ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Παγκύπριες εξετάσεις: Τέλος στην υποβολή αιτήσεων για το 2024 - Πόσες υποβλήθηκαν

Παγκύπριες εξετάσεις: Τέλος στην υποβολή αιτήσεων για το 2024 - Πόσες υποβλήθηκαν

Υποβλήθηκαν γύρω στις 5.600 αιτήσεις για συμμετοχή στις Παγκύπριες Εξετάσεις Πρόσβασης (ΠΕΠ) 2024 για εισαγωγή στα Ανώτερα και Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (ΑΑΕΙ) της Κύπρου, στις Στρατιωτικές Σχολές και στα Ανώτερα και Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (ΑΑΕΙ) της Ελλάδας δήλωσε στο ΚΥΠΕ, ο Προϊστάμενος της Υπηρεσίας Εξετάσεων, Δημήτρης Χανδριώτης.

Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Χανδριώτης είπε ότι έχει τελειώσει η χρονική περίοδος υποβολής αιτήσεων, η οποία ήταν από τις 7 μέχρι τις 22 Μαρτίου, καθώς και η παράταση που είχε δοθεί, των 5 ημερών, δηλαδή μέχρι τις 27 Μαρτίου.

«Μέσω αυτής της διαδικασίας δεν υπήρχαν οποιαδήποτε ιδιαίτερα προβλήματα. Έμαθε πλέον ο κόσμος, οι μαθητές, την Πλατφόρμα», πρόσθεσε και σημείωσε ότι η διαδικασία έγινε ηλεκτρονικά.

Οι υποψήφιοι, συνέχισε ο κ. Χανδριώτης, υπέβαλαν τις αιτήσεις τους μέσω της Πλατφόρμας, προχώρησαν στην επιλογή των πλαισίων βάσει των οδηγών σπουδών, ποια μαθήματα θα εξεταστούν στο κάθε πλαίσιο, έκαναν τις επιλογές τους και επίσης για σκοπούς των Πανεπιστημίων της Κύπρου έχουν ήδη επιλέξει και σχολές, όπως επίσης και για τις στρατιωτικές σχολές της Ελλάδας.

Σε αυτή εδώ τη φάση, εξήγησε ο Προϊστάμενος της Υπηρεσίας Εξετάσεων, οι υποψήφιοι επέλεξαν τα πλαίσια για την Ελλάδα, αλλά δεν έγινε επιλογή των σχολών στα ελληνικά Πανεπιστήμια. Όπως είπε, είναι άλλη η διαδικασία της επιλογών σχολών για την Ελλάδα, η οποία θα γίνει κάπου μέσα στον Ιούλιο, όπως κάθε χρονιά.

Σε ερώτηση αν υπάρχουν στοιχεία πόσοι υπέβαλαν αιτήσεις για συμμετοχή στις Παγκύπριες Εξετάσεις Πρόσβασης 2024 για εισαγωγή στα Ανώτερα και Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (ΑΑΕΙ) της Κύπρου, στις Στρατιωτικές Σχολές και στα Ανώτερα και Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (ΑΑΕΙ) της Ελλάδας, ο κ. Χανδριώτης είπε ότι γύρω στους 5.600 υπέβαλαν αίτηση για τις Παγκύπριες Εξετάσεις Πρόσβασης 2024.

Ερωτηθείς ποιο είναι το επόμενο στάδιο για να ολοκληρωθεί η διαδικασία συμμετοχής στις ΠΕΠ, ο κ. Χανδριώτης είπε ότι από σήμερα ξεκίνησε η περίοδος πληρωμής των εξεταστικών τελών για συμμετοχή στις ΠΕΠ 2024, η οποία θα ολοκληρωθεί την Πέμπτη, 18 Απριλίου 2024.

Υπενθύμισε ότι η πληρωμή θα γίνεται ηλεκτρονικά με τη χρήση χρεωστικής/πιστωτικής κάρτα, μέσω της ίδιας ηλεκτρονικής πλατφόρμας.

Ανέφερε, επίσης, ότι τα τέλη είναι €25 για κάθε εξεταζόμενο μάθημα και €50 για το μάθημα της πρακτικής δοκιμασίας.

Σε παρατήρηση ότι φέτος οι Παγκύπριες Εξετάσεις Πρόσβασης δεν αρχίζουν με το παραδοσιακό μάθημα των Νέων Ελληνικών, αλλά με το μάθημα των Αγγλικών, ο κ. Χανδριώτης είπε ότι η επιλογή του μαθήματος των Αγγλικών ως πρώτο μάθημα έναρξης των Παγκύπριων, στις 10 Ιουνίου, έγινε σε συνεννόηση και με τη Διεύθυνση Μέσης Γενικής Εκπαίδευσης.

Όπως εξήγησε, επειδή την προηγούμενη μέρα, στις 9 Ιουνίου, διεξάγονται οι εκλογές για την ανάδειξη μελών του Ευρωκοινοβουλίου, των Αρχών Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των Σχολικών Εφορειών, αποφάσισαν να ξεκινήσουν με τα Αγγλικά, ούτως ώστε να γίνει αποσυμφόρηση λίγο των σχολικών μονάδων, για να μπορέσουν να ετοιμάσουν τις αίθουσες όλων των εξεταστικών κέντρων την επόμενη μέρα των εκλογών, για τη διεξαγωγή του μαθήματος των Νέων Ελληνικών, όπου θα χρειαστούν σχεδόν όλες οι αίθουσες των εξεταστικών κέντρων, σε αντίθεση με το μάθημα των Αγγλικών.

Υπήρχαν, σημείωσε, πρακτικά προβλήματα και ήθελαν να ετοιμαστούν τα σχολεία, ούτως ώστε να μπορέσουν να διεξαχθούν οι εξετάσεις ομαλά.

Ο κ. Χανδριώτης υπενθύμισε ότι οι Παγκύπριες Εξετάσεις Πρόσβασης ξεκινούν στις 10 Ιουνίου με το μάθημα των Αγγλικών και ολοκληρώνονται στις 28 Ιουνίου με τα Μαθηματικά Κοινού Κορμού. Στο μεταξύ, σύμφωνα με το πρόγραμμα των εξετάσεων, το μάθημα των Νέων Ελληνικών θα διεξαχθεί στις 12 Ιουνίου, αφού στις 11 Ιουνίου είναι σχολική αργία, ενώ διακοπή θα υπάρξει και στις 24 Ιουνίου λόγω δημόσιας αργίας.

Αναφορικά με το πώς θα γίνει η βαθμολογία και πότε αναμένονται τα αποτελέσματα, ο κ. Χανδριώτης είπε ότι με το που θα ολοκληρώνεται η εξέταση ενός μαθήματος, θα γίνεται συντονισμός και θα αρχίσει σιγά-σιγά η βαθμολόγηση του, σημειώνοντας ότι το διόρθωμα των εξεταστικών δοκιμίων των εξεταζόμενων μαθημάτων που περιλαμβάνονται στα πλαίσια πρόσβαση, θα γίνεται ταυτόχρονα με τη διεξαγωγή των εξετάσεων.

Πρόσθεσε ότι η διαδικασία της βαθμολόγησης των εξεταστικών δοκιμίων αναμένεται να ολοκληρωθεί στα μέσα του Ιουλίου.

«Μέσα στον Ιούλιο, γίνεται και μια σειρά από αλλεπάλληλους ελέγχους και ύστερα γίνεται η στατιστική επεξεργασία για να βγουν τα αποτελέσματα και να γίνει η κατανομή. Θα εργαστεί πάρα πολύς κόσμος για τη διεξαγωγή των εξετάσεων», συμπλήρωσε.

Σε ερώτηση πότε αναμένεται να δοθεί τέλος στην αγωνία των υποψηφίων, ο κ. Χανδριώτης είπε ότι η όλη διαδικασία αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί γύρω στις 19 Ιουλίου, όταν θα βγουν τα αποτελέσματα για την Κύπρο και τις στρατιωτικές σχολές της Ελλάδας και σε 3 με 4 μέρες μετά αναμένεται να βγει ο βαθμός πρόσβασης για την Ελλάδα, που είναι ξεχωριστός.

Ακολούθως, ανέφερε, θα ανοίξει η Πλατφόρμα για να επιλέξουν οι επιτυχόντες σχολές για την Ελλάδα και ύστερα το Υπουργείο θα στείλει τη βάση των προτιμήσεων τους στο Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού της Ελλάδας περί τα τέλη Ιουλίου αρχές Αυγούστου.

Και μετά, κατέληξε ο κ. Χανδριώτης, αναμένεται από το Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού της Ελλάδας το πότε θα ανακοινώσει τα αποτελέσματα.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Μοτοσικλέτες: Πόσα κοστίζει το ΜΟΤ και που γίνεται ο έλεγχος - Το πρόστιμο και όσα πρέπει να ξέρετε

Πότε θα γίνει η φετινή Πορεία Υπερηφάνειας - Αυξήθηκαν οι επιθέσεις εναντίων των ΛΟΑΤΙ ατόμων; - Όσα αναφέρει στο «Τ» ο Πρόεδρος της Accept ΛΟΑΤΙ

Στο «μικροσκόπιο» και πάλι οι Κεντρικές Φυλακές - Βρήκαν κινητό και κόλλες με ναρκωτικά σε κελί κρατούμενου

Πυρ ομαδόν κομμάτων κατά ΕΛΑΜ - Το μεταναστευτικό στη μάχη των εντυπώσεων

Silia Kapsis: Απάντησε στον πατέρα της που είπε ότι αναγκάστηκε να φύγει από τη ζωή της - «Ξέρω την αλήθεια»Στην Πολωνία για επίσημη επίσκεψη ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης - Οι επαφές και το πρόγραμμα

Στην Πολωνία για επίσημη επίσκεψη ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης - Οι επαφές και το πρόγραμμα

Στην Πολωνία για επίσημη επίσκεψη μεταβαίνει την Τετάρτη το βράδυ ο Πρόεδρος της Δημοκατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, για συναντήσεις με την πολιτική ηγεσία και υπογραφή μνημονίου συναντίληψης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top