδης για απόλυσή του για ανάρμοστη συμπεριφορά.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top