ΔΙΕΘΝΗ

Κίνδυνος ανάφλεξης: Με το όπλο παρά πόδα το Ισραήλ για ενδεχόμενη επίθεση από το Ιράν - «Αν το κάνουν, θα τους πληγώσουμε»

Κίνδυνος ανάφλεξης: Με το όπλο παρά πόδα το Ισραήλ για ενδεχόμενη επίθεση από το Ιράν - «Αν το κάνουν, θα τους πληγώσουμε»

Το Ισραήλ προετοιμάζεται για ενδεχόμενη επίθεση από το Ιράν μετά το χτύπημα στην ιρανική πρεσβεία στη Δαμασκό και αφού η Τεχεράνη διαμήνυσε ότι θα προβεί σε αντίποινα, ενισχύοντας τους φόβους για διάχυση του πολέμου στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής και ανεξέλεγκτη σύγκρουση.

Το Ιράν ενεργεί εδώ και χρόνια εναντίον του Ισραήλ και ως εκ τούτου το Ισραήλ ενεργεί εναντίον του Ιράν, τόσο αμυντικά όσο και επιθετικά, δήλωσε σχετικά, σήμερα, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου.

«Επί χρόνια το Ιράν ενεργεί εναντίον μας, τόσο ευθέως όσο και μέσω εντολοδόχων. Ως εκ τούτου, το Ισραήλ ενεργεί εναντίον του Ιράν και των εντολοδόχων του, τόσο αμυντικά όσο και επιθετικά», είπε ο Νετανιάχου κατά την έναρξη συνεδρίασης του συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας.


«Γνωρίζουμε πώς να υπερασπιστούμε τους εαυτούς μας και θα ενεργήσουμε σύμφωνα με την απλή αρχή ότι όποιος μας βλάψει ή σχεδιάζει να μας βλάψει, θα τον πληγώσουμε», συμπλήρωσε ο ισραηλινός πρωθυπουργός.

«Δεν θα εκπλαγώ αν το Ιράν επιτεθεί την Παρασκευή»

Στο μεταξύ, ισραηλινά μέσα μεταδίδουν πως υπάρχουν πληροφορίες ότι οι Ιρανοί θα τους πλήξουν την Παρασκευή (5/4).

Επίσης, ο Άμος Γιάντλιν, πρώην επικεφαλής της ισραηλινής υπηρεσίας πληροφοριών, δήλωσε ότι το Ιράν ίσως επιλέξει αυτή την Παρασκευή για να απαντήσει στο πλήγμα στη Δαμασκό, είτε απευθείας είτε δι' αντιπροσώπου. Είναι η τελευταία Παρασκευή του Ραμαζανιού, του ιερού μήνα των μουσουλμάνων, η οποία είναι για το Ιράν η «Ημέρα αλ Κουντς» (Ημέρα της Ιερουσαλήμ).

«Δεν θα μου κάνει εντύπωση εάν το Ιράν δράσει την Παρασκευή. Μην πανικοβληθείτε. Μην σπεύσετε στα καταφύγια», δήλωσε ο Γιάντλιν, που συνεργάζεται με το Belfer Center της Σχολής Κένεντι στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, επικαλούμενος τα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας του Ισραήλ. «Συντονιστείτε για την Παρασκευή και τότε, ανάλογα με τις συνέπειες της επίθεσης, ίσως κλιμακωθεί», δήλωσε ο Γιάντλιν.

Σε υψηλή ετοιμότητα ο στρατός του Ισραήλ

Πάντως, ο ισραηλινός στρατός ανέστειλε τις άδειες για όλες τις μονάδες μάχης, όπως ανέφερε σε ανακοίνωση, εν μέσω ανησυχιών για πιθανή κλιμάκωση της βίας μετά την επίθεση κατά Ιρανών στρατηγών στη Δαμασκό που οδήγησε σε επτά θανάτους και σε απειλές της Τεχεράνης για αντίποινα.

«Οι IDF βρίσκονται σε πόλεμο και η ανάπτυξη των δυνάμεων είναι υπό διαρκή αξιολόγηση σύμφωνα με τις απαιτήσεις», δήλωσε ο στρατός.
Την Τετάρτη (3/4), ο στρατός ανακοίνωσε ότι επιστράτευσε εφέδρους για να ενισχύσει την αντιαεροπορική άμυνα. Αυτόπτες μάρτυρες του Reuters και κάτοικοι του Τελ Αβίβ δήλωσαν σήμερα ότι υπήρχαν προβλήματα με τις υπηρεσίες GPS, σε ένα μέτρο με προφανή στόχο την απόκρουση κατευθυνόμενων πυραύλων.

Το Ιράν έχει ορκιστεί εκδίκηση για τον θάνατο δύο στρατηγών του καθώς και πέντε στρατιωτικών συμβούλων σε αεροπορικό πλήγμα στο ιρανικό προξενείο στη Δαμασκό τη Δευτέρα.

Η επίθεση θεωρείται από πολλούς ότι ήταν ισραηλινή, μια από τις πιο σημαντικές έως τώρα κατά των ιρανικών συμφερόντων στη Συρία, την οποία το Ισραήλ ούτε έχει επιβεβαιώσει ούτε αρνηθεί. Θεωρείται ευρέως ότι η επίθεση δημιουργεί τον κίνδυνο περαιτέρω ανάφλεξης στην περιοχή.

Πηγή: protothema.gr

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Μεγάλη Τρίτη: Τι γιορτάζουμε σήμερα – Τα μαθήματα από τις δύο παραβολές και τα έθιμα της ημέρας

Βεγγαλικά σε περίπτερα: Ποια δικαιούνται να διατίθενται - Μπορούν να πωλούνται σε ανήλικους;

«Ω γλυκύ μου… κρέας»: Έρχεται νέα αύξηση στο χοιρινό – Στα ύψη το αρνί - Τρέχουν να προλάβουν την αργία της Πρωτομαγιάς οι καταναλωτές

Survivor 2024: Το... πολεμικό κλίμα και ο δεύτερος μονομάχος - Δείτε βίντεο

Καιρός: Αλαλούμ με σκόνη, θερμοκρασία που ανεβαίνει και… βροχές – Ίσως και χαλάζι



ΔΗΣΥ: Νούμερο ένα προτεραιότητα η συσπείρωση του κόμματος - Έκλεισε το κεφάλαιο για τις διαγραφές

ΔΗΣΥ: Νούμερο ένα προτεραιότητα η συσπείρωση του κόμματος - Έκλεισε το κεφάλαιο για τις διαγραφές

Με πρωταρχικό στόχο την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συσπείρωση του κόμματος, ο ΔΗΣΥ βάζει πλώρη για τις Ευρωεκλογές με στόχο την πρωτιά.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top